Μπορείς να φανταστείς ένα Πάσχα χωρίς να σουβλίσεις αρνί, χωρίς να τσουγκρίσεις αυγά και χωρίς να φας την κλασσική μαγειρίτσα; Να περάσεις το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα με κοκορέτσι μανιταριών και τζατζικάντο (τζατζίκι με βάση το αβοκάντο); Πριν κάνεις την σκέψη πως αυτή θα είναι μια μίζερη διαδικασία, η Αυγή και ο Σιμόν, ιδιοκτήτες του vegan restaurant-café «‘Avit» στην Γλυφάδα, θα σου αποδείξουν πως κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Το Πασχαλινό τραπέζι ενός vegan είναι γεμάτο χρώματα από τα λαχανικά και διαφορετικά σχήματα από όσπρια και σιτηρά. Ένα τραπέζι με διαφορετικότητα, χαρακτήρα και φυσικά πιο ηθικό από το δικό μας.
Η Αυγή και ο Σιμόν έχουν ασπαστεί τον βιγκανισμό, αποφεύγουν τα ζωϊκά προϊόντα και έχουν υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής πιο ηθικό και με αγάπη προς τα ζώα και το περιβάλλον. Μιλήσαμε μαζί τους αναφορικά με την εμπειρία να είσαι vegan αυτές τις ημέρες και ανακαλύψαμε πως μπορείς ν’ απολαύσεις το Πάσχα χωρίς να χρειαστεί, πόνος, βία και θάνατος.
-Πώς είναι να είσαι vegan την ημέρα που –σχεδόν- ολόκληρη η Ελλάδα τιμά την κρεατοφαγία και μάλιστα με τον πιο απροκάλυπτο και βάρβαρο τρόπο, εννοώντας το σούβλισμα;
Είναι πολύ όμορφο από τη δική μας πλευρά γιατί προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα ζώα. Είναι πολύ δύσκολο όμως να γνωρίζεις πως τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού λαμβάνει μέρος σε αυτό το ΣΦΑΓοπότι.
-Τι θα βρούμε στο πασχαλινό τραπέζι ενός vegan; Στην πλειοψηφία τους, οι κρεατοφάγοι, ισχυρίζονται πως πρόκειται για ένα «μίζερο» τραπέζι που δεν μπορεί να τους κορέσει την πείνα. Πόσο λάθος κάνουν;
Κάθε άλλο παρά μίζερο είναι το τραπέζι ενός vegan καθώς είναι γεμάτο χρώματα από τα λαχανικά και διαφορετικά σχήματα από τα διάφορα όσπρια και σιτηρά. Σίγουρα είναι ένα πρωτότυπο τραπέζι με διαφορετικότητα και χαρακτήρα και όχι το κλασικό πασχαλινό τραπέζι που τρώγαμε από παιδιά. Δεν μπορούμε να πούμε πως κάνουν λάθος, μάλλον απλά δεν έχουν καθήσει σε ένα πασχαλινό vegan τραπέζι για να γνωρίσουν το διαφορετικό.
-Σιμόν, ποιο είναι το vegan menu που προτείνεις για Κυριακή του Πάσχα; Και κατά πόσο μπορεί να αντικαταστήσει το πατροπαράδοτο τραπέζι του Πάσχα;
Προτείνω κοκορέτσι μανιταριών μαριναρισμένο με κόκκινο κρασί. Tofu στη σούβλα με κρεμμύδι, πιπεριά, τομάτα και γλάσο με μελάσα, λάδι και ρίγανη. Πατάτες στη γάστρα στον ξυλόφουρνο με φιλέτο σόγιας, πορτοκάλι και σταμναγκάθι. (Ο ξυλόφουρνος δίνει μια απίστευτη καπνιστή γεύση). Τζατζικάντο, δηλαδή τζατζίκι με βάση το αβοκάντο (αντί για γιαούρτι). Σαλάτα με μαρούλι, λαχανίδα, ροβίτσα, καβουρδισμένο σουσάμι και ολόκληρο κύμινο, κολοκυθάκι βραστό και dressing ταχίνι ολικής με μηλόξυδο και μαύρο σκόρδο. Μπορεί να το αντικαταστήσει 100%. Σίγουρα είναι απαραίτητες μερικές γνώσεις και λίγη μελέτη πριν κάνεις τη λίστα σου για τα ψώνια σου.
-Ποιο είναι το πιάτο που έχει μεγαλύτερη ζήτηση στο Avit;
Υπάρχουν δύο πιάτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Από τη μια το σούπερ υγιεινό και χορταστικό Buddha Bowl ημέρας το οποίο καθημερινά έχει μικρές διαφοροποιήσεις στα υλικά για ποικιλία αλλά η βάση του είναι πάντα η πράσινη βιολογική σαλάτα, η κινόα και κάποιο όσπριο μαζί με κάποια λαχανικά ψημένα ή ωμά. Το δεύτερο πιάτο με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το Jack n’ Shroom Cheesesteak, το οποίο είναι pulled jackfruit με μανιτάρι, μέσα σε χειροποίητο ψωμάκι burger, συνοδευόμενο από ψητό ανανά, τομάτα και πίκλες.
-Θεωρώ σχεδόν αδύνατον όλοι στην οικογένειά σας να έχουν ασπαστεί τον βιγκανισμό. Κάθεστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους και «φτιάχνετε το δικό σας πιάτο» ή δε δέχεστε να υπάρχουν ζωϊκά προϊόντα στο τραπέζι;
Επιλέγουμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι μόνο με οικογένεια και φίλους που έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες με εμάς ή σέβονται τη διαφορετικότητα. Για να αποφύγουμε τη συνεύρεση με ζωικά προϊόντα σε τραπέζι, κανονίζουμε και προσκαλούμε εμείς σχεδόν πάντα τους φίλους και την οικογένεια μας στον χώρο μας.
-Θυμάστε το πρώτο σας Πάσχα ως vegan; Πότε ήταν; Πώς ήταν η εμπειρία, πόσο δύσκολο ήταν να πάρετε ην απόφαση και τι ήταν αυτό που σας έκανε να στραφείτε στον βιγκανισμό;
Το πρώτο μας Πάσχα ως vegan, μέναμε ήδη στο Λονδίνο κάποια χρόνια και ήμασταν μακρυά από πασχαλινές παραδόσεις. Όταν με το καλό επιστρέψαμε και να κάναμε Πάσχα στην Ελλάδα πάλι, επιλέξαμε να είναι με φίλους και οικογένεια που ήταν κι εκείνοι vegan. Ο λόγος για τον οποίο γίναμε vegan είναι γιατί όπως ήμασταν συνειδητοποιημένοι για την ισότητα δικαιωμάτων των ανθρώπων όλου του κόσμου, έτσι συνειδητοποιήσαμε και πως όλα τα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Καταλάβαμε οως οι διατροφικές μας συνήθειες βασίζονται στις παραδόσεις και όχι στο τί μας κάνει καλό, ή στο τί είναι δίκαιο για όλα τα όντα του πλανήτη.
-Κυριακή του Πάσχα, το timeline μας σε Facebook και Instagram θα γεμίζει από ανθρώπους με τα κατοικίδιά τους αγκαλιά και ως φόντο αρνιά στη σούβλα. Υπάρχει κάτι το υποκριτικό σε όλο αυτό; Και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε όλους εκείνους;
Το μόνο μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε σε όλους αυτούς είναι να κοιτάξουν στα μάτια τα κατοικίδια τους κι έπειτα να κοιτάξουν στα μάτια τα ζώα που τρώνε και να καταλάβουν πως η μόνη διαφορά ανάμεσα στα ζώα αυτά είναι η αντίληψή τους. Η αντίληψη που τους έχει περαστεί από τις διαχρονικές παραδόσεις και τις αντιλήψεις άλλων.