Assosiated Press Ο «Μότσαρτ» είχε παράσταση λίγες ώρες πριν το μοιραίο ατύχημα

Πέρασαν 31 χρόνια από τη μέρα που το ευρωπαϊκό μπάσκετ δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα της μοίρας, αποχαιρετώντας τον κορυφαίο Ντράζεν Πέτροβιτς. 

Οι περισσότεροι ενδεχομένως να μην τον έχουμε προλάβει καν να αγωνίζεται, με τις θρυλικές εμφανίσεις του να βασίζονται σε μαρτυρίες, κείμενα και παλιά βίντεο. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα «μνημονεύεται», κάθε χρόνο και το ίδιο έντονα, αποτυπώνει ότι η περίπτωσή του ήταν πραγματικά μοναδική.

Ο Ντράζεν δεν πέθανε ποτέ

Αν για κάτι είμαστε σίγουροι για τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τους μύθους που τον ακολουθούν, αυτό είναι πως η αξία του δεν γιγαντώθηκε -όπως συνηθίζεται- εξαιτίας της τελευταίας του βόλτας στην Autobahn A-9 στο δρόμο για το Μόναχο. Τότε που, όπως αναφέρει ο Αντρέας Τσεμπερλίδης στο The Basketbook, «η άσφαλτος παντρεύτηκε τον θάνατο…» στερώντας από το μπάσκετ έναν από τους μεγαλύτερους μαέστρους και ποιητές ταυτόχρονα. Ήταν ο συνδυασμός ταλέντου, δουλειάς και προσωπικότητας που τον έκαναν να ξεχωρίζει. 

 

 

Ήταν 7 Ιουνίου του 1993, όταν ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ θα συνέχιζε τις «πτήσεις» και τις «παραστάσεις» του κοντά στον Θεό, ύστερα από το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην εθνική οδό της Γερμανίας, βυθίζοντας στο πένθος ένα ολόκληρο έθνος (Κροατία) αλλά και το ίδιο το άθλημα του μπάσκετ. Ήταν μόλις 28 ετών.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα ντοκουμέντο, πραγματικό κειμήλιο. Όσο περνάνε τα λεπτά, σε ανατριχιάζει η σκέψη ότι λίγες ώρες μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι κόντρα στην Πολωνία, ο Ντράζεν θα έμπαινε στο αμάξι του, πηγαίνοντας οδικώς προς το Μόναχο.

Η τελευταία ραψωδία του Ντράζεν…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved