Assosiated Press O Ρουστού κοιτάζει περήφανος τον διάδοχό του

Η απόκρουση του Μερτ Γκιουνόκ στο Αυστρία-Τουρκία, θύμισε ημέρες Μουντιάλ Άπω Ανατολής και των τρομακτικών ριφλέξ του μυθικού γκολκίπερ.

Έχουμε ξεχάσει φαίνεται ότι η Εθνική Τουρκίας έχει βρεθεί σε ημιτελική φάση Μουντιάλ. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι από το μακρινό 2002 και το Μουντιάλ της Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας έχουν περάσει τόσα χρόνια, αλλά οι γείτονές μας αγνοούν τη διάκριση. Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα να το κάνουν ξανά.

Η ευχάριστη έκπληξη του Euro 2024, Αυστρία ήταν ίσως ο πιο βατός «πρώτος» με τον οποίο μπορούσε να κληρωθεί η ομάδα του Βιτσένζο Μοντέλα, αλλά στο χορτάρι χρειάστηκαν πολλά για να έρθει η συγκλονιστική πρόκριση. Χρειάστηκε το άστρο του Ντεμιράλ και τα δύο γκολ του που είναι βέβαιο ότι πανηγυρίστηκαν όπως τότε που ο Λουκάς Βύντρα έβαλε δύο γκολ σε ένα Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 3-0, αλλά και μια μυθική επέμβαση.

Γενικώς είναι το Euro των τερματοφυλάκων.

AP24184754648662

 

Μια απόκρουση στο φινάλε, ένα σχεδόν σίγουρο γκολ που ανέδειξε το μεγαλείο και την τρομακτική ικανότητα στα ριφλέξ του Μερτ Γκιουνόκ. Μια επέμβαση που δικαίως πανηγυρίστηκε περισσότερο και από τα δύο γκολ της ομάδας, ακόμα και από την γκολάρα του Αρντά Γκιουλέρ στο πρώτο παιχνίδι της Τουρκίας στον όμιλο.

Δείτε τη. Θαυμάστε τη στο φινάλε του βίντεο:

 

Θυμηθήκαμε τον Ρουστού

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η νίκη-πρόκριση της Τουρκίας σε βάρος της Αυστρίας με 2-1 φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Τούρκου πορτιέρε, ξυπνώντας μας μνήμες από την ξέφρενη εκείνη ομάδα του 2002, τότε που όλος ο κόσμος έμαθε ονόματα όπως ο Χασάν Σας, ο Ουμίτ Νταβαλά, ο Φατίχ Ακιέλ, o Τουντσάι ή ο Νιχάτ, πλάι στους πιο γνωστούς τότε Εμρέ Μπελοζόγλου, Χακάν Σουκούρ, Μπουρούκ Οκάν και Γιλντιράι Μπαστούρκ. Όποιον όμως και αν ρωτήσεις, πάνω από όλα θυμάται τον «Κέρβερο» με τα βαμμένα μάτια και τον κότσο, εκείνον που αρνιόταν να δεχτεί γκολ αν δεν έκανε τουλάχιστον δέκα επεμβάσεις ανά παιχνίδι, ονόματι Ρουστού Ρετσμπέρ.

Η Τουρκία σε εκείνο το Μουντιάλ του 2002, εξελίχθηκε στην πλέον ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά, «τρύπησε» πραγματικά το ταβάνι της φτάνοντας στα ημιτελικά, απλά και μόνο για να αποκλειστεί από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου, Βραζιλία των Ρονάλντο-Ριβάλτο-Ροναλντίνιο.

 

 

Μπορεί η συνέχεια να μην ήταν με το μέρος του Ρουστού, καθώς αντί να εξαργυρώσει εκείνο το εκπληκτικό Μουντιάλ, επανασυστήθηκε ως «γκαφατζής» -στα 4 γκολ που έφαγε στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό κόντρα στη Φενερμπαχτσέ τα δύο ήταν δώρα δικά του- ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνον τον τύπο που προσέδιδε σιγουριά στα μετόπισθεν, αποτελώντας ίσως τον βασικό λόγο που η Τουρκία πήγε τόσο ψηλά σε εκείνο το Μουντιάλ.

 

 

Μπορεί ακόμα ο Γκιουνόκ να μην έχει πιάσει τα στάνταρ του προκατόχου του, αλλά δεν είναι και λίγο το ότι κατάφερε να μας τον θυμίσει. Και ειδικά απέναντι στην Ολλανδία για τους «8» θα πρέπει να αποδείξει ότι δίκαια «χαμογελάει» ο Ρουστού για πάρτη του. Έτσι υποθέτουμε τουλάχιστον…

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved