Είναι εκείνες οι στιγμές, εκείνα τα δευτερόλεπτα που όλα ξαφνικά “παγώνουν” και αρχίζεις να αναθεωρείς για όλα όσα πίστευες μέχρι σήμερα. Η ανακοίνωση πως ο καρκίνος σού πετάει το γάντι για την πιο σκληρή μάχη στη ζωή σου φαντάζει μ’ ένα τσουνάμι που έρχεται καταπάνω σου. Η λέξη «καρκίνος» θεωρείται ταμπού στην ελληνική κοινωνία. Αυτό έχει να κάνει με μία σειρά από λόγους. Από τον φόβο του θανάτου που προκαλεί άγχος, ανησυχία ακόμη και πανικό μέχρι το κοινωνικό στίγμα, καθώς ιστορικά η ασθένεια θεωρούνταν ως “κατάρα” σε πολλές κοινωνίες, περιλαμβανομένης της ελληνικής. Οι άνθρωποι απέφευγαν να μιλήσουν γι’ αυτήν, για να μη στιγματιστούν ή στιγματίσουν την οικογένειά τους.
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με την ενημέρωση και με κανονικοποίηση της συζήτησης γύρω από τον καρκίνο. Δηλαδή με έμφαση στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις ιατρικές εξελίξεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να ξεπεραστεί αυτό το ταμπού.
Ταυτόχρονα κάθε νίκη ασθενή απέναντι στον καρκίνο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κανονικοποίηση της συζήτησης. Όπως συνέβη στην περίπτωση της Πέννυς Ρόγκα. Η διεθνής αθλήτρια βόλεϊ του Παναθηναϊκού πέρασε τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς μήνες της ζωής της. Έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, από την υποκρισία της κοινωνίας μέχρι την ενδυνάμωση σε κάθε άνθρωπο που παλεύει με τον καρκίνο.
Το δαντελένιο, καθαρό stop του Ρενέ Χένρικσεν στον καρκίνο
“Εν έτει 2024 η λέξη ΚΑΡΚΙΝΟΣ αποτελεί ακόμα ταμπού για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και πόσο μάλλον όλων αυτών που έρχονται αντιμέτωποι. Θέλουμε να θεωρούμαστε προοδευτικοί αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαστε παρά μόνο ένα μάτσο συντηρητικοί, φοβικοί παρτάκηδες.
Δεν ντράπηκα ποτέ για την ασθένεια μου, δεν ένιωσα ποτέ άσχημα για τα μαλλιά που έχασα, για τα κιλά που έβαλα, για την τεράστια αλλαγή στο σώμα μου, παρά μόνο περήφανη που δεν παρέδωσα τα όπλα και ρίχτηκα στην μάχη με όλες μου τις δυνάμεις. Κανείς μας δεν γνωρίζει πόση δύναμη κρύβει μέσα του μέχρι να έρθει η στιγμή να τεστάρει τα όριά του”, έγραψε μεταξύ άλλων στο μήνυμα που έγινε viral για όλους τους σωστούς λόγους.
Παρακάτω η ανάρτησή της:
«Άργησα λίγο αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πω όσα θέλω, όσα ένιωσα, όσα βίωσα αυτούς τους πιο σημαντικούς, τους πιο δύσκολους, τους πιο απαιτητικούς μήνες της ζωής μου. Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα ούτε στο 10% αλλά μπορεί να βοηθήσουν κάποιους έστω και λίγους να δουν την ζωή με άλλο μάτι. Κέρδος θα είναι κι αυτό.
Νόμιζα πως στην ζωή μου είχα περάσει δύσκολες στιγμές, είχα πάρει δύσκολες αποφάσεις, είχα προβλήματα όπως όλοι μας αλλά τελικά δεν είχα ζήσει τίποτα. Για σκεφτείτε «την μια μέρα παίζεις ημιτελικό κυπέλλου και την επόμενη σου ανακοινώνουν ότι έχεις καρκίνο». ΚΑΡΚΙΝΟΣ… λέξη με πολλές σημασίες… εγώ είχε χρειαστεί να την «αναφέρω» στην ζωή μου μόνο ως το ζώδιό μου…
Εν έτει 2024 η λέξη ΚΑΡΚΙΝΟΣ αποτελεί ακόμα ταμπού για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και πόσο μάλλον όλων αυτών που έρχονται αντιμέτωποι. Θέλουμε να θεωρούμαστε προοδευτικοί αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαστε παρά μόνο ένα μάτσο συντηρητικοί, φοβικοί παρτάκηδες.
Δεν ντράπηκα ποτέ για την ασθένεια μου, δεν ένιωσα ποτέ άσχημα για τα μαλλιά που έχασα, για τα κιλά που έβαλα, για την τεράστια αλλαγή στο σώμα μου, παρά μόνο περήφανη που δεν παρέδωσα τα όπλα και ρίχτηκα στην μάχη με όλες μου τις δυνάμεις. Κανείς μας δεν γνωρίζει πόση δύναμη κρύβει μέσα του μέχρι να έρθει η στιγμή να τεστάρει τα όριά του. Δεν ήταν εύκολοι αυτοί οι μήνες, υπήρξαν μέρες που λύγισα, που σκέφτηκα ότι δεν αντέχω άλλο, που είπα δεν θα τα καταφέρω αλλά είχα πάντα δίπλα μου αυτούς που έπρεπε, αυτούς που πίστευαν σε μένα παραπάνω από εμένα.
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως είναι όλο αυτό που περνάει ένας καρκινοπαθής παρά μόνο αν το βιώσει. Η πρόληψη σώζει ζωές. Μεγάλο μέρος των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισής τους.
Πλέον κλείνω το μάτι στην ζωή και χαμογελάω αληθινά. Έδωσα ακόμα έναν αγώνα όχι στο παρκέ αλλά στην ζωή, στην πραγματική ζωή και βγήκα πάλι πρωταθλήτρια!»