Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τον Boris Johnson που εξασφάλισε μία συντριπτική νίκη για τους Συντηρητικούς, την στιγμή που ο Jeremy Corbyn παραδέχτηκε την ήττα του και επισήμανε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος για το κόμμα των Εργατικών. Η Nicola Sturgeon του SNP κουνάει ήδη την σημαία της ανεξαρτήσιας καθότι σάρωσε στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας της κερδίζοντας τόσο τους Συντηρητικούς όσο και τους Εργατικούς, με τις πρώτες της δηλώσεις να αναφέρουν ξεκάθαρα πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα βρίσκεται προ των πυλών. Και ωραία όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με το Brexit;
Το μεγάλο αγκάθι στα πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει πως θα παιδέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πλέον ο Boris Johnson θα είναι ο άνθρωπος που θα τερματίσει τις σχέσεις με τους θεσμούς στις 31 Ιανουαρίου του 2020 – ήταν άλλωστε από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς θα συμβεί τώρα, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά σε αυτό εδώ το σχεδιάγραμμα που δημοσίευσε το BBC.
Το θέμα της εξόδου από την Ε.Ε. θα επανέλθει δηλαδή στη Βουλή, θα ψηφιστεί και το μόνο που μένει -και το οποίο τρέμουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- είναι αν θα υπάρξει νέα εμπορική πολιτική ανάμεσα στους εταίρους και το Ηνωμένο Βασίλειο. Που η λογική λέει ότι η νέα «σχέση» θα βρίσκεσαι κάτω από τελείως διαφορετικούς όρους και όχι τόσο ευνοϊκούς.
Τι σημαίνει η έξοδος από την Ε.Ε.
Το δύσκολο κομμάτι για την κυβέρνηση του Boris Johnson, θα είναι να πετύχει μία ικανοποιητική εμπορική συμφωνία – κυρίως για το κομμάτι των εξαγωγών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο χρόνος όμως δεν αρκεί. Με τον Johnson να κυνηγάει την έξοδο στις 31 του Γενάρη, σημαίνει πως οι εταίροι θα πρέπει να συνεδριάσουν ώστε να συμφωνήσουν (σ.σ.: όλα τα μέλη-κράτη) για τη νέα πολιτική με την Μεγάλη Βρετανία και η όλη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και τον Μάρτιο. Αν αυτό το σενάριο συμβεί, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από την Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο, που σημαίνει αντίστοιχα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καθυστερήσει την έξοδο του μέχρι και για 2 χρόνια – κάτι το οποίο ο Boris Johnson έχει αποκλείσει από την πρώτη στιγμή. Το εμπόριο είναι το πρώτιστο που ενδιαφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες χώρες και αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει ούτως ή άλλως με την φορολογία για τα προϊόντα να χτυπήσει κόκκινο. Αυτό εδώ όμως, είναι το σενάριο που δεν θέλει κανείς.
Τι γίνεται με τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο
Όσοι έχουν βγάλει ήδη διαβατήριο μάλλον έπραξαν σωστά. Όμως το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, έχει δηλώσει πως το σύστημα για την είσοδο στη Μεγάλη Βρετανία θα ακολουθήσει τα πρότυπα των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πως εκτός από το διαβατήριο θα χρειάζεται και μία ηλεκτρονική άδεια για επίσκεψη, με τους ενδιαφερόμενους να πρέπει να συμπληρώσουν μία ταξιδιωτική φόρμα 3 ημέρες νωρίτερα, να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο και να έχουν βιομετρικό διαβατήριο – περιέχει chip αποθήκευσης, υδατογραφήματα κ.α. Οπότε από την στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται εκτός Ε.Ε., η αστυνομική ταυτότητα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα, θα είναι ουσιαστικά άχρηστη για μία επίσκεψη.
Ένα δεύτερο σκωτσέζικο δημοψήφισμα;
Το σκωτσέζικο SNP έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως δεν έχει σκοπό να ταχθεί υπέρ της εξόδου και θα κάνε το μοναδικό πράγμα που έχει χειροπιαστό: ένα ακόμη δημοψήφισμα. Με τη νίκη της Sturgeon στις εκλογικές περιφέρειες της Σκωτίας το πάτημα είναι καλό, αλλά δεν σημαίνει πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απόσχιση. Τα ίδια λάθη έκανε και ο Salmond. Όμως αν τελικά η Αγγλία αναγκαστεί να δεχθεί την αποχώρηση της Σκωτίας, o Boris Johnson θα γίνει ο πρωθυπουργός που διέλυσε μια χώρα. Η Σκωτία ευθύνεται για το 80% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου εκτός από οικονομικές απώλειες η Αγγλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και άλλα θέματα που θα προκύψουν όπως η δημιουργία σκωτσέζικων διαβατηρίων ή σκωτσέζικης λίρας. Και η θέση της θα είναι ξεκάθαρα η χειρότερη στον ευρωπαϊκό χάρτη.
Αναμένουμε. Γιατί σίγουρα υπάρχει και συνέχεια.