Την αποκάλυψη έκανε ο Δρ Scott Barry Kaufman o οποίος συνέκρινε έρευνες πάνω στη φιλία από τα έτη 2021 και 1990 και οι διαφορές είναι χαοτικές. Το 1990 μόλις το 3% των Αμερικανών αντρών δήλωσε πως δεν έχει κοντινούς φίλους και σήμερα αυτό το ποσοστό φτάνει το 15%, στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10% και είναι πλέον εμφανές ότι ο θεσμός της φιλίας βρίσκεται σε κρίση. Αν κοιτάξουμε τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, τα αποτελέσματα είναι ακόμα ανησυχητικά.
Τα στοιχεία της έρευνας από την American Perspective Survey, δείχνουν ότι το 28% των αντρών κάτω των 30 ετών δεν έχει καθόλου στενές κοινωνικές επαφές. Το αποτέλεσμα της έρευνας έρχεται να επιβεβαιώσει και άλλες αντίστοιχες έρευνες που δείχνουν ότι η έννοια του κοινωνικού κύκλου έχει αδυνατίσει δραματικά. Ειδικά στους άντρες η πτώση εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερη.
Πολλοί θα αναζητήσουν την αιτία στην κρίση της αντρικής φιλίας στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τους νέους τρόπους επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Social media, smartphones κλπ μπήκαν ανάμεσα στις παρέες, ή μήπως όχι; Σύμφωνα με τον Δρ Frank Sileo η έρευνα που έκανε το 1995 για την ραγδαία επιδείνωση της αντρικής φιλίας δείχνει ότι οι ρίζες της είναι παλιότερες και βαθύτερες.
Για τον Sileo η ρίζα πρέπει να αναζητηθεί στο πόσο δύσκολα ανοίγονται οι άντρες, κάτι που κάνει δύσκολη την επίτευξη ειλικρινών και ουσιωδών σχέσεων. Πολλοί άντρες θεωρούν ένδειξη αδυναμίας το να ανοίγονται, εγκλωβισμένοι μέσα στην εικόνα του σκληρού και άτρωτου άντρα.
Ένα ακόμα σημείο τριβής είναι η κοινωνικοοικονομική ανταγωνιστικότητα. Οι περισσότερες γνωριμίες ξεκινούν με ανταλλαγή πληροφοριών γύρω από τα επαγγελματικά, κάτι που δεν ήταν τόσο συχνό τα παλιότερα χρόνια. Η συζήτηση γύρω από τα επαγγελματικά φέρνει μοιραία έναν ανταγωνισμό στη γνωριμία. Το πόσα λεφτά βγάζει κάποιος, η φύση της δουλειάς και η θέση στην ιεραρχία βάζει κοινωνικά όρια καταστρέφοντας την οποιαδήποτε προοπτική για να γίνει μια γνωριμία φιλία.
Οι απαιτήσεις που έχει η κοινωνία από τον σύγχρονο άντρα τον έχουν κάνει πιο φοβικό καθώς πρέπει να ανανταπεξέλθει ταυτόχρονα στους παραδοσιακούς του ρόλους που του επιβάλλουν τα παλιά πρότυπα και ταυτόχρονα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν οι σχέσεις των δύο φύλων καθώς αυτά επαναπροσδιορίζονται όσο απομακρύνονται από τις αρχές της κλασικής πατριαρχίας.
Όμως οι αλλαγές του σύγχρονου τρόπου ζωής επηρεάζουν έμμεσα τον τρόπο που λειτουργεί η φιλία. Αρχικά ο σύγχρονος άντρας γίνεται πατέρας σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι στο παρελθόν. Αυτό τους αναγκάζει να περνάνε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από ότι οι παλιότερες γενιές. Είναι λογικό επακόλουθο ο χρόνος που προορίζεται για την παρέα να συμπιέζεται επιπλεόν.
Οι άντρες πλέον δουλεύουν περισσότερες ώρες και αυτό σημαίνει ότι δεν μειώνεται μόνο ο χρόνος για κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και ότι περιορίζεται η «δεξαμενή» υποψήφιων φίλων μέσα στον εργασιακό χώρο. Με μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό την ίδια δουλειά χάνεται η ευκαιρία να γνωρίσει κανείς φίλους που μπορεί να έχουν περισσότερα κοινά ενδιαφέροντα.
Οι αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα, αλλά σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην επιδείνωση της αντρικής φιλίας. Οι καραντίνες και τα lockdown διέλυσαν τις κοινωνικές σχέσεις και αυτό που μένε να φανεί είναι κατά πόσο θα είναι μακροπρόθεσμη αυτή η κατάσταση. Αλλά ακόμα κι αν οι συνέπειες είναι βραχυχρόνιες, το γεγονός ότι αυτούς τους 18 μήνες δεν κάναμε νέες γνωριμίες, θα παίξει σίγουρα κάποιο ρόλο.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι οι συνέπειες στην υγεία της έλλειψης καλών φίλων. Η μοναξιά και η απομόνωση μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Χωρίς φίλους η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ πιθανότερες και αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και στη σωματική υγεία. Οι άνθρωποι με πολλές κοινωνικές επαφές έχουν χαμηλότερο βάρος και αρτηριακή πίεση και ζουν ως και 22% περισσότερο.
Στο αν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, οι ειδικοί λένε πως ναι, αρκεί να γίνει προσπάθεια. Οι φίλοι απαιτούν χρόνο και ενδιαφέροντα. Οι έξοδοι για ποτό και φαγητό με φίλους είναι μια καλή λύση, αλλά δεν είναι πανάκεια. Τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα φέρνουν αυτόματα κοντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και γι’αυτό τα προτείνουν οι ειδικοί. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι ο χρόνος.
Χωρίς μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, ο άντρας του μέλλοντος θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει φίλους. Ίσως αυτό που χρειάζεται περισσσότερο είναι μια άδεια για μπύρες με φίλους, δεν ακούγεται και τόσο κακή ιδέα.