«Τρία λεπτά». Η γραμμή έπεσε. Το κορίτσι τοποθέτησε το ακουστικό πίσω στη βάση του τηλεφώνου. Τι εννοούσε ο άγνωστος συνομιλητής της και γιατί αυτός ο αριθμός ήταν άξιος αναφοράς σε ένα τηλεφώνημα του ενός δευτερολέπτου; Η απορημένη Carolyn Maull ήταν δεκατεσσάρων χρονών και εκτελούσε χρέη γραμματέας στη 16η Εκκλησία των Βαπτιστών στο Birmingham της Alabama. Βαθύς Νότος. Η πόλη είχε και ένα δεύτερο όνομα: «Bombingham». Μπορείς να φανταστείς το λόγο; Αυτοσχέδιες βόμβες τοποθετούνταν σε σπίτια μαύρων για πλάκα, για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους τα μέλη της Ku Klux Klan ώστε να έχουν κάτι να συζητήσουν στις άριες συγκεντρώσεις τους.
Αυτή τη φορά, όμως, το σχέδιο διέφερε, δεν είχε να κάνει με ψυχαγωγικούς σκοπούς. Υπήρχε πλάνο. Οι Thomas Edwin Blanton Jr, Bobby Frank Cherry, Robert Edward Chambliss και Hernan Frank Cash, μέλη της Klan, είχαν οδηγία να τοποθετήσουν δυναμίτη στην εκκλησία. Εκτός από ένα μέσο σύνδεσης με το Θεό, λειτουργούσε και ως χώρος συγκέντρωσης ώστε να συζητούνται τα προβλήματα των μαύρων. Ο αριθμός που δόθηκε στη μικρή Carolyn δεν ήταν αληθινός. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, πραγματοποιήθηκε στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας μια τεράστια έκρηξη. Στο υπόγειο βρίσκονταν πέντε νεαρά κορίτσια τα οποία άλλαζαν για να παρευρεθούν στο πρωινό κήρυγμα με το όνομα «A Love that Forgives» (Μία Αγάπη που Συγχωρεί).
Οι μαύροι του Birmingham, όμως, δεν συγχώρησαν ποτέ όσους ευθύνονταν για αυτή την τραγωδία. Τέσσερα κορίτσια πέθαναν. Κανένα από αυτά δεν ήταν πάνω από δεκατέσσερα. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είδε τα σώματά τους να αιωρούνται σαν πάνινες κούκλες. Περίπου είκοσι άτομα τραυματίστηκαν. Ακολούθησαν πορείες διαμαρτυρίας. Ο κυβερνήτης της Alabama, Wallace, γνωστός για τις ακροδεξιές πεποιθήσεις του, δίνει εντολή στα όργανα της τάξης να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις. Δύο ακόμα μαύροι πέθαναν. Είπαμε, βαθύς Νότος. Η σπαρακτική φωνή της Billie Holiday όταν τραγουδάει το «Strange Fruit», ένα ποίημα που αφορά τα λιντσαρίσματα των μαύρων, ίσως σε βοηθήσουν να σχηματίσεις μία εικόνα στο μυαλό σου.
Στην κηδεία των τριών εκ των τεσσάρων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους από την βομβιστική επίθεση, θα παρευρεθούν 8,000 άνθρωποι. Ένας δυναμικός άντρας με πύρινο λόγο κάνει το κοινό να ξεσηκωθεί, να γεμίσει με οργή αλλά και ενθουσιασμό καθώς όλοι γνωρίζουν πως βρίσκονται στην αρχή μιας επανάστασης. Την ίδια στιγμή κυριαρχεί και θλίψη. Πριν καν αρχίσει αυτή η επανάσταση, μετρούσαν σοβαρές απώλειες. Ο άντρας αυτός ήταν ο Martin Luther King Jr, πάστορας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Οι νίκες του Martin Luther King μας αφορούν όλους
Το 1955 στο Montgomery της Alabama, o King οργάνωσε ένα μποϊκοτάζ ενάντια στα λεωφορεία τα οποία αρνούνταν να επιτρέψουν στους μαύρους να κάθονται στις μπροστινές θέσεις. Εκείνος όπως και οι ακόλουθοί του οδηγήθηκαν στη φυλακή όμως ο ρατσιστικός αυτός νόμος άλλαξε. Αυτή ήταν η πρώτη του νίκη.
Το 1963, μαζί με άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργανώνουν μια τεράστια πορεία στη πρωτεύουσα των ΗΠΑ και ο συγκεντρωμένος κόσμος ξεπερνά τους 200,000 χιλιάδες. Όλοι μαζί διαδηλώνουν και ενώνουν τη φωνή τους κατά του φυλετικού διαχωρισμού, φωνάζουν για ίσα δικαιώματα και απαιτούν όλοι οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό.
Λόγω της έκτασης που πήρε αυτή η διαδήλωση, ο τότε Πρόεδρος Lyndon B. Johnson πίεσε τις καταστάσεις ώστε οι νόμοι περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναγνωριστούν σε όλη τη χώρα. Την ημέρα εκείνη θα βγάλει τον περίφημο λόγο «I Have a Dream» και η ατάκα του πως ονειρεύεται ένα έθνος όπου τα τέσσερα παιδιά του θα δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους, σφηνώνεται σαν σφαίρα στα συντηρητικά μυαλά των Αμερικανών.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 1968 στο Memphis, 1,300 μαύροι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας ξεκίνησαν απεργία λόγω των κακών εργασιακών συνθηκών, τον φυλετικό διαχωρισμό και τους απαράδεκτους χαμηλούς μισθούς. O King ήταν εκεί και στήριξε την προσπάθειά τους και ύστερα από 64 ημέρες, τα αιτήματά τους έγιναν δεκτά. Η απεργία εξελίχτηκε σε μία τεράστια εκδήλωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι πορείες που οργάνωνε ο King ήταν πάντοτε ειρηνικές και σκοπός τους ήταν η ενότητα του έθνους. Ακόμα και όταν ανατίναξαν το σπίτι του, εκείνος επέλεξε να απαντήσει με προσευχές. Αυτό χαράχτηκε στο υποσυνείδητο των Αμερικανών, κάνοντάς τους να σκεφτούν δύο φορές τα λόγια τους αλλά και τις πράξεις τους. Η βία φέρνει βία και ο πάστορας από τη Georgia το γνώριζε πολύ καλά.
Η συμβολή του Martin Luther King στο κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τεράστιας σημασίας. Βοήθησε στο να αποδυναμωθεί ο φυλετικός διαχωρισμός και προστάτεψε το δικαίωμα των μαύρων να ψηφίζουν. Πέθανε ενώ βρισκόταν στο Memphis για να στηρίξει την απεργία των εργαζομένων. Έπεσε στο καθήκον. Ήταν ένα απόγευμα του Απριλίου όταν μια σφαίρα τρύπησε τον σβέρκο του. Ο King έπεσε στο πάτωμα μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ήταν μόλις 39 ετών όταν πέρασε στην αιωνιότητα.
Ο Martin Luther King Jr γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Ιανουαρίου του 1929.