Από την 1η Απριλίου, λέει, ο κατώτατος μισθός «εκτοξεύεται» στα 830 ευρώ (από 780) που ήταν και πέρα από τις πλάκες περί πρωταπριλιάτικου αστείου, η πλειοψηφία του κόσμου σίγουρα δεν πανηγυρίζει κιόλας.
Η ατάκα είναι «περίπου στα επίπεδα του 2010» καθώς μπροστά στον μεικτό μισθό θα υπάρχει και το νο.8. Ένας μικρός αστερίσκος κάπου εδώ. Το «8» μπαίνει στα μικτά, όχι στα καθαρά, επομένως μιλάμε για ένα νούμερο λίγο πιο πάνω από τα 700 ευρώ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κατώτατος βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα μεν με του 2010, ωστόσο, τότε η βενζίνη κόστιζε ακόμα κοντά στο 1 ευρώ, λέξεις όπως ο ΕΝΦΙΑ ή το χαράτσι ήταν λέξεις άγνωστες, ενώ ο πληθωρισμός ακόμα «κοιμόταν».
ΕΝΦΙΑ: Η ελληνική «Τρίτη και 13»
Είμαστε αχάριστοι;
Μια ματιά να ρίξουμε στα ποσά, το γεγονός ότι μέσα σε μια πενταετία ο κατώτατος έχει αυξηθεί από τα 650 ευρώ στα 830 ευρώ αποτελεί ένα μετρήσιμο ποσό και όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυτή η αύξηση είναι μελετημένη, χωρίς να θίγει αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Στηρίζει το εισόδημα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας».
Με βάση το γεγονός της αύξησης του μισθού αλλά και τις βεβαιώσεις ότι οι επιχειρηματίες δεν θα μειώσουν το εργατικό προσωπικό προκειμένου να αντέξει η τσέπη τους τις όποιες αυξήσεις, θα λέγαμε ότι ο κόσμος είναι αχάριστος. Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Με πόσα λεφτά θα είσαι ευχαριστημένος όταν σου κάνουν αύξηση;
Το θέμα δεν έχει να κάνει με αχαριστία, αλλά με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην καθημερινότητά μας. Αυτό της μετριότητας. Όταν φτάνεις στο σημείο να βλέπεις μια καθημερινότητα γεμάτη αρνητικά, ένα θετικό το εκτιμάς μεν, αλλά όχι και τόσο ώστε να σου φαίνεται αρκετό.
Δεν χρειάζεται να βγάλουμε εμείς το συμπέρασμα, το ελληνικό Χ μιλάει για όλους.
❗Στα 830€ ο κατώτατος μισθός
— Maira (@67Morgana) March 29, 2024
Θα το κάψουμε απόψε ? pic.twitter.com/TyE03Vw1yf
Εδώ που τα λέμε και 930 ευρώ να πήγαινε ο βασικός μισθός πάλι γκρίνια θα ακούγαμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Καλοδεχούμενη βεβαίως η αύξηση, ειδικά για πολλούς από μας που ξέρουμε πώς είναι να ζεις με 500ευρα, ωστόσο, με τέτοια ακρίβεια σίγουρα δεν είναι αρκετά για να πούμε και «μπράβο».