Η 25η Νοεμβρίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στις γυναίκες. Μια μέρα κομβική για την σύγχρονη κοινωνία η οποία μας θυμίζει τους αγώνες που έχουν δώσει χιλιάδες γυναίκες μέσα στα χρόνια για την εξάλειψη της βίας σε βάρος τους, αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.
Για αυτό τον σκοπό, η W.I.N. Hellas, η ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων, στέλνει σήμερα το δικό της, ηχηρό μήνυμα με ένα event ξεχωριστής σημασίας:
Το «Play 2 WIN - Celebrity Basketball Game», που θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 16:30 στο αθλητικό κέντρο ΔΑΪΣ και θα γίνει παρουσία γνωστών ανθρώπων του αθλητισμού αλλά και της ελληνικής showbiz, μεταξύ των οποίων και οι Γιώργος Πρίντεζης, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Αντώνης Νικοπολίδης, η Josephine, η Ειρήνη Παπαδοπούλου, ο Θοδωρής Φέρρης, ο Χρήστος Χολίδης, η Κατερίνα Ζαρίφη, Λευτέρης Πανταζής κ.α.
Στο Ratpack επικοινωνήσαμε με τις Μάντα Τσαγκιά-Παπαδάκου (Πρόεδρος W.I.N. Hellas), Σαμάνθα Αποστολοπούλου (Project Manager W.I.N. Hellas) και Χριστίνα Λουκά (Αντιπρόεδρος W.I.N. Hellas), οι οποίες μας μίλησαν για το έργο τους και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από την έμφυλη βία και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Θυμηθείτε εδώ το προηγούμενο PLAY 2 W.I.N. - Celebrity Basketball Game της W.I.N. Hellas.
ΜΑΝΤΑ ΤΣΑΓΚΙΑ-ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ W.I.N. HELLAS
-Πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο κύκλος της βίας σε βάρος των γυναικών;
Υπάρχει λύση, μπορεί να σπάσει η αλυσίδα της έμφυλης βίας. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει το πρώτο βήμα και αυτό είναι η αναγνώριση. Η αναγνώριση κάθε μορφής βίας. Μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης μπορεί κάθε γυναίκα να μάθει να αναγνωρίζει όλες τις μορφές βίας στα αρχικά τους στάδια, έτσι ώστε να μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα και δομές που μπορούν να στηρίξουν μια γυναίκα θύμα κακοποίησης. Δεν είναι πλέον ένα θέμα ταμπού. Είναι ένα νοσηρό φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις που δηλητηριάζει κάθε κοινωνία. Αυτό που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και κάνουμε ως W.I.N. Hellas είναι να επενδύσουμε στην πρόληψη.
-Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την WIN Hellas προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και άλλο τον κόσμο;
Θέλω να μιλήσω αρχικά για το πόσο δύσκολο ήταν, όταν ιδρύθηκε η W.I.N. Hellas, να φέρει σε δημόσιο διάλογο το θέμα αυτό. Η τοπική αυτοδιοίκηση δίσταζε να συνεργαστεί σε δράσεις για την ενημέρωση της κοινωνίας. Οι εταιρίες που προσεγγίζαμε για Χορηγία δεν ήθελαν να συσχετιστούν με τη βία κατά των γυναικών. Ωστόσο, προσπαθήσαμε να ταράξουμε τα νερά και να αναγκάσουμε όλους να κοιτάξουν κατάματα αυτό που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, μέσα στα σπίτια και τις οικογένειες. Σιγά, σιγά άρχισαν να μιλούν για τα βιώματά τους γυναίκες αναγνωρίσιμες που προέτρεπαν και τα υπόλοιπα θύματα να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. Σήμερα, συμμετέχουν όλοι στις καμπάνιες ευαισθητοποίησης γνωρίζοντας πως μόνο μέσα από τις συνεργασίες μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος το πολύπλευρο έργο μας και κάθε βήμα θα φέρνει όλο και καλύτερα αποτελέσματα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τη βία.
ΣΑΜΑΝΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, PROJECT MANAGER W.I.N. HELLAS
-Τι σημαίνει για σένα βία (π.χ. λεκτική εκτός από σωματική);
Βία σημαίνει παραβίαση των προσωπικών ορίων. Είτε συμβαίνει με τα λόγια, είτε συμβαίνει με τις πράξεις. Υπάρχουν πολλά είδη βίας. Η Συναισθηματική, η σεξουαλική, η σωματική και η οικονομική βία που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της προσωπικότητας. Η βία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, πιο δυσδιάκριτες, όπως ο συστηματικός έλεγχος, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η παραμέληση, η αποστέρηση μέσων επιβίωσης και πολλές άλλες. Η βία είναι ένα «παιχνίδι» επιβολής εξουσίας με αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία του θύματος.
-Πόσο σημαντικό είναι για σένα το γεγονός ότι βλέπεις όλο και περισσότεροι άντρες να δίνουν το παρών σε εκδηλώσεις όπως καλή ώρα της WIN Hellas;
Εξαρχής, εντάξαμε τους άντρες ως συμμάχους μας στον αγώνα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Καλέσαμε άντρες, δημόσια πρόσωπα, από τους χώρους του αθλητισμού και του θεάματος, να συμμετάσχουν στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών. Θέλουμε οι άντρες αυτοί, που σέβονται το γυναικείο φύλο και αναγνωρίζουν τα δικαιώματά του να χρησιμοποιήσουν το βήμα που έχουν για να περάσουν ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα. Μην ξεχνάμε ότι αποτελούν πρότυπο για τις νέες και τους νέους και επηρεάζουν με τη συμπεριφορά τους την στάση ζωής τους. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι μόνο ενωμένοι άντρες και γυναίκες μπορούμε να πετύχουμε την έμφυλη ισότητα και τη μείωση, αν όχι εξάλειψη αυτής της παθογένειας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ W.I.N. HELLAS
-Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα όταν βρεθεί στη δυσάρεστη αυτή θέση;
Καμία γυναίκα, θύμα βίας δεν θα πρέπει να διστάζει να μιλήσει για αυτό που της συνέβη και να ζητήσει βοήθεια. Θα πρέπει να απευθυνθεί στην αστυνομία και συγκεκριμένα μπορεί να απευθυνθεί στα ειδικά τμήματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν πρόσφατα συσταθεί. Αν είναι τραυματισμένη, χρειάζεται να επισκεφθεί ένα εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο για να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Καλό είναι να αναφέρει την αιτία τραυματισμού της και να ζητήσει να καταγραφεί. Είναι κάτι που θα της χρησιμεύσει αργότερα στη νομική διαδικασία, όπως και μια ιατροδικαστική γνωμάτευση. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ενημερωθεί από κάποια κρατική δομή ή άλλον αρμόδιο φορέα, όπως η W.I.N. Hellas, για να λάβει ψυχο-κοινωνική στήριξη. Το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης των γυναικών, αλλά και η νομική συμβουλευτική που προσφέρουμε δωρεάν θα τη βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό.
-Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες εν έτει 2023 ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο;
Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να μην ανέχονται καμία μορφή βίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εκπαίδευσης. Θα πρέπει τα κορίτσια να ενημερωθούν μέσω του σχολείου από μικρά, ώστε να μπορέσουν στην εφηβεία να δημιουργήσουν τις πρώτες συντροφικές σχέσεις σε ένα υγιές περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον όπου θα αντιμετωπίζονται ισότιμα από τον σύντροφό τους και θα απουσιάζει η άσκηση βίας.
- Όταν μιλάμε για Εξάλειψη της Βίας σε βάρος των Γυναικών μιλάμε και για βία από γυναίκα σε γυναίκα;
Μιλάμε για εξάλειψη της βίας απ’ όπου και αν προέρχεται.