pexels Μήπως το έχουμε παραξηλώσει με το TikTok;

Ο αλγόριθμος πλέον προτείνει και βίντεο με αυτοκτονίες.

Το TikTok βρίσκεται επισήμως πλέον σε αντιπαράθεσή με τους επιστήμονες πίσω από τις έρευνες που έγιναν πρόσφατα για τον αλγόριθμο του. Η μελέτη έγινε από μία Αμερικάνικη οργάνωση που παλεύει ενάντια στο διαδικτυακό μίσος. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δυστυχώς πολύ αποθαρρυντικά για το TikTok αλλά και για εκείνους που το χρησιμοποιούν. Δεν μπορέσαμε να μην παρατηρήσουμε μία έντονη μισανθρωπία κι έναν υπόγειο ρατσισμό που βασιλεύει σε όλο το μέσο. Πρώτη στο μικροσκόπιο μπαίνει η ψυχική υγεία των έφηβων χρηστών του TikTok. Η έρευνα επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που έχει το μέσο στην ψυχική υγεία όσων το χρησιμοποιούν πολύ συχνά.

TikToker αγόρασε καναπέ 100.000 δολαρίων και θέλει να τον πληρώσουμε εμείς

Aναλυτικότερα, ο αλγόριθμος του κοινωνικού δικτύου TikTok αμφισβητείται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου από το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Διαδικτυακού Μίσους (CCDH), στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα έδειξε πως ο αλγόριθμος προτείνει στους χρήστες του περιεχόμενο που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με διατροφικές διαταραχές και ρατσισμό, αυτοτραυματισμό και διάφορα άλλα ψυχικά νοσήματα. Όλο αυτό το σάπιο πράγμα «προτείνεται» σε ανήλικο κοινό, κάτι το οποίο το ίδιο το TikTok δεν είναι σε θέση να ελέγξει τελικά. Κι αυτό ακριβώς δείχνει η μελέτη. Δεν είναι άδικο να πούμε πως όλοι μας έχουμε πάρει λίγο μυρωδιά του τι συμβαίνει μέσα στο TikTok. Δεν μπορούμε να μην το χαρακτηρίσουμε μια κάπως επικίνδυνη μόδα που επηρεάζει πολύ έφηβο κόσμο στην πραγματική ζωή.

 

 
 

Τι ακριβώς όμως έδειξε αυτή η μελέτη;  Για να τονίσει τους κινδύνους που εγκυμονεί το κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων, η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση πραγματοποίησε ένα πείραμα.

Οι επιστήμονες της έρευνας κατασκεύασαν ψεύτικα προφίλ εφήβων οι οποίοι φαίνεται να πάσχουν από διάφορες ψυχικές διαταραχές. Μέσω των προφίλ αυτών δήλωναν τις διαταραχές τους με στόμφο αλλά και περηφάνια. Το περιεχόμενο που ανέβαζαν αυτά τα ψεύτικα προφίλ ήταν ακραία προσβλητικό για πολλές ομάδες ανθρώπων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν ζωή σε αυτούς τους λογαριασμούς κάνοντας «like» σε βίντεο που ασχολούνται με αυτά τα επιβλαβή θέματα, για να δουν εάν ο αλγόριθμος του TikTok θα ανταποκρινόταν με αυτόν τον τρόπο. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο (συγκεκριμένα η έρευνα δήλωσε πως ο αλγόριθμος ανταποκρίθηκε μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά) τα ψεύτικα προφίλ των ερευνητών βομβαρδίστηκαν από προτεινόμενα βίντεο από συζητήσεις για αυτοκτονία και αυτοτραυματισμό. Σε μόλις οκτώ λεπτά, πρότεινε επίσης περιεχόμενο που σχετίζεται με την απώλεια βάρους και τις διατροφικές διαταραχές.

 

 
 

Το γεγονός αυτό είναι απλά σοκαριστικό. Η έρευνα απέδειξε με έναν πολύ απλό τρόπο πως οι έφηβοι που χρησιμοποιούν TikTok είναι απόλυτα επιρρεπείς σε περιεχόμενο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη διάθεση τους. Και γι’ αυτό φυσικά υπεύθυνο είναι το ίδιο το μέσο. Ο Imran Ahmed, πρόεδρος της έρευνας, είπε πως το TikTok είναι ακραία επικίνδυνο για τους νέους. Ο ίδιος δήλωσε πως το πρόβλημα έγκειται στον ίδιο τον αλγόριθμο ο οποίος προτείνει χωρίς κανένα φίλτρο ακατάλληλο περιεχόμενο στους πολύ νέους ανθρώπους. Το TikTok αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της μελέτης, εκφράζοντας επιφυλάξεις και τη μεθοδολογία της, σε μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. Στη ανακοίνωση της, η πλατφόρμα σημειώνει ότι οι ερευνητές δεν το χρησιμοποίησαν ως τυπικοί χρήστες και ως εκ τούτου ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα ήταν εσφαλμένα.

Εμείς πολύ αμφιβάλουμε πάντως για τα λεγόμενα των υπευθύνων του TikTok. Όντως όποιος έχει παρακολουθήσει λίγο πως λειτουργεί το TikTok θα καταλάβει πως όντως είναι αρκετά αμφιλεγόμενος σαν αλγόριθμος.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved