Ποιος δεν θα ήθελε να επισκεφτεί ένα υποβρύχιο στρατιωτικό μουσείο;

Υπάρχει και δεν χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά για να το δεις.

Τα στρατιωτικά μουσεία δεν είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα, καθώς σε πολλές πόλεις του πλανήτη βρίσκουμε και από ένα. Και αποτελούν και πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, από μια πιο μάχιμη πλευρά.

Στην Ιορδανία όμως δημιουργήθηκε κάτι που ίσως αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία των μουσείων του κόσμο. Ένα υποβρύχιο στρατιωτικό μουσείο, στο οποίο εκτίθονται από θωρακισμένα οχήματα του ιορδανικού στρατού, βυθισμένα πλοία, ακόμα και ένα ελικόπτερο, τα οποία όλα βρίσκονται στον πάτο της Ερυθράς Θάλασσας, με την ξενάγηση να γίνεται μέσω κατάδυσης.

Το μουσείο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της πόλης Aqaba στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια περιοχή που είναι δημοφιλής για τους δύτες και τις καταδύσεις που λαμβάνουν χώρα. Βρίσκεται στην Ειδική Οικονομική Ζώνη της Aqaba, μια κυβερνητική προσπάθεια για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή και της συνολικής οικονομίας της Ιορδανίας.

25xp museum slide HJ4O jumbo

Τα εκθέματα του μουσείου ανήκουν όλα στον στρατό της Ιορδανίας. Ένα κράτος που ήταν κάτω από τον βρετανικό έλεγχο για χρόνια χρησιμοποιούσε βαρύ οπλισμού από το στρατιωτικό υλικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα περίπου 20 στρατιωτικά οχήματα, που βυθίστηκαν σε μια προσομοίωση μάχης περιλαμβάνουν ένα τανκ Chieftain με πυροβόλο όπλο 120 χιλιοστών, ένα στρατιωτικό ασθενοφόρο FV104 Samaritan, ένα πυροβόλο όπλο M42 Duster, τεθωρακισμένο αυτοκίνητο FV701 Ferret και το 6x6 τροχοφόρο όχημα πεζικού Ratel.

Βέβαια, το πιο σημαντικό εύρημα αποτελεί το ελικόπτερο Force AH-1F Cobra που ανήκε στην βασιλική φρουρά της Ιορδανίας. Το ελικόπτερο αυτό είναι παρόμοιο με τα ελικόπτερα «Huey Cobra» που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στον πόλεμο του Βιετνάμ και τη δεκαετία του '80, μέχρι την εισαγωγή των Apache. 

cc167e9e 54c7 469e 816f 4582ce7cc92e

Οι Ιορδανοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν το κοινό ότι τα επικίνδυνα υλικά έχουν αφαιρεθεί από όλα τα οχήματα, τα οποία αργά θα μετατραπούν σε υφάλους προς όφελος του περιβάλλοντος. Το Πεντάγωνο είχε ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το REEFEX το οποίο απομάκρυνε στρατιωτικά οχήματα από τις ακτές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ. Απολαύστε μερικά από τα εκθέματα στο παρακάτω άλμπουμ.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved