Το να είσαι φίλος με μία γυναίκα στην Ελλάδα δεν είναι ό,τι πιο δημοφιλές. Με λίγα λόγια, είτε θα έχεις ερωτική σχέση με μία γυναίκα είτε απλά δεν θα έχετε καμία επαφή (εκτός από το επαγγελματικό που είναι εξαίρεση). Το γεγονός αυτό πολλές φορές με έχει πειράξει στη ζωή μου μιας και ο καλύτερος μου φίλος είναι γυναίκα.
Αν έλεγες κάτι τέτοιο πριν από περίπου είκοσι χρόνια μπορεί και να σε παρεξηγούσαν, πλέον όμως όχι μόνο μία τέτοια δήλωση πρέπει να θεωρείται αποδεχτή αλλά να αντιμετωπίζεται και σαν κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.
Η προσωπική μου εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα είναι αρκετά μεγάλη αλλά και «πονεμένη». Η σχέση μου ξεκίνησε σαν ερωτική με τη συγκεκριμένη γυναίκα στη πορεία όμως (μετά από 3 χρόνια σχέσης) κατέληξε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Για λόγους τους οποίους ακόμη και σήμερα δεν είμαι ικανός να προσδιορίσω (ούτε εγώ ούτε και ο ψυχοθεραπευτής μου είναι η αλήθεια) παρέμεινα μαζί της φίλος. Θέλεις από ανάγκη γιατί μέναμε μαζί στο ίδιο σπίτι; Θέλεις από συνήθεια ή από φόβο; Μάλλον δεν έχει σημασία ο λόγος αλλά το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα είναι πως με την συγκεκριμένη γυναίκα καταλήξαμε να είμαστε πιο κολλητοί φίλοι από τους κολλητούς άνδρες φίλους που βλέπουμε κατά καιρούς μπροστά μας ή ακόμη και στις ταινίες.
Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα
Όλοι οι άνθρωποι που συναναστρεφόμουν κάπως έβλεπαν με παράξενο μάτι τη φιλική μου σχέση με αυτή τη γυναίκα. Γιατί; Μπορεί να έφταιγε σε μεγάλο βαθμό το ότι κάποτε είμασταν εραστές. Σίγουρα αυτό δεν βοηθάει να το δει κάποιος θετικά όλο αυτό. Από την άλλη όμως το συγκεκριμένο στάδιο (δηλαδή το ερωτικό) είχε ξεπεραστεί. Δεν ήμουν πλέον ερωτευμένος μαζί της, αυτό ήταν ξεκάθαρο, γιατί όμως κανείς από τον περίγυρο μου δεν το καταλάβαινε αυτό;
Απαρχαιωμένοι θεσμοί;
Η κοινωνία σίγουρα είναι φτιαγμένη από απαρχαιωμένους θεσμούς και πιστεύω, κάποια όμως από αυτά πρέπει σιγά σιγά να αποβάλλονται μιας και μόνο τελικά προβλήματα μας δημιουργούν. Γιατί να μην είναι φυσιολογικό ένας άνδρας να είναι φίλος με μία γυναίκα; Που είναι πλέον το κακό; Είμαι σίγουρος πως πολλά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μία πολύ κλειστή κοινωνία όπως είναι η Ελληνική, προέρχονται από κάτι τέτοια απαρχαιωμένα πιστεύω.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να είσαι φίλος με μία γυναίκα;
Σίγουρα η γυναίκα βλέπει αλλιώς τα προβλήματα σου αλλά και τις επιτυχίες σου. Μπορεί να σε κριτικάρει πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον τρόπο που θα σε κριτικάρει ένας άνδρας κολλητός σου. Δεν λέω πως κάποιο από τα δύο είναι πιο σωστό, σίγουρα όμως είναι πολύ διαφορετικό. Η κολλητή μου λοιπόν (ναι έχουν πλάκα οι νεολογισμοί αυτοί) με έχει μάθει πολλά πράγματα που μάλλον δεν είχα μάθει ποτέ από τους άνδρες φίλους μου. Γιατί; Μα γιατί φυσικά η ίδια είναι γυναίκα και κοιτάει τα πράγματα από ένα άλλο πρίσμα.
Τι έμαθα από την φιλία μου με μία γυναίκα;
Έμαθα να κοιτάω τις γυναίκες από την σωστή πλευρά τους. Κι όταν λέμε σωστή δεν εννοούμε διάφορα κλισέ του στυλ οι γυναίκες είναι πιο αδύναμες, οι γυναίκες είναι ακατανόητες κτλπ. Όταν είσαι φίλος με μία γυναίκα έχεις μπροστά σου όλο τον γυναικείο ψυχισμό ο οποίος όμως δεν είναι «μασκαρεμένος» από τις ανάγκες μίας ερωτικής σχέσης. Με απλά λόγια, όταν είσαι φίλος με μία γυναίκα βλέπεις πραγματικά το άτομο σαν άτομο κι όχι σαν φύλο.
Η κλασική ρατσιστική φράση που ακούω πάντα
Σίγουρα αν με ρωτούσατε θα σας απαντούσα πως ναι έχω υποστεί ρατσισμό σε αυτή μου την επιλογή, ακόμη και από τους ίδιους μου τους φίλους αλλά και τους γονείς. Πρωταγωνιστικό λόγο στα επιχειρήματα τους παίζει πάντα φυσικά η ξύλινη φράση δεν είναι φυσιολογικό να είσαι φίλος με μία πρώην σου.
Πραγματικά σήμερα όμως γελάω τόσο πολύ όταν ακούω ανάλογες ρατσιστικές φράσεις. Γιατί και αυτό φίλοι μου είναι ρατσισμός, ακραίος κοινωνικός ρατσισμός κι όποιος δεν το καταλαβαίνει τότε απλά δεν έχει κάτσει να το σκεφτεί.
Οι κοινωνικές σχέσεις πρέπει επιτέλους να ανοίξουν και να απελευθερωθούν και κάποια σφιχτά κλισέ που είναι δεμένα με λουριά και αλυσίδες χρόνων πρέπει να κοπούν δια παντός. Μόνο έτσι θα δούμε το άτομο σαν άτομο και όχι σαν φύλο, χρώμα, ράτσα, εισόδημα, σωματότυπο, ηλικία κτλπ.