Τη διαδικασία πλέον την γνωρίζετε: Τα αγόρια μου έδωσαν 20 λέξεις που αφορούν στο ποδόσφαιρο και εγώ καλούμαι να δώσω την ερμηνεία ή να υποθέσω τι μπορεί να σημαίνουν, χωρίς τη βοήθεια της Google.
Ποδόσφαιρο λοιπόν και θα πάρω κόκκινη κάρτα, μη σου πω θα αποκλειστώ από τα γήπεδα μέχρι να αποκτήσω ποδοσφαιρικό λεξιλόγιο.
Σε κάθε περίπτωση σε βεβαιώνω πως μετά χαράς βλέπω ποδόσφαιρο (ναι, καταλαβαίνω τι γίνεται), τρώω πίτσες (χωρίς κρέας) και πίνω μπύρες (όχι, τα κορίτσια δεν ρεύονται).
Καραβολίδα: Εντάξει εύκολο. Το λέμε στο χωριό μου. Ο πολύ γρήγορος.
Μυρωδιάς: Πιστεύω ότι είναι ο αθλητής που για να απομακρύνει από κοντά του τον αντίπαλο που τον μαρκάρει, αφήνει τη μυρωδιά του. Ο άλλος μυρίζει και… κόβει δρόμο. Η μπάλα στον «μυρωδιά». Εναλλακτικά, είναι αυτός που δεν έχει πάρει μυρωδιά τι γίνεται μέσα στο γήπεδο. Κοσμάρα.
Περίπτερο: «Ένα λεπτό περιπτερά, βουλιάζω στα βαθιά νερά το τελευταίο μου το πλοίο». Μεγάλος Στράτος Διονυσίου. Λογικά ο περιπτεράς είναι ο ακίνητος. «Μη δίνεις μπάλα σε αυτόν, είναι περιπτεράς», δηλαδή δεν κουνάει από τη θέση του.
Γκιρτζίκης: Ο γκιρτζίκης νομίζω είναι αυτός που φέρνει γκίνια. Και επειδή δεν θέλεις να τον πεις γκαντέμη, λες απλά: «Άντε ρε παλιογκιρτζίκη». Τόσο απλά.
Χιναράκι: Χήνα λέγαμε το χιλιάρικο. Ναι. Καλά, δεν είμαι τόσο αρχαία όσο η Ακρόπολη. Αλλά το λέγανε οι μεγάλοι (θυμάμαι). Τώρα πιστεύω ότι τη λέξη αυτή μου την έδωσαν ανορθόγραφα γραμμένη γιατί γενικώς μόνο χιλιάρικα σκέφτομαι από όταν τη διάβασα. Πολλά χιλιάρικα.
Ρόμβος με ένα κλικ: Αυτό το «με ένα κλικ» με προβληματίζει. Ρόμβος είναι κάποιου είδους στήσιμο, σύστημα τέλος πάντων. Τώρα το «με ένα κλικ» πιστεύω πως είναι το σύνθημα που κάνει ο προπονητής για να μην το υποψιαστεί η αντίπαλη ομάδα. Τύπου κάνει ότι πατάει στον αέρα κάποιο κουμπί και αμέσως οι παίκτες σχηματίζουν ρόμβο προς αιφνιδιασμό της αντίπαλης ομάδας.
Overlap: Over… what? Λοιπόν, λοιπόν. Οverlap είναι η μεγάλη αγκαλιά που παίρνει ο προπονητής τους παίκτες εάν τα καταφέρουν και νικήσουν. Ανοίγει εκείνος πρώτα τα χέρια και μετά γίνονται όλοι μια μεγάλη αγκαλιά. Τι γλυκό!
Γκολπόστ: Είναι hashtag και είναι το ποστ στα social media μετά από κάθε γκολ.
Παγκότερμα: Ο τύπος που παίζει τέρμα αλλά κατά βάση κάθεται πάγκο. Αν θέλαμε να τον προσβάλλουμε, θα τον λέγαμε απλά «παγκίτη».
Ακούσιο: Το αυτογκόλ κόσμια;
Λίμπερο: Α ναι! Libero έχω υγρά μαντηλάκια στο αυτοκίνητο! Είναι για τα πωπουδάκια μωρών αλλά κάνουν ένα τιμόνι... ΕΝΑ ΤΙΜΟΝΙ. Λαμποκοπάει.
«Στραγάλι»: Ο τύπος είναι «στραγάλι» δηλαδή στριφογυρνάει τόσο εύκολα μέσα στο γήπεδο που δεν τον πιάνεις με τίποτα.
Τσαφ: Είναι ο τρόπος που πέφτει ο τερματοφύλακας όταν προσπαθεί να αποκρούσει ένα πιθανό γκολ. Και «τσααααααφ», πάρτον κάτω, ζητωκραυγάζει το πλήθος.
Χατ-τρικ: Είναι θέση παίκτη μέσα στο γήπεδο. Ιδιότητα. Αυτός παίζει «χατ-τρικ».
Τζαρτζάρισμα: Το μαρκάρισμα. Πόσες λέξεις να τελειώνουν σε –άρισμα;
Ποδιά: Ξέρω τι είναι το παλτό, να το πω; Τι ποδιά ρε παιδιά; Πλάκα μου κάνετε;
Ψαλιδάκι: Έλα αυτό το ξέρω, είναι αυτή η ανάποδη κλωτσιά που ο παίκτης πέφτει προς τα πίσω με την πλάτη και σηκώνει προς τον ουρανό ένα πόδι (με το οποίο χτυπάει και την μπάλα). Τέλος πάντων, ξέρεις ότι το ξέρω.
Ένα-δύο: Αυτό προφανώς λέγεται στη διάρκεια της προπόνησης. Εν’ δυο, ένα δύο. Τύπου παρέλαση. Το κάνουν οι αθλητές όταν ξεκινά η προπόνηση για να λειτουργούν συντονισμένα, σε σύμπνοια. Ξέρω πως δεν είναι αυτό, αλλά τι να πω;
Τίκι-τάκα: «Τικιτικοιτάς» και «Τίκα τάκα τίκα τακ» όλα μαζί, σε ένα, νοικοκυρεμένα.
«Γάμα»: Τα.
Λοιπόν, εντάξει, κερδίσατε. Μου το χρωστούσατε, αλλά 20 λέξεις ήταν πολλές. Και ούτε ένα «κόρνερ» μέσα, ένα «οφσάιντ», ένα «πέναλντι». Γιατί ξέρατε ότι θα τα απαντούσα. Για να δούμε τι άλλο θα σκεφτείτε για να σκοράρετε από τα αποδυτήρια.