Οι καλύτερες ταινίες με φυσικές καταστροφές

Κάνουν πάντα το αίμα μας να παγώνει. Ειδικά στην περίπτωση που φανταζόμαστε να γίνονται πραγματικότητα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας τραβάνε οι ταινίες με φυσικές καταστροφές. Δεν φαίνεται μόνο η αδάμαστη δύναμη της φύσης και όλα όσα μπορεί να αφήσει πίσω της, αλλά και το πώς οι άνθρωποι καταφέρνουν να συνεργαστούν -ή και όχι- για να την αντιμετωπίσουν. Όταν αυτό συνοδεύεται από σπουδαίες ερμηνείες και, φυσικά, από ειδικά εφέ, το αποτέλεσμα γίνεται μοναδικό. Όπως στις παρακάτω έξι.

 

Τwister

Και Bill Paxton και Ellen Hunt και Philip Seymour Hoffman και γενικά πλούσιο καστ που κυνηγάει ανεμοστρόβιλους στην Αμερική. Επικίνδυνο χόμπι και πόσο μάλλον αν είσαι επιστήμονας. Οι ανεμοστρόβιλοι, όντας αρκετά καταστροφικοί, προφανώς δεν είναι κάτι που μπορεί να ακολουθηθεί με ασφάλεια. Οι ανεμοστρόβιλοι, ή twisters, είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά κοινή φυσική καταστροφή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να γυρίσεις ικανοποιητική ταινία. Πολύ ένταση, καλές κριτικές και, τέλος πάντων, μία φυσική καταστροφή που δεν την βλέπεις και συχνά στον κινηματογράφο.

 

 

Contagion

Τη στιγμή της κυκλοφορίας του Contagion, η πανδημία φαινόταν μια μακρινή και ασυνήθιστη υπόθεση για τις ημέρες μας. Ενώ ορισμένες πανδημίες ταινιών μπορεί να μην θεωρούνται φυσικές λόγω της ύπαρξης βιολογικά κατασκευασμένων ιών που βλέπουμε συνήθως στο Χόλιγουντ, αυτή ήταν πολύ φυσική, καθώς ο ιός προέρχεται από ένα μολυσμένο γουρούνι που μεταδίδει την ασθένεια στους ανθρώπους. Ο ιός σε αυτήν την ταινία είναι επίσης εξαιρετικά θανατηφόρος και βίαιος, με έναν αριθμό θανάτων που εκτοξεύεται στα ύψη με τον τυπικό τρόπο των ταινιών καταστροφής. Παρόλα αυτά, δείχνει τη βάναυση πραγματικότητα του να αντιμετωπίζεις μια άγνωστη ασθένεια που είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία σου.

 

 

Don’t Look Up

Κανονικά, όταν γυρίζονται ταινίες καταστροφής, τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στη δράση των πραγμάτων ή στην τραγωδία όλων των ζωών που χάνονται. Και δεν συμβαίνει αυτό με το Don’t Look Up. Αυτή η ταινία είναι μια κωμωδία που μετατρέπει μια σοβαρή, δυνητικά αποκαλυπτική κατάσταση σε κάτι πραγματικά ξεκαρδιστικό. Παραδίδει αυτά τα αστεία κυρίως μέσω της σάτιρας, η οποία μπορεί εύκολα να χαθεί καθώς είναι αρκετά λεπτή μερικές φορές. Η ανθρώπινη βλακεία μπορεί να είναι επικίνδυνο κομμάτι και αυτό ακριβώς παρουσιάζει το Don’t Look Up. Αρκεί να μην είναι πολύ αργά.

 

 

The Poseidon Adventure

Πριν ο Τιτανικός χαρακτηρίσει τα 90s και τον Leonardo DiCaprio, το Poseidon Adventure ήταν ξεκάθαρα ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Η διαφορά είναι ότι αυτό, ευτυχώς, δεν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και ότι αντί για παγόβουνο, το πλοίο βυθίζεται από ένα τεράστιο τσουνάμι σαν εκείνο που θα αντιμετώπιζε μετά από χρόνια ο Clooney. Αυτό είναι ίσως το χειρότερο σενάριο για τους ναυτικούς. Παρόλο που η κατάσταση είναι αρκετά μη ρεαλιστική και απίθανη, εξακολουθεί να είναι εκπληκτικό το αποτέλεσμα, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η ταινία δεν γυρίστηκε με CGI.  

 

 

Deep Impact

Πίσω στο 1998 πολλοί προσπάθησαν να επικαρπιστούν την επιτυχία του Armageddon. Πουλούσε ήδη η καραμέλα ότι θα πεθάνουμε όλοι το 2000, οπότε ας δώσουμε λίγη ελπίδα στον κόσμο, σωστά; Οπότε είναι η περίπτωση που ο μετεωρίτης χτυπάει τη Γη, αλλά η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει στην επόμενη μέρα. Αυτό προσπάθησε να διδάξει το Deep Impact με τον Morgan Freeman πρόεδρο των ΗΠΑ και τελείως τυχαία ήταν από το 2000 και μετά που οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να αγοράζουν bunkers για να προστατευτούν. Βλέπεις, δεν είχε βγει ακόμα το Walking Dead…

 

 

Titanic

Την εποχή που κυκλοφόρησε ο Τιτανικός, ήταν η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών. Φυσικά, αυτό ήταν ένα ρεκόρ που καταρρίφθηκε αργότερα, αλλά είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα και πόσο μάλλον για ταινία καταστροφής που βασίζεται σε αληθινή ιστορία.  Η ταινία είναι ένα κινηματογραφικό αριστούργημα και από τις καλύτερες που έχει σκηνοθετήσει ο Τζέιμς Κάμερον. Με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ ως ένα νεαρό ζευγάρι που ερωτεύεται σε ένα άτυχο υπερωκεάνιο, η ταινία είναι πραγματικά δακρύβρεχτη που επαινείται για την απεικόνιση μιας από τις πιο θανατηφόρες ναυτικές καταστροφές στην ιστορία με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Δεδομένου ότι το παγόβουνο είναι ένα φυσικό γεγονός, μπορεί να θεωρηθεί και ταινία φυσικής καταστροφής, ακόμη κι αν η βύθιση μπορεί να προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες. Το συναισθηματικό της βάθος και η επαναστατική του κινηματογραφία είναι αυτά που κάνουν αυτήν την ταινία τη μεγαλύτερη ταινία φυσικών καταστροφών που έγινε ποτέ.

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved