Είναι 8 το πρωί και το ραδιόφωνο έχει ξεκινήσει ήδη τις αναφορές για την Ημέρα της Γυναίκας. Τραγούδια με αγαπησιάρικους στίχους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς που μοιράζουν αγάπη στις γυναίκες. Οι ιστοσελίδες με γυναικείο περιεχόμενο έχουν γεμίσει με «ενωτικά» μηνύματα για όλες τις γυναίκες στον κόσμο και η μέρα αναμένεται να τελειώσει με ομαδικές εξόδους ανάμεσα σε κολλητές για ποτά.
Αυτή είναι η Ημέρα της Γυναίκας το 2020 και πολύ λογικό μας φαίνεται και μπράβο τους και χρόνια πολλά τους. Εκτός όμως από τις αγάπες, τα λουλούδια, την διασκέδαση και τα ποτά, υπάρχει και μία άλλη πλευρά της σημερινής γιορτής που οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν. Η πλευρά που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Που ανυψώνει τον δυναμισμό τους. Που δείχνει ότι είναι ικανές να αλλάξουν τον κόσμο.
Ο αγώνας της Έμελιν Πάνκχερστ
Στις αρχές του 1900 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδρασε μία γυναίκα που δεν είχε αρκετό χρόνο για αγάπες και λουλούδια. Δεν μπορούσε να απολαύσει ένα ποτό στο μπαρ, γιατί απλούστατα δεν επιτρεπόταν η είσοδος στις γυναίκες. Δεν είχε την δυνατότητα να σχολιάσει με τις λιγοστές φίλες που είχε ένα οποιοδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό θέμα, γιατί απλούστατα οι γυναίκες δεν συμμετείχαν στα κοινά. Για την ακρίβεια, δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου.
Η Έμελιν Πάνκχερστ, ήταν μία γυναίκα που το 1900 δεν μπορούσε να χαρεί την ζωή της, γιατί ένιωθε κατώτερη. Το 1880 είχε διατυπώσει τις ιδέες της για την πλήρη ισότητα με τον άντρα στο Κίνημα των Σουφραζετών, αλλά γρήγορα ήρθε σε ρήξη με όσες πίστευαν πως «μόνο οι παντρεμένες γυναίκες έπρεπε να έχουν δικαίωμα ψήφου. Η Έμελιν όμως δεν τα παράτησε. Θα μπορούσε να πάει σπίτι, να κλείσει την πόρτα και να μην ξανασχοληθεί με αυτά. Να βολευτεί στη ζωή που ήδη είχε. Ήταν παντρεμένη με ένα δικηγόρο που την λάτρευε και θα μπορούσε να ζήσει μία ζωή που άλλες γυναίκες της εποχής ζήλευαν σε ασύλληπτο βαθμό. Όμως η Έμελιν απλά αποφάσισε να μην το βάλει κάτω.
Πολλά τα κότσια
Η Έμελιν βασικά, είναι εκείνη η φίλη σας που δεν σκέφτεται την πάρτη της. Που όταν της μιλάτε για τα προβλήματά της δεν βρίσκει μία ηλίθια δικαιολογία για να κλείσει το τηλέφωνο και να πάει να συναντήσει τον γκόμενο. Είναι η γυναίκα που για να νιώθει καλά η ίδια, πρέπει πρώτα να νιώθουν καλά όλες οι υπόλοιπες της παρέας. Τι έκανε λοιπόν; Το πήρε «Μανιάτικα» και δεν το έβαλε κάτω. Η Έμελιν Πάνκχερστ, την οποία υποδύθηκε η Μέριλ Στριπ στην ταινία «Σουφραζέτες», έκανε πράγματα που λίγες γυναίκες και λίγοι άντρες θα έκαναν σήμερα. Δεν είναι οι πορείες διαμαρτυρίας και το ξύλο με την αστυνομία (σ.σ.: και οι γυναίκες τότε έτρωγαν πολύ ξύλο από την αστυνομία).