Από τη μέρα που έγινε το «The Decision» ο LeBron James θεωρήθηκε προδότης, persona non grata στην ευρύτερη περιοχή του Ohio, κυρίως γιατί ο κόσμος και η πόλη του Cleveland έχασαν την ελπίδα τους για ένα τρόπαιο με τον ίδιο ως ηγέτη.
Αυτή η βδομάδα είναι αφιερωμένη στον LeBron James με αφορμή τα 40ά του γενέθλια.
Από τη μέρα, λοιπόν, που φόρεσε τη φανέλα του Miami, οι Cavaliers είχαν μετατραπεί σε ανέκδοτο της λίγκας και ούτε τα lottery picks από το draft δεν μπόρεσαν να δώσουν πίσω τη χαμένη αίγλη των χρόνων του James. Ειδικά το «φιάσκο» με τον Anthony Bennet το 2013 (νο.1 του draft και από τους χειρότερους παίκτες ever στο ΝΒΑ) ήταν το αποτέλεσμα μιας πραγματικά μίζερης κατάστασης στο Cleveland, με την παρουσία του Kyrie Irving (νο.1 του ντραφτ του 2011) να μοιάζει με όαση μέσα στον «βάλτο» που είχαν προκαλέσει οι επιλογές του ιδιοκτήτη, Dan Gilbert.
Την ίδια ώρα, ο LeBron είχε χορτάσει τίτλους στο Miami, ήταν μέλος της πιο αδίστακτης Big 3 στην ιστορία του ΝΒΑ, με το βασικότερο όλων να είναι ότι πλέον δεν ήταν απλώς ένας καλός παίκτης, αλλά ένας πρωταθλητής. Για τον ίδιο όμως, δεν ήταν κίνητρο άλλο ένα τρόπαιο με την παρέα του στο Miami, αλλά η τήρηση της βασικής του υπόσχεσης: Η κατάκτηση ενός δαχτυλιδιού με τους Cavaliers.
Αυτό όμως που δεν γνώριζε, όσο κατάστρωνε το πλάνο της επιστροφής του στο Cleveland, ήταν ότι μια άλλη ομάδα ετοιμαζόταν να «ανθίσει» και να μετατραπεί σε σύγχρονη υπερδύναμη της λίγκας.
Το καλοκαίρι του 2014, λοιπόν…
Μέσα σε λίγους μήνες άλλαξαν όλα στο ΝΒΑ. Ο LeBron James, έκανε opt-out στο συμβόλαιό του και από τη στιγμή που πλέον ελεύθερος υπέγραψε με τους Cavaliers, επιστρέφοντας τον ενθουσιασμό σε όλο το ΝΒΑ. Η κατάσταση στην Ανατολή είχε πλέον αλλάξει, ο «Βασιλιάς» επέστρεφε στον θρόνου του και οι Cavs του προσέφεραν τον Kevin Love αλλά και τον Kyrie Irving στο πλευρό του, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.
Αυτή η επιστροφή ονομάστηκε Coming Home.
Την ίδια ώρα όμως που όλοι ασχολούνταν με την επιστροφή του Βασιλιά στο Cleveland, στη Δύση είχαν διαμορφώσει ήδη το αντίβαρο, αλλάζοντας για πάντα το μπάσκετ. Το αντίβαρο λεγόταν, Splash Brothers, Steph Curry και Klay Thompson. Οι ηγέτες των Golden State Warriors.
Εκείνη τη χρονιά, ο LeBron οδήγησε τους Cavaliers στους Τελικούς του ΝΒΑ, αλλά απέναντι σε εκείνους τους Warriors δεν γινόταν να κάνει θαύματα, όσες 40άρες και αν πετύχαινε (τελείωσε τη σειρά με μέσους όρους 35.8 πόντους, 13.3 ριμπάουντ και 8.8 ασίστ). Πέρα όμως από τον Steph Curry, οι «πολεμιστές» είχαν να αντιπαρατάξουν τον MVP των NBA Playoffs, Andre Iguodala και ο τίτλος κατέληξε στο Golden State με 4-2 νίκες. Ήταν απλώς το «Πρώτο Αίμα» για τις μάχες που θα έρχονταν στο μέλλον.
Η χρονιά του θαύματος
Η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής, πολύ περισσότερο όμως της επιτυχίας, και φαίνεται πως η ήττα από το Golden State πείσμωσε πολύ τον LeBron και τον Irving. Δεν είναι μόνο ότι είχαν χάσει από το Golden State, έπρεπε ταυτόχρονα να βλέπουν την ομάδα από το San Francisco να εκτοξεύεται, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Curry ήταν πλέον διαστημικός, έριχνε το ένα τρίποντο μετά το άλλο, οδηγώντας την ομάδα του στο κορυφαίο ρεκόρ ever στο NBA, εκείνο του 73-9, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους υπέρτατους Chicago Bulls του 72-10 και της εποχής του Michael Jordan.
Εκείνη η χρονιά όμως ήταν η απόδειξη πως ό,τι και αν γίνει στη regular season, τα NBA Playoffs είναι μια άλλη συζήτηση. Στους Τελικούς, βέβαια, όλοι πίστεψαν ότι οι Warriors θα πάρουν εύκολα το δαχτυλίδι, ειδικά από τη στιγμή που προηγήθηκαν με 3-1 νίκες (ο πρωταθλητής κρίνεται στις 4 νίκες).
LeBron James: Ο Βασιλιάς της ανδρικής μόδας για το 2024
Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο James αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να γραφτεί ιστορία. Με συνοπτικές διαδικασίες ισοφαρίζει τη σειρά σε 3-3 και στο έβδομο παιχνίδι μέσα στο Golden State, κάνει το απόλυτο statement. Ότι είναι ο Βασιλιάς!
Η μεγαλειώδης τάπα του στον Andre Iguodala προς το φινάλε του αγώνα σε συνδυασμό με το εμφατικό τρίποντο του Irving στο πρόσωπο του Curry του κλείνουν ραντεβού με το πεπρωμένο του.
Ένα πρωτάθλημα με τη φανέλα των Cavaliers, και μέσα στο Golden State! Δεν ήταν θαύμα, ήταν statement. Το τρίτο πρωτάθλημα της καριέρα του (με τον ίδιο MVP των Playoff) του είχαν ανοίξει την όρεξη για νέες επιτυχίες. Το ίδιο όμως σχεδίαζαν και οι Warriors.
Δεν γινόταν και απέναντι στον Durant
Όταν είσαι LeBron James, ξέρεις καλά πως όλοι περιμένουν το κάτι παραπάνω. Όταν όμως απέναντί σου βρίσκεται μια υπερομάδα που αποτελείται από τους Curry-Thompson- Draymond Green και πάνω από όλους τον Kevin Durant, ακόμα και οι Βασιλείς γίνονται υποτακτικοί.
Εκείνο το Golden State δεν μπορούσε κανείς να το κερδίσει -οι μόνοι που έφτασαν κοντά ήταν οι Houston Rockets των Harden-Paul στους Τελικούς της Δύσης το 2018 οι οποίοι προηγήθηκαν με 3-2 νίκες, αλλά ακόμα και αυτοί υποκλίθηκαν με 4-3).
Ο LeBron συνέχιζε να το προσπαθεί ουσιαστικά μόνος του στο Cleveland για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά με μία μόλις νίκη σε τελικούς ΝΒΑ μέσα σε δύο χρόνια (4-1 και 4-0, το 2017 και 2018 αντίστοιχα) ήταν ακατόρθωτο να κοντράρει την υπερομάδα των «Πολεμιστών». Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει ήταν μια μεγάλη αλλαγή.
Ο ατζέντης του, Rich Paul, θα δήλωνε τότε:
«Το 2010, όταν πήγε στο Μαϊάμι ήταν για να κατακτήσει τίτλους. Το 2014, στο Cleveland για να τηρήσει την υπόσχεσή του. Πλέον έχει φτάσει η ώρα να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει». Και αυτό που ήθελε βρισκόταν στη Δυτική Όχθη…
Διαβάστε επίσης: Όταν ο LeBron James πήγε στο Miami
Με ένα κλικ στο παρακάτω εικονίδιο μπορείς να διαβάσεις όλη την ενότητα (η οποία θα ανανεώνεται καθημερινά) για τον σπουδαίο LeBron James: