Ποιος δεν έχει διαβάσει το «Περιμένοντας τον Γκοντό» και δεν του έχει έρθει το ταβάνι ξαφνικά στο κεφάλι; Ίσως ο Μπέκετ να είναι η τομή στην μοντέρνα λογοτεχνία του εικοστού αιώνα κι όχι μόνο. Γεννημένος στην Γαλλία αλλά με Ιρλανδικές ρίζες, έκανε τον κόσμο να θαυμάσει την απαισιόδοξη μορφή της ουσίας του ανθρώπινου γένους.
Το χιούμορ του έσπαγε κόκαλα και με μία και μόνο φράση του μπορούσες να γελάς για ώρες αλλά την ίδια στιγμή ήταν απόλυτα σοβαρός στις προθέσεις του.
The Nature of Middle-earth: Νέο βιβλίο από τα αδημοσίευτα του άρχοντα της φαντασίας J.R.R. Tolkien
Ο «Μπεκετικός» χαρακτήρας έχει μείνει στην ιστορία της λογοτεχνίας κάτι σαν πρότυπο πλέον. Επηρέασε ριζικά τους θεατρικούς σκηνοθέτες αλλά και τους καλλιτέχνες της κάμερας του κινηματογράφου μια για πάντα.
Στην ουσία ο Μπέκετ αυτό που έκανε ήταν να εισαγάγει την απαισιοδοξία μέσα στην ποπ κουλτούρα, να την κάνει πιο γνωστή και πιο αστεία.
Αυτή η πολύ δημιουργική του απαισιοδοξία για το ανθρώπινο γένος διαφαινόταν μέσα από το τρομερά του υποχθόνιο χιούμορ και από τις μινιμαλιστικές σκηνές των έργων του. Σε όλα του τα μυθιστορήματα βλέπουμε έναν ή δύο χαρακτήρες το πολύ οι οποίοι παλεύουν εσωτερικά να επιβιώσουν, κυρίως σαν ψυχικά σκευάσματα του νέου κόσμου που θέλει τον άνθρωπο μαγκωμένο και φιμωμένο.
James Ellroy: Ο συγγραφέας της σκοτεινής Δυτικής ακτής που πότισε τις σελίδες του με αίμα
Το 1969 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και θεωρείται σήμερα ως μία ηγετική μορφή στα γράμματα της Ιρλανδίας.
Ο Μπέκετ σπούδασε γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά στο Τρίνιτι Κόλετζ στο Δουβλίνο από το 1923 έως το 1927. Αφού πήρε το πτυχίο του, δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα στο Campbell College του Μπέλφαστ κι έπειτα διορίστηκε ως καθηγητής αγγλικών στην École Normale Supérieure στο Παρίσι, όπου και γνωρίστηκε με τον άλλο γνωστό Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις.
Τα μυθιστορήματα του αλλά και τα θεατρικά του διδάσκονται πλέον σε πολλά πανεπιστήμια και σχολές θεάτρου ανά τον κόσμο.
Richard Brautigan: O συγγραφέας που μας έμαθε να γελάμε στα σοβαρά
Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μπέκετ συμμετείχε στη Γαλλική Αντίσταση, δουλεύοντας ως αγγελιαφόρος, και τα επόμενα δυο χρόνια αρκετές φορές διακινδύνευσε να συλληφθεί από την Γκεστάπο.
Ήταν πολύ κλεισμένος στην τέχνη του και δεν του άρεσε να δίνει πολλές συνεντεύξεις. Έζησε πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ιρλανδία και στο Παρίσι.
Συνήθιζε να γράφει και στα γαλλικά αλλά και στα αγγλικά, μιας και τις δύο γλώσσες τις μιλούσε άπταιστα.
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δει μερικά από τα πιο σπουδαία του έργα: