Όταν ακούς το όνομά του, το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη «υπεραθλητής». Απόδειξη τα 28 Ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισε στην καριέρα του, 23 εκ των οποίων είναι χρυσά. Ξεχνιέται εκείνη η Ολυμπιάδα στο Πεκίνο όπου έκανε το 8/8 σε όσα αγωνίσματα συμμετείχε;
Σε ηλικία 38 ετών, λοιπόν, ο Αμερικανός υπερπρωταθλητής κοιτάζει τον χρόνο πίσω αλλά δεν βλέπει σε καμία περίπτωση ένα δοξασμένο τοπίο, όπως θα περιμέναμε όλοι. Οι λέξεις που έρχονται στο μυαλό του, όπως δήλωσε ο ίδιος σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Μαδρίτη, είναι «κατάθλιψη» και «αυτοκτονία»:
«Το 2014 έπαθα για δεύτερη φορά κατάθλιψη. Δεν ήθελα να ζω. Δεν έτρωγα, δεν έπινα, πήγα σε κέντρο αποκατάστασης» δήλωσε και σόκαρε την κοινή γνώμη.
Ο Φελπς ξεκίνησε να κατακτά Ολυμπιακά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αντιμετώπιζε την ίδια εποχή ζητήματα ψυχικής υγείας, κάτι που τον οδήγησε σε δηλώσεις όπως «Έδινα μάχη για τη ζωή μου, περισσότερο από ότι οι άλλοι μπορούσαν να φανταστούν. Εκείνες τις στιγμές, όταν ήμουν σε άσχημη κατάσταση, τα έβαζα με τον εαυτό μου, επειδή σκεφτόμουν “δεν κάνω τη δουλειά μου”».
O Ινιέστα παραδέχτηκε την κατάθλιψη για να μπορέσει να την καταπολεμήσει.
Στα μάτια μας, ο Φελπς μπορεί να είχε τα πάντα, πίσω από τις κάμερες, τους αγώνες και τη viral διατροφή που ακολουθούσε (π.χ. έτρωγε 2 πακέτα μακαρόνια μόνο για πρωινό), στην ουσία όμως ήταν ένας τύπος που πάλευε να βρει τον εαυτό του.
Η ατέρμονη μάχη με τον εαυτό του και την κατάθλιψη, όπως αποδείχτηκε, έμοιαζε με τσιμεντόλιθο που τον τραβούσε στον πάτο, σε μια πισίνα που δεν ήξερε πώς να κολυμπήσει.
Ευτυχώς για τον ίδιο, έμαθε να επιπλέει και τελικά να φτάσει στον τερματισμό με κρότο, μιλώντας για τα θέματα που τον απασχολούν. Ο ίδιος δήλωσε «Τίποτα δεν είναι τέλειο στη ζωή, αλλά βοηθά το να μπορούμε να ανοιχτούμε», υπογράμμισε, καταλήγοντας πως «Αν κάποιος νιώθει μόνος, όπως συνέβη στην πανδημία, είναι καλό για εκείνον να εκφράσει τα συναισθήματά του».
Ποια είναι η συμβουλή του για όποιον βρίσκεσαι σε ψυχολογικό αδιέξοδο
«Βρείτε κάτι για το οποίο είστε παθιασμένοι. Για εμένα ήταν περίπλοκο να το βρω. Δεν ήξερα τι να κάνω. Είναι σημαντικό να βρεις κάτι που σε ενθουσιάζει… στην περίπτωσή μου υπήρχαν πολλοί που αμφισβητούσαν τους στόχους μου. Πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο και κέρδισα τόσα. Επομένως ας μην φοβόμαστε να κυνηγήσουμε τους στόχους», όπως τόνισε. Η επόμενη μέρα, λοιπόν, για τον Φελπς θα είναι και πάλι ένας αγώνας εντός της πισίνας, αυτή τη φορά όμως, δεν του φτάνει να τερματίσει μόνος του. Πρέπει να βεβαιωθεί ότι μαζί του έχουν τερματίσει όλοι όσοι βρίσκονται στην πισίνα της επιβίωσης.
«Θέλω να βοηθήσω ανθρώπους που δυσκολεύονται. Θέλω να σώσω ζωές. Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω κι εγώ, θέλω να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε 28 φορές νικητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι δηλώσεις του Φελπς είναι η απόδειξη ότι η ψυχική υγεία δεν είναι ταμπού για κανέναν άνθρωπο στον κόσμο. Ακόμα και αν αυτός ο κάποιος έχει εθιστεί στα μετάλλια και την δόξα, χρειάζεται να μιλάει το ίδιο πολύ για τα θέματα που τον απασχολούν προκειμένου να ανακτήσει το χαμόγελό του.