Ο Αυτοκράτορας της Ρώμης την (σχεδόν) τετραετία που βρέθηκε στην εξουσία (Μάρτιος του 37 μ.Χ – Ιανουάριος του 41 μ.Χ) κατάφερε να υλοποιήσει όλα εκείνα τα οποία έπρεπε να κάνει ένας βασιλέας, απλώς από την σταρβή κι ανάποδή τους πλευρά. Στην ιστορία έχει μείνει ως ανώμαλος, ψυχωτικός, σαδιστής και τρελαμένος με την εξουσία (σίγουρα ξεχνάω άπειρα κοσμητικά) που έφερε την αιώνια πόλη λίγο πριν την κατάρρευση με τις βαναυσότητες και τις φρικαλεότητές του. Όταν του έμπαινε μια ιδέα, έπρεπε να πραγματοποιηθεί ο κόσμος να χαλάσει. Και αν δεν γινόταν το δικό του, σαν καλός τύρρανος, προχωρούσε στα δέοντα...
Ο κόσμος ωστόσο σύντομα δεν άντεξε τα καμώματά του, με αποτέλεσμα μια μέρα σαν τη σημερινή (24/1) να δεχτεί καταιγισμό μαχαιρωμάτων μέσα σε μια υπόγεια στοά, αποχαιρετώντας έτσι τα εγκόσμια.
Η άνοδος στον θρόνο
Ο Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 12 μ.Χ. ωστόσο το όνομα με το οποίο έχει μείνει στην ιστορία το πήρε εξαιτίας των χαρακτηριστικών μποτών (στα λατινικά Καλιγούλα) τις οποίες φορούσε όντας μόλις 2 ετών σε ένα στρατόπεδο που διοικούσε ο πατέρας του, Μάρκος Αγρίππας, ένας εκ των αγαπημένων στρατηγών των λεγεωνάριων.
Η λατρεία προς το πρόσωπό του πατέρα του ήταν τόσο μεγάλη, σε σημείο που όταν πέθανε ο αυτοκράτορας Αύγουστος, οι λεγεώνες δεν ήθελαν στην εξουσία τον διάδοχο, Τιβέριο αλλά τον ανιψιό του, τον Γερμανικό. Αυτός όμως, όντας πιστός στο στέμμα, αρνήθηκε. Ο Αύγουστος έχρισε διάδοχο τον λαομίσητο Τιβέριο, τον υποχρέωσε ωστόσο να υιοθετήσει τον Γερμανικό και να τον κάνει δελφίνο του θρόνου. Το μεγαλύτερο κακό που μπορούσε να κάνει στη Ρώμη.
Κι αυτό διότι τον Μάρτιο του 37 μ.Χ. ο Τιβέριος αρρωσταίνει βαριά και χάνει τη ζωή του –φήμες που δεν επαληθεύονται θέλουν τον Καλιγούλα να παίζει σοβαρό ρόλο σε αυτό- και σύντομα ο υιός του Αγρίππα ανεβαίνει στην εξουσία. Ο λαός που είδε και απόειδε με τον Τιβέριο, ένιωθε ευλογημένος που στην κεφαλή της αιώνιας πόλης βρισκόταν ο 24χρονος Καλιγούλας. Συναίσθημα που δεν θα κρατούσε για πολύ...
Από μεσσίας… εγκληματίας
Στην αρχή φάνηκε πως η κατάσταση θα... έστρωνε επί Καλιγούλα. Η διακυβέρνησή του ήταν γενναιόδωρη, φέρνοντας τεράστιο αέρα ανανέωσης. Στα θετικά του ήταν ότι έδωσε χάρη στους εξόριστους και καταδικασμένους σε θάνατο από τον Τιβέριο, υλοποίησε μια σειρά έργων και έδωσε οικονομική ανάσα στον ταλαιπωρημένο λαό της Ρώμης. Όλα πήγαιναν πρίμα για τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέχρι που ο Καλιγούλας αρρώστησε.
Και τότε άλλαξαν όλα.
Όντας 6 μήνες μόλις στην εξουσία, ο Καλιγούλας χτυπιέται από σοβαρή αρρώστια (πιθανότερο εγκεφαλίτιδα) και η ζωή του κρέμεται πλέον από μια κλωστή. Η Ρώμη ζει καταστάσεις… Ελλάδας επί ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς περιμένει με λαχτάρα τον ηγέτη της να επιστρέψει σιδερένιος στο θρόνο του. Τελικά τα καταφέρνει, αλλά πλέον δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Στη θέση του φιλόδοξου και τρομερά αγαπητού αυτοκράτορα έρχεται ένας ψυχωτικός τύπος, με εκκεντρική συμπεριφορά, λες και μπήκε ο διάολος μέσα του και του άλλαξε τα μυαλά.
Η συμπεριφορά του σύντομα θα ξέφευγε και δεν άργησε η στιγμή που θα έκανε πραγματικότητα τις τερατουργίες για τις οποίες έμεινε γνωστός στα βιβλία της ιστορίας. Σου έχουμε μερικές από αυτές στο άλμπουμ που ακολουθεί:
Το μεγάλο λάθος που προκάλεσε το τέλος του
Όταν πλέον το μυαλό του είχε «ξεφύγει» εντελώς –πίστευε ότι ήταν ο Θεός Ήλιος και ότι οι κάτοικοι του βασιλείου του έπρεπε να τον λατρεύουν σαν θεότητα- ο Καλιγούλας έπεσε θύμα μιας δικιάς του κίνησης. Οι Πραιτοριανοί που αποτελούνταν από 500 άνδρες είχαν πλέον αναβαθμιστεί απίστευτα -με τις ευλογίες μάλιστα του ψυχάκια αυτοκράτορα- σε τέτοιο σημείο που μπορούσαν να ενθρονίσουν και κυρίως να εκθρονίσουν τον βασιλέα. Εκείνοι λοιπόν ήταν που τον δολοφόνησαν.
Στις 24 Ιανουαρίου, συνωμότες Πραιτοριανοί στήνουν παγίδα στον Καλιγούλα, με τον Κάσιο Χαιρέα (πιστό αξιωματικό του) να παίρνει πάνω του την υπόθεση «πρώτη μαχαιριά» καθώς δεν αντέχει άλλο τις προσβολές προς το πρόσωπό του. Όπερ και εγένετο. Ο Καλιγούλας δέχεται δύο μαχαιριές σε μια υπόγεια στοά και με το που πέφτει στο έδαφος, η υπόλοιπη φρουρά του αφήνει ενθύμιο στο σώμα καμιά τριανταριά σημάδια από ξίφη και στιλέτα. Ο τρελός αυτοκράτορας ήταν πλέον νεκρός.
Παρά το γεγονός ότι η ιστορία τον έχει αποτυπώσει ως στυγνό εγκλήματία και παράφρων, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναθεωρητές που πιστεύουν ότι πολλές από τις ακρότητές του, ενδέχεται να έχουν παραποιηθεί ανά τα χρόνια.
Το 1979 η ζωή του γυρίστηκε σε ταινία με τον Malcolm McDowell (Κουρδιστό Πορτοκάλι) στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο πήρε κακές κριτικές, ωστόσο θεωρείται cult classic εξαιτίας των ιδιαίτερων σκηνών που αποτελούσαν πρωτοτυπία για εκείνη την εποχή. Ούτε καν η ταινία του δεν πέρασε δίχως «φασαρία» στην ιστορία...