Πού βρίσκεται το πραγματικό Grand Hotel στην Κηφισιά;
Σήμερα στεγάζεται εμπορικό κέντρο.
 

Μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Grand Hotel» μεταφερόμαστε στην παλιά Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά. Το ενδιαφέρον σε αυτή την τηλεοπτική σειρά είναι ότι μας παρουσιάζει όχι κάποια επαρχία της Ελλάδας, αλλά την Αθήνα πριν από έναν αιώνα. Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις την Κηφισιά εκατό χρονιά πριν, καθώς είναι μία από τις αρχαίες δώδεκα πόλεις της Αττικής και «κουβαλά» ανάμεσα στα άλλα μεγάλη ιστορία. Στο εν λόγω άρθρο θα επικεντρωθούμε στη δεκαετία του ’20 και στα πολυτελή ξενοδοχεία που χτίστηκαν εκείνη την εποχή. Και παρότι φαίνεται παράδοξο, καθώς η χώρα μας υποδοχόταν πρόσφυγες εκείνη την περίοδο στη Ν.Ερυθραία που έδιναν αγώνα για να έχουν μια στέγη, στο Κεφαλάρι χτίζονταν πολυτελή ξενοδοχεία.

Έλα τώρα που δεν έχεις λιαστεί στον κλασικό κήπο της Μέντας

 

Τα φημισμένα ξενοδοχεία της περιοχής ήταν το πολυτελές Grand Hotel de Kifissia (ξενοδοχείο Μελά) όπου είναι και το φόντο που έχει η σειρά. Το «Πύρνα», το «Cecil» των αδελφών Δήμα, το «Όλυμπος», και το «Πεντελικόν» ήταν επίσης μερικά από τα φημισμένα ξενοδοχεία της περιοχής. Δούλευαν με πληρότητα 100% και εκτός από επισκέπτες του εξωτερικού διέμεναν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Ελευθέριος Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Θεμιστοκλής Σοφούλης, Πηνελόπη Δέλτα , Γεώργιος Βλάχος, Κατίνα Παξινού, Ιωάννα Τσάτσου και πολλοί άλλοι.

Ποιοι θα θέλαμε να πλαισιώσουν τον «Τιμωρό» Δημήτρη Λάλο στην ελληνική Marvel;

Πότε ξεκίνησε το Grand Hotel de Kifissia ή αλλιώς «Ξενοδοχείο Μελά»

Συγκεκριμένα στην πλατεία Πλατάνου, στην οδό Λεβίδου 3Α υπήρχε το πολυτελές ξενοδοχείο Grand Hotel de Kifissia, το οποίο επικράτησε να ονομάζεται «Ξενοδοχείο Μελά», καθώς σε ένα πρώτο στάδιο είχε κτιστεί ως κατοικία του Μιχαήλ Μελά, πατέρα του Μακεδονομάχου ήρωα. Κατασκευάστηκε το 1885, με σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλλερ, το ακίνητο είχε χτιστεί αρχικά ως εξοχική κατοικία του βουλευτή και δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά. Η κορύφωση της τουριστικής απήχησης της περιοχής ήρθε κατά τη δεκαετία του 1930.

 

 

Ήδη το 1897, η έπαυλη του Μελά είχε ήδη αλλάξει χρήση και είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο, με διευθυντή τον Χρήστο Τζανίδη. Υπήρξε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με καινοτόμο χαρακτήρα και για πολλά χρόνια υπήρξε το κοσμικό κέντρο όχι μόνο της Κηφισιάς αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Αργότερα, το κτίριο Μελά μετατράπηκε σε κλινική, ενώ στη συνέχεια στεγάστηκε εκεί η Αστυνομία. Σήμερα εκεί λειτουργεί το εμπορικό κέντρο «Μελά». 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved