INTIME Χρυσό και Ασημένιο Γκολ: Οι κανονισμοί που έκριναν τρία Euro

Πόσο διαφορετικό θα ήταν το Euro 2024 με Golden ή Silver Goal;

Κάποιοι μάθαμε την παράταση ως «Ξαφνικό Θάνατο» και όχι με την έννοια που τη γνωρίζουμε σήμερα. Βλέπεις, ήταν η εποχή που παράταση δεν ήταν απλώς ένα έξτρα μισάωρο, αλλά ένα μόνιμο άγχος για το αν θα τελειώσει ξαφνικά ένα ματς επειδή μπήκε γκολ.

Η λογική του κανονισμού αυτού ήταν να προάγει την επιθετικότητα, προκειμένου οι ομάδες να δώσουν έξτρα effort στο έξτρα μισάωρο της παράτασης, ωστόσο, ο φόβος ότι σε μια αντεπίθεση μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, ουσιαστικά έκανε τις ομάδες ακόμα πιο επιφυλακτικές παρά παραγωγικές.

 

 

Στα μάτια μας, βέβαια ήταν η χαρά των διαιτητών, καθώς με ένα γκολ σχολούσαν λίγο νωρίτερα από το παιχνίδι.

Πόσα χρήματα θα είχε βγάλει η Ελλάδα αν έπαιρνε το Euro 2024;

Το Χρυσό Γκολ καταργήθηκε το 2002, αλλά πρόλαβε να γίνει μια γαλλική συνήθεια, καθότι έδωσε δυο τρόπαια στην Εθνική Γαλλίας, ένα Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2003 κόντρα στο Καμερούν, κυρίως όμως το Euro 2000 με το γκολ εκείνο του Τρεζεγκέ στο 2-1 επί της Ιταλίας.

 

 

Μια τετραετία νωρίτερα, βέβαια, ήταν ο Όλιβερ Μπίρχοφ εκείνος που το παστέλωσε στην παράταση, δίνοντας το τρόπαιο στους φετινούς οικοδεσπότες κόντρα στην Τσεχία με 2-1.

 Οι ομαδάρες που δεν κέρδισαν: Τσεχία του 1996 ή Ιταλία του 2000;

Το δικό μας «Ασημένιο Γκολ»

Όταν καταργήθηκε το «Χρυσό Γκολ», δεν είχε έρθει ακόμα η στιγμή για την ημίωρη παράταση. Ο λόγος; Το 2002 η UEFA προτείνει έναν παρόμοιο κανονισμό, το «Ασημένιο Γκολ», σύμφωνα με τον οποίο ο αγώνας δεν διακόπτεται μόλις επιτευχθεί γκολ αλλά συνεχίζεται ως το ημίχρονο της παράτασης. Εφόσον εκεί μία από τις δύο ομάδες προηγείται, τότε και ο αγώνας τελειώνει.

Σου θυμίζει κάτι; Το «Ασημένιο Γκολ» είναι ίσως ο κανονισμός που ήθελε το κάρμα για να φέρει ελληνική υπογραφή. Διαφωνεί κανείς ότι αποτελεί έναν από τους λόγους που το Euro 2004 κατέλξκε στην αγκαλιά μας;

Ακόμα θυμόμαστε την ατάκα του Νίκου Βερνίκου στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης κόντρα στην Τσεχία, λέγοντας «και να έμπαινε ένα γκολ τώρα…». Πού να ήξερε τι θα γινόταν λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

 

 

Λίγες μέρες μετά η Ελλάδα γύρισε στην Αθήνα θριαμβεύτρια και το Ασημένιο Γκολ βγήκε μόνιμα στη σύνταξη. Δεν πειράζει όμως, για μας τη δουλειά την έκανε και με το παραπάνω.

Για αυτό το λόγο, αλλά και για τους δύο ακόμα τελικούς του Euro που κρίθηκαν από το Χρυσό Γκολ, μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει συνυφαστεί με τους συγκεκριμένους κανονισμούς.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved