Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Gin; Αν πεις Tonic δεν θα είσαι λάθος, είναι άλλωστε και δικαιωματικά ο «Βασιλιάς» του συγκεκριμένου αποστάγματος, όσο και αν ο κόσμος δείχνει προτίμηση στο σκέτο gin ή το gin λεμόνι. Το ίδιο θα σου πει και ο Simon Ford, o εμπνευστής και συνδημιουργός του Fords London Dry Gin., ενός αποστάγματος ειδικά φτιαγμένου για κοκτέιλ. Μετρώντας περισσότερα από 20 χρόνια στην bar & cocktail σκηνή, ο Ford βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στο Athens Bar Show 2022 για το πώς εμπνεύστηκε το Fords Gin αλλά και πολλά πράγματα γύρω από το συγκεκριμένο ποτό.
Λίγες μέρες αργότερα, κάθισε μαζί μας και μας απάντησε στην μεγάλη απορία: «Τι είναι τελικά αυτό που κάνει το Gin τόσο διαχρονικό;» Η απάντηση θα μπορούσε να είναι η κληρονομιά του Gin Tonic, τελικά όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό.
-Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το Gin;
Ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα wineshop της Αγγλίας καθώς η πρώτη μου μεγάλη αγάπη ήταν το κρασί, όταν όμως δεν έπινα κρασί το gin ήταν πάντα το επόμενο στις προτιμήσεις μου. Η μεγάλη αλλαγή συνέβη στη ζωή μου το 1998 όταν μου έγινε πρόταση να δουλέψω στο Plymouth Gin το οποίο ανήκει στο αρχαιότερο αποστακτήριο του κόσμου (1793).
Εμένα με ωφέλησε αυτή η αλλαγή γιατί συνέπεσα στην επιστροφή του gin στη μόδα μαζί με τα κοκτέιλ. Το γεγονός επίσης ότι το Plymouth είναι αρκετά μικρό βοήθησε στο να μην υπάρχει και τόσος κόσμος ειδικός με το gin, καθώς οι περισσότεροι εξειδικεύονταν στη βότκα και το ουίσκι. Μετά από λίγα χρόνια η τύχη μου χαμογέλασε ξανά καθώς μου έγινε πρόταση να εργαστώ στην Νέα Υόρκη πάνω στον ίδιο τομέα. Δεν γινόταν να αρνηθώ τέτοια ευκαιρία.
-Πόσο μεγάλη ήταν για σένα η αλλαγή από μία μικρή πόλη στο κέντρο του κόσμου;
Σίγουρα τεράστια. Εκεί έχει τεράστια ποικιλία από μπαρ που σε εμπνέει να δουλεύεις εντελώς διαφορετικά και κυρίως δημιουργικά. Δεν θα πω ότι είναι καλύτερα από την Αγγλία, απλώς διαφορετικά. Ένα παράδειγμα είναι το πόσο δυνατά φτιάχνουν τα ποτά τους οι Αμερικανοί, τα Martini τους, τα Old Fashioned τους κλπ. Όταν πρωτομετακόμισα στις ΗΠΑ ήταν σίγουρα έτσι, πλέον με τα social media και το ίντερνετ όλοι άρχισαν να μοιράζονται ιδέες και ο κόσμος του bartending ουσιαστικά μίκρυνε. Πριν δέκα χρόνια για παράδειγμα δεν έφτιαχναν παντού το ίδιο καλό Martini, πλέον όλοι ξέρουν πώς να το κάνουν σωστά.
-Τι είναι αυτό που κάνει το gin και γενικότερα το bartending διαφορετικό από χώρα σε χώρα;
Νομίζω ότι αυτό που μετράει περισσότερο πλέον είναι το πώς σε προσεγγίζει ο εργαζόμενος, το πώς θα σε εξυπηρετήσει και τι ατμόσφαιρα έχεις γύρω σου παρά αυτό που θα πιείς. Όπως και να το κάνουμε είναι διαφορετικό να πίνεις το gin σου σε ένα απλό μπαράκι και άλλο σε rooftop στην καρδιά του Μανχάταν.
-Τελικά τι είναι αυτό που κάνει το gin τόσο διαχρονικό;
Αυτό που το έκανε διάσημο στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν τα κοκτέιλ και η κουλτούρα που δημιουργήθηκε γύρω από το Martini. Η απόλυτη άνθησή του έγινε στα 20’s και 30’s καθώς η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ ανάγκασε πολλούς bartenders να δουλέψουν σε άλλα μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα να πάρουν μαζί τους την κουλτούρα του gin.
Όταν ξέσπασε όμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος όλα άλλαξαν και τα αποστακτήρια έχουν προβλήματα στην παραγωγή και πολλά από τα gin που παράγονται είναι χαμηλής ποιότητας και ακόμα περισσότερα κλείνουν οριστικά. Μαζί με την ποιότητα ουσιαστικά καταστράφηκε και η φήμη του gin, με αποτέλεσμα να μπει στο περιθώριο παρέα με τα κοκτέιλ και πλέον μεγάλο κομμάτι της «πίτας» κερδίζει η βότκα έχοντας ως σύμμαχο τις ταινίες του James Bond. Η μεγάλη επιστροφή του έρχεται προς το τέλος των 90’s όταν ανοίγουν πολλά Cocktail Bars στην Αγγλία και σταδιακά επανέρχεται το gin ως βασικό συστατικό τους με αποτέλεσμα πλέον να το βλέπουμε σχεδόν στα περισσότερα κοκτέιλ του κόσμου.
Με βάση όλα τα παραπανω αν υπάρχει κάτι που κάνει το gin διαχρονικό αυτό είναι με σιγουριά η κουλτούρα του κοκτέιλ. Είναι αυτή που το κράτησε ζωντανό. Αν και μπορώ να πω ότι το ρόλο του έπαιξε και το γεγονός ότι το gin παράγεται σε μόλις μία μέρα, σε αντίθεση με το ουίσκι που απαιτούνται χρόνια ολόκληρα. Η εποχή του κοκτέιλ και η ευκολία στην παραγωγή του δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ανάμεσα στους «αντιπάλους» του.
-Τώρα όμως έφτασε η στιγμή να μας μιλήσεις για το Fords Gin…
Για να πω την αλήθεια η ιδέα προήλθε από έναν φίλο μου ο οποίος βλέποντας γύρω στο 2008 την επιτυχία του Tanqueray και άλλων gin, μου πρότεινε να δημιουργήσουμε το δικό μας. Έχοντας από την μία πλευρά εμένα με ειδικότητα στο gin και από την άλλη τη δική του εμπειρία στο bartending ήταν μία καλή ευκαιρία να το επιχειρήσουμε. Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ποτό που να μπορεί να ταιριάζει απόλυτα με όλα τα είδη που θα το αναμείξεις. Το μυστικό ήταν να πετύχουμε ένα αίσθημα απόλυτης αρμονίας και ισορροπίας για αυτό και μας πήρε αρκετό χρόνο να βρούμε όλα τα κατάλληλα τα συστατικά όπως και τις ποσότητες. Ύστερα από πολλές δοκιμές, γνώμες από bartenders και ειδικούς μας πήρε σχεδόν δυόμιση χρόνια και 83 διαφορετικά είδη gin για καταλήξουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
-Τι το ιδιαίτερο έχει το μπουκάλι Fords Gin;
Ο συνεργάτης μου ήταν συγκάτοικος με κάποιον που εργάζεται στο σχεδιασμό μπουκαλιών και έτσι μπορέσαμε να δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό σχήμα, που ουσιαστικά να βολεύει τους bartenders. Αν δεις έχει μακρύ στόμιο για να μπορεί να το πιάνει ξεκούραστα εκείνος που σερβίρει το ποτό. Μιλήσαμε με αρκετούς από τον κλάδο και καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να δημιουργούν το ποτό χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού -στο επάγγελμα του bartender είναι πολύ συχνό να σε πονάει ο καρπός σου ή να φλερτάρεις με την τενοντίτιδα – ενώ ταυτόχρονα τοποθετήσαμε από την πίσω πλευρά του ενδείξεις για την ποσότητα ανάλογα με τη στάθμη του gin για να τους βοηθάει όταν δημιουργούν κάποιο κοκτέιλ. Ό,τι έχει το μπουκάλι είναι σχεδιασμένο για να κάνει τη ζωή του bartender πιο εύκολη.
-Και τα σχέδια;
Αν ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά κάθε κομμάτι που αναγράφεται πάνω είναι η ιστορία μας. Απεικονίζονται τα πάντα, από το πού παίρνουμε τις πρώτες ύλες του αποστάγματος, το πόσες ώρες χρειάζονται για να δημιουργηθεί ενώ το σχεδιάκι με το αεροπλάνο δείχνει ότι στην κουλτούρα μας είναι τα ταξίδια. Όσο για τον Ελέφαντα που βλέπεις είναι το σύμβολο καλής τύχης.
-Όταν πίνεις Fords Gin, με τι προτιμάς να το αναμειγνύεις;
Επειδή μου αρέσει το gin γενικά, θέλω όσο το δυνατόν να αλλοιώνω λιγότερο τη γεύση του, εξ ου και πίνω Gin Soda. Σαφώς και ο «βασιλιάς» είναι το Gin Tonic, αλλά με τη σόδα απολαμβάνεις περισσότερο το ποτό.
-Έχοντας δουλέψει ως bartender αλλά και ως ιδιοκτήτης μπαρ, έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών απέναντι στο gin;
Όταν δούλευα πίσω από το μπαρ έβλεπα όλο και λιγότερους ανθρώπους να παραγγέλνουν κοκτέιλ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν καταλάβαιναν γιατί είναι τόσο ακριβό σε σχέση με τα σκέτα ποτά. Ειδικά όταν έβλεπαν να σερβίρεται σε μικρό ποτήρι δεν έβρισκαν το λόγο να δώσουν παραπάνω χρήματα. Πλέον με τόση πληροφορία ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ένα κοκτέιλ ακόμα και μικρό να είναι μπορεί να στοιχίζει αρκετά λόγω της ποικιλίας συστατικών που διαθέτει, ακόμα και εξαιτίας του υλικού του ποτηριού στο οποίο θα σερβιριστεί.
-Ποιο όμως είναι το ποτό που προτιμάς πέρα από το gin;
Το κρασί είναι για μένα μεγάλη αγάπη. Δεν το αλλάζω με τίποτα.
-Πήγες μια βόλτα στα μπαρ της Αθήνας πέρα από το Bar Show;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και πολύ χρόνο αλλά κάτι κατάφερα να κάνω. Μου άρεσε πάρα πολύ το «7 Jokers» στην οδό Βουλής αλλά και το «Speakeasy Athens» στη Λέκκα.