Η καλύτερη θεραπεία, λένε, είναι η πρόληψη και στην περίπτωση του ιού HIV της γενεσιουργού αιτίας του AIDS, τα πράγματα -μέσα στη συνθετότητά τους- είναι πολύ απλά: μέχρι να ξημερώσει η μέρα που η επιστημονική κοινότητα θα κάνει το επόμενο άλμα κι από το στάδιο της αντιρετροϊκής αγωγής θα μας ανακοινώσει τα ευχάριστα για την οριστική κι αμετάκλητη θεραπεία της νόσου, η κατάσταση περνάει αποκλειστικά από το χέρι μας. Και το μόνο που χρειάζεται να κάνει το τελευταίο είναι να σκίσει μια τόσο δα συσκευασία.
Το προφυλακτικό, λοιπόν. Αυτό είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση γύρω από τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας εν έτει 2017. ΟΚ, φαντάζει αυτονόητη μια τέτοια απάντηση. Έλα, όμως που η εμπειρία που αντλούμε από τις καθημερινές μας συναναστροφές με τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους, έρχεται να αποδείξει ότι η πρόληψη ναι μεν περνάει από το χέρι μας αλλά εμείς πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για να βγάλουμε τα μάτια μας.
Τι εννοώ; Προχτές το βράδυ στο γραφείο κι ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του AIDS κάτσαμε και συζητήσαμε για το πώς αντιμετωπίζεται η χρήση προφυλακτικού στις δικές μας τις παρέες. Και ξέρετε ποιο ήταν τo μοτίβο που κυριάρχησε;
«Κανένα προφυλακτικό»
Τα βάλαμε κάτω και μιλήσαμε για διάφορες περιπτώσεις κολλητών και φίλων, ή ακόμα και για δικά μας, προσωπικά βιώματα, που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο σεβόμαστε το ίδιο το προφυλακτικό, τόσο στο ξεκίνημα όσο και στην πορεία μιας σχέσης. Αυτό που προέκυψε είναι πως οι περισσότεροι όταν γνωρίζουμε έναν νέο σύντροφο χρησιμοποιούμε μεν προφυλακτικό, αλλά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις, διακόπτουμε τη χρήση του. Λες και η οικειότητα που αποκτούμε μετά το πέρας μερικών εβδομάδων, είναι από μόνη της αρκετή για να διαγράψει το προγενέστερο σεξουαλικό βιογραφικό και την όποια πιθανότητα κάποιος από τους δύο να είναι φορέας κάποιου αφροδίσιου και -γιατί όχι- του ίδιου του ιού HIV.
Κι αν αυτό αποδεικνύει πως οι καμπάνιες ενημερωτικής εκστρατείας ή τα όποια ψήγματα ενημέρωσης κατά την εκπαιδευτική διαδικασία πέρασαν και δεν... ακούμπησαν πολλά άτομα από τη γενιά μας, έρχεται μία ακόμη παράνοια να ενισχύσει τα μαύρα μεσάνυχτα στα οποία φαίνεται πως έχουμε βυθιστεί πολλοί από εμάς, τους σημερινούς 30άρηδες: η χρήση προφυλακτικού θεωρείται περιττή ακόμη και κατά την πρώτη μας σεξουαλική επαφή με ένα άγνωστο άτομο. Δε βαριέσαι. Τι να κάνεις αν έχεις ξεμείνει από «σκουφάκια» ή ακόμα χειρότερα, αν ντρέπεσαι να παίξεις μπάλα διαχέοντας στον αέρα κάμποση από την ξενερωτική μυρωδιά του λάτεξ; Πάμε για ρώσικη ρουλέτα στο βωμό της στιγμιαίας ηδονής...
Την κοινή εμπειρία έρχονται να ενισχύσουν τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ένας στους επτά φορείς του ιού HIV στην Ευρώπη αγνοεί την κατάστασή του. Άτομα που προφανώς δεν συνειδητοποίησαν έγκαιρα πως η κατάσταση περνάει ΚΑΙ από το χέρι τους.
Το νου σου.