Instagram frank_ntilikina Όλη η μπασκετική Ευρώπη λυπήθηκε τον Φρανκ Ντιλικίνα

Είναι αυτό που λέμε «μην σου τύχει» στην τελευταία φάση. Όπως συνέβη στον Γάλλο στο φινάλε του Παρτίζαν-Βίρτους.

Η κατάσταση είχε ως εξής στη Σταρκ Αρένα του Βελιγραδίου για την 5η αγωνιστική της Euroleague: Η Βίρτους με κάποιο μαγικό τρόπο προηγείται στο σκορ με 70-69 και την Παρτίζαν να κάνει ό,τι χρειάζεται για να χάσει. Ο Φρανκ Ντιλικίνα έχει δώσει την μπάλα σε αντίπαλο στο 69-68 υπέρ των Σέρβων με 23.2’’ να μένουν για το φινάλε το οποίο και μετατρέπει σε καλάθι ο Ουίλ Κλάιμπερν- αλλά ταυτόχρονα έχει δει τον Ούφε Λούντμπεργκ να τρώει σφαλιάρα στην απόπειρα για το προσπέρασμα στην αμέσως επόμενη φάση, αλλά τους διαιτητές να δίνουν την μπάλα στους αντιπάλους με επαναφορά κάτω από το καλάθι τους στα 5 δευτερόλεπτα για το φινάλε.

Αν αναζητάς την τύχη, ευχήσου να γίνεις Παρτιζάν

Όπως καταλαβαίνει κανείς τα νεύρα ήταν τεντωμένα, ο Ομπράντοβιτς είχε αλλάξει 200 χρώματα και ο Ντιλικίνα πάλευε με τις τύψεις του. Λίγα λεπτά αργότερα όμως, η μοίρα του έδωσε την ευκαιρία να εξιλεωθεί, αλλά για κακή του τύχη, ούτε ο ίδιος δεν πίστευε ότι η εξιλέωση ήταν τόσο κοντά.

 

 

Η φάση του αγώνα

Ο Ντάνιελ Χάκετ της Βίρτους, όπως γράψαμε παραπάνω, ανέλαβε την επαναφορά κάτω από το καλάθι με 5’’ να μένουν για τη λήξη, με το νορμάλ σενάριο σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι η μπάλα να μπει στο παρκέ, να περάσουν 2-3 δευτερόλεπτα μέχρι η Παρτίζαν να κάνει φάουλ και ανάλογα με το πώς θα κυλήσουν οι βολές, η Βίρτους να διαχειριστεί την τελευταία της άμυνα.

Η Euroleague έχει δικό της «Σουάρεζ» και λέγεται Ελάιζα Μπράιντ

 

Προς έκπληξη όλων, ο Χάκετ κάνει απερίσκεπτη πάσα προς τον συμπαίκτη του η οποία καταλήγει με μεγάλη ευκολία στην αγκαλιά του Ντιλικίνα και η Παρτίζαν έχει την ευκαιρία από το πουθενά να πάρει το ματς και ο Γάλλος να γίνει ο ήρωας.

Και τότε έρχεται η καταστροφή

Για λίγα δέκατα του δευτερολέπτου, ο άλλοτε ΝΒΑερ φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάνω στον ενθουσιασμό που έχει αρπάξει την μπάλα, χάνεται στις σκέψεις του. Δεν είναι ο καλύτερος σουτέρ στον κόσμο, αλλά πάνω στην ταραχή του δεν ξέρει αν ο χρόνος του αρκεί για να κάνει μπούκα ή να δώσει πάσα σε συμπαίκτη του.

Και εκεί το αποτολμάει: Τρίποντο και ελπίδα για το καλύτερο… airball. Πολύ airball μάλιστα. Σαν τα σουτ που κάναμε μικροί όταν προσπαθούσαμε να φτάσουμε το στεφάνι. Η Βίρτους παίρνει το ριμπάουντ και πανηγυρίζει ένα σπουδαίο διπλό μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα. Ύστερα το πλάνο εστιάζει στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο οποίος κοιτάει επίμονα άναυδος. Δύσκολες στιγμές για τον Ντιλικίνα πραγματικά.

 

 

Δύο κρίσιμες λάθος αποφάσεις στα πιο κομβικά σημεία του αγώνα. Από την άλλη, άμα δεν πάθεις δεν μπορείς να μάθεις. 

Το σημαντικό είναι «όταν πέφτεις να μάθεις να ξανασηκώνεσαι» που έλεγε και ο Christopher Nolan στην τριλογία του Dark Knight, και ο Γάλλος έπιασε άμεσα δουλειά, σουτάροντας από το ίδιο σημείο που αστόχησε μετά τον αγώνα τρίποντα. Και όπως μπορεί να διακρίνει κανείς, δεν αστοχεί σε καμία προσπάθεια.

 

 

Η απόδειξη του τι μπορεί να σου κάνει η πίεση.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved