Μια διοργάνωση που στην Ελλάδα αρέσει λίγο παραπάνω λόγω 2004, ένα τουρνουά που διαχρονικά είναι γεμάτο συγκινήσεις και εντυπωσιακές στιγμές. Και όπου στιγμές, βάλε μερικά από τα ωραιότερα γκολ που έχει δει ποτέ το ποδόσφαιρο.
Το Euro 2024 ετοιμάζεται να συστηθεί με το παιχνίδι Γερμανία-Σκωτία και από την πλευρά μας ελπίζουμε να κάνει ποδαρικό με εντυπωσιακά γκολ.
Ακόμα και αν δεν θυμίζει εκείνη τη διαχρονική γκολάρα του Μάρκο Φαν Μπάστεν στον τελικό του Euro 1988.
Χρυσό και Ασημένιο Γκολ: Οι κανονισμοί που έκριναν τρία Euro
Ένα έργο τέχνης
Δεν έχει σημασία αν έχει την πιο ταλαντούχα ομάδα στη διοργάνωση, η Ολλανδία είναι ίσως από τα πλέον παράδοξα του ποδοσφαίρου. Μπορεί να μην ξέρεις κανέναν παίκτη της, ενδεχομένως να μην είναι καν από τις συμπαθητικές ομάδες, πάντα όμως θες να κερδίζει.
Ίσως για αυτό να ευθύνεται η σπουδαία παρακαταθήκη που έχει αφήσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, από την εποχή του Total Football με ηγέτη τον Γιόχαν Κρόιφ, ύστερα στα χρόνια του Ντένις Μπέργκαμπ μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Στη δεκαετία του ’80, ωστόσο, η «φουρνιά» εκείνη των οράνιε ήταν ξανά το κάτι άλλο.
Γκούλιτ, Κούμαν, Ράικαρντ και στη μέση ο αδιαμφισβήτητος, ο κορυφαίος για πολλούς σέντερ φορ όλων των εποχών, Μάρκο Φαν Μπάστεν, μια «Ιπτάμενη Ολλανδία» που έμελλε να φτάσει μέχρι και τον τίτλο. Και εδώ που τα λέμε, με τέτοιο γκολ στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Σοβιετική Ένωση, θα ήταν πραγματικά άδικο το τρόπαιο να μην έχει «οράνιε» απόχρωση.
Στις 25 Ιουνίου 1988 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, ο αρχηγός των Ολλανδών, Ρουντ Γκούλιτ, άνοιξε το σκορ στο 32’ του τελικού και στο 54’ ο Μάρκο Φαν Μπάστεν με ένα βολέ από τρομερά δύσκολη γωνία, έβαλε ένα γκολ που για χρόνια ήταν το σήμα κατατεθέν των Euro.
Λένε πως όλα τα ωραία κάποια στιγμή έχουν και ένα τέλος, ακόμα και η ομορφιά των γκολ. Όπως εκείνη η γκολάρα του Ζιντάν στον τελικό Ρεάλ Μαδρίτης-Λεβερκούζεν επισκιάστηκε από εκείνο το ασύλληπτο ψαλιδάκι του Γκάρεθ Μπέιλ στον τελικό του 2018, έτσι θα γίνει κάποια στιγμή και με το ποίημα του Φαν Μπάστεν. Κάποια στιγμή.
Μπορεί φέτος, μπορεί και στο Euro 2040. Ποιος ξέρει…