O δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ταχτσίδης είναι ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκλογή του νέου Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, του οποίου υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας κατά την προεκλογική περίοδο.
Παράλληλα όμως, είναι και ένας άνθρωπος που έχει μιλήσει ανοιχτά για τη διάγνωσή του με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) ως ενήλικας και έχει δώσει έναν αξιοθαύμαστο αγώνα σχετικά με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη Νευροδιαφορετικότητα (ΔΕΠΥ, Δυσλεξία, φάσμα του αυτισμού κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό πως με τις εκδηλώσεις και τις ομιλίες του, έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο που οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν το ζήτημα της νευροδιαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον.
-Μίλησέ μου λίγο για τη ΔΕΠΥ και για το πόσο άλλαξε η ζωή σου μετά τη διάγνωση;
Aς αρχίσουμε από τα βασικά, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) είναι μια νευρο-αναπτυξιακή διαφοροποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου που επηρεάζει το 4-6% του παγκόσμιου πληθυσμού. παγκοσμίως. Βασικό στοιχείο των ατόμων με ΔΕΠΥ είναι η ελλιπής παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να προκαλεί το αίσθημα της ανταμοιβής και της ικανοποίησης. Έτσι τα άτομα με ΔΕΠΥ, αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, προβλήματα συγκέντρωσης και παρορμητικότητας.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κατανόησα μετά τη διάγνωσή μου πριν μόλις 4 χρόνια, είναι ότι η ΔΕΠΥ δεν είναι ένα σύνολο ελαττωμάτων του χαρακτήρα μου. Είναι μια νευροαναπτυξιακή πρόκληση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Και ενώ σίγουρα μπορεί να κάνει ορισμένες εργασίες πιο δύσκολες, μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή δημιουργικότητας, καινοτομίας, σκέψης «έξω απ’ το κουτί» (μάλλον για να είμαι πιο ακριβής… συνήθως δεν υπάρχει κανένα κουτί), τρομερής ενέργειας και πάθους για νέες γνώσεις, ανάπτυξη νέων ικανοτήτων και δημιουργίας.
Για εμένα, το να συμβιβαστώ με τη ΔΕΠΥ μου ήταν ένα ταξίδι αυτοαποδοχής. Έμαθα να εξελίσσω ακόμα περισσότερο τα δυνατά μου σημεία και να βρίσκω στρατηγικές για να περιορίσω τις αδυναμίες μου.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ΔΕΠΥ ενηλίκων -και άλλες νευρο-αναπτυξιαξές διαφοροποιήσεις όπως η δυσλεξία, το φάσμα αυτισμού κ.ά- και να αποστιγματιστεί αυτή η φυσιολογική εγκεφαλική διαφοροποίηση. Στόχος μου είναι να μη μεγαλώσει κανένα παιδί αδιάγνωστο. Οι περιορισμοί και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν είναι παρά τα σημεία στίξης που νοηματοδοτούν τις λέξεις στις σελίδες της ιστορίας που γράφει ο καθένας μας.
-Πώς επηρεάζει η ΔΕΠΥ την εργασία;
Είναι σημαντικό, να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας τη λέξη "Νευροδιαφορετικότητα". Μια ορολογία που περιγράφει τη φυσική διαφοροποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και συμπεριφοράς και συμπεριλαμβάνει προκλήσεις όπως η ΔΕΠΥ, η Δυσλεξία και γενικότερα το φάσμα του αυτισμού.
Τον τελευταίο χρόνο έχω κάνει αρκετές ομιλίες για τη Νευροδιαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον σε εργαζομένους μεγάλων εταιρειών, οι οποίες βλέπω, με μεγάλη ικανοποίηση, ότι αντιλαμβάνονται πλέον πως οι νευρο-αναπτυξιακές διαφορές είναι παραλλαγές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, όπως οι διαφορές στην εθνικότητα, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό και θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές ως τέτοιες.
Η υιοθέτηση λοιπόν της νευροδιαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον, σημαίνει την αναγνώριση ότι κάθε άτομο έχει μοναδικές δυνάμεις και ικανότητες που μπορούν να συνεισφέρουν στον εργασιακό χώρο και κατ’ επέκταση σε κάθε εταιρεία. Πολλές εταιρείες δεν επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά στην πρόσληψη ταλέντων με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα οφέλη της προσέλκυσης ατόμων με νευρο-αναπτυξιακές διαφορές, όπως ΔΕΠΥ.
Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει σύντομα και στην Ελλάδα να υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση συμπερίληψης και δημιουργίας ενός εργασιακού περιβάλλοντος και κουλτούρας, που όχι μόνο θα σέβεται τα άτομα με νευροδιαφορετικότητα, αλλά θα έχει άμεσα θετική και μετρήσιμη επίπτωση στη συνολική παραγωγικότητα του εταιρικού οργανισμού.
-Πώς λοιπόν ένα άτομο με ΔΕΠΥ, λαμβάνει μέρος σε μία από τις πιο επιτυχημένες προεκλογικές καμπάνιες των τελευταίων δεκαετιών; Πως ήταν η συνεργασία με τον Χάρη Δούκα;
Καμία συνεργασία, ειδικά μια προεκλογική καμπάνια σε τόσο υψηλό επίπεδο, δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη, αν δεν υπάρχει μια ικανή ομάδα ατόμων με κοινό όραμα και κοινούς στόχους.
Έχω δηλώσει ξανά πως στον Χάρη Δούκα θα έδινα τα κλειδιά του σπιτιού μου, όχι μόνο της πόλης που ζω, εργάζομαι και μεγαλώνουν οι δύο μου κόρες.
Είχα την τύχη και τη χαρά να συνεργαστώ με μία εξαιρετική ομάδα ατόμων που μαζί με τον Χάρη, με περιβάλλανε με εμπιστοσύνη και μου έδωσαν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσω τις ιδέες και τα όποια ταλέντα διαθέτω.
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, εκμεταλλευτήκαμε κάθε πρόκληση ως ευκαιρία να εκπλήξουμε, να καινοτομήσουμε και να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη επικοινωνία με τους ψηφοφόρους. Να θέσουμε την ατζέντα μας και να κάνουμε σαφείς τους στόχους μας.
Όσοι ζούσαμε κάθε μέρα τον Χάρη από κοντά, ξέραμε ότι το πιο βασικό ήταν να καταφέρουμε, μέσα σε ελάχιστο χρονικό, διάστημα να γνωρίσει πραγματικά ο κόσμος έναν άνθρωπο που αντιπροσωπεύει την πραγματική αριστεία και κυρίως έναν τεχνοκρατισμό με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους.
-Πώς βλέπεις την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες;
Μπορώ μετά βεβαιότητας να δηλώσω πως ο Χάρης Δούκας δεν είναι απλά ένας ήδη εξαιρετικός και αποτελεσματικός δήμαρχος, αλλά και ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Είναι μία εξαιρετική περίπτωση που συνδυάζει την τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα με την ανθρώπινη και κοινωνική ευαισθησία.
Είμαι σίγουρος πως θα συνδυάσει το τοπικό με το εθνικό συμφέρον, θα ενώσει την προοδευτική παράταξη και θα γίνει πρωθυπουργός.