pexels Αν νομίζεις πως το ρολόι σου «πάει» καλά μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς

H διαφορά μεταξύ των ρολογιών και της περιστροφής της Γης προκαλεί πολλά προβλήματα.

Ο χρόνος είναι πολύ περίεργο πράγμα και γίνεται ακόμη πιο περίεργο όταν πρέπει να τον καταγράψουμε και να τον «κλείσουμε» μέσα σε ρολόγια. Τι γίνεται όμως με την πραγματική, συμπαντική ώρα; Μπορεί τελικά τα ρολόγια μας να κάνουν λάθος; Μπορεί η ώρα που βλέπουμε στο καντράν να μην είναι η πραγματική; Αυτό μας εξηγούν τα επιπλέον δευτερόλεπτα που «δίνουν» στη Γη κάθε χρόνο οι επιστήμονες. Μόνο έτσι μπορεί να ισορροπηθεί η διαφορά που προκαλείται στην εικονική ώρα από την πραγματική.

Τον τελευταίο αιώνα, επιπλέον δευτερόλεπτα προστίθενται στα ρολόγια μας για να αντισταθμίσουν τη διαφορά μεταξύ των ατομικών ρολογιών και τη μείωση της ταχύτητας περιστροφής της Γης. Κι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα: άλλο το πως περιστρέφεται στ’ αλήθεια η Γη και άλλο τι δείχνει η ώρα. Κάπου εκεί το πράγμα περιπλέκεται και οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν μία λύση που θα ξεμπερδέψει το δίπολο αυτό.

 

 
 

Μήπως να ανησυχήσουμε με την εργαστηριακή Μαύρη Τρύπα που έφτιαξαν επιστήμονες;

Και ενώ τα επιπλέον δευτερόλεπτα δε γίνονται αντιληπτά στους περισσότερους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε συστήματα τα οποία απαιτούν μία ακριβή, αδιάκοπη ροή του χρόνου όπως η δορυφορική πλοήγηση, software, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο ή ακόμα και διαστημικά ταξίδια. Ναι, κάπου εκεί αρχίζουν τα σοβαρά θέματα. Όταν πρέπει ένα σύστημα να είναι ακριβές. Όταν όμως υπάρχει πάντα μία απόκλιση κάποιων δευτερολέπτων, τότε όλοι μας (ακόμη και οι υπολογιστές) τα μπερδεύουμε. Αυτό όμως, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι ειδικοί, είναι μάλλον φυσιολογικό να συμβαίνει.

Τα επιπλέον δευτερόλεπτα όμως προκαλούν πονοκέφαλο στο International Bureau of Weights and Measures (BIPM) το οποίο είναι υπεύθυνο για το διεθνές στάνταρ με το οποίο ο κόσμος ρυθμίζει τα ρολόγια του. Πρέπει να βρίσκουν κάθε χρόνο μία λύση για να αντισταθμιστεί αυτή η μικρή αλλά τόσο σημαντική διαφορά. Μπορεί να ακούγεται κάπως αστείο αλλά όμως οι υπολογιστές χρειάζονται μία σχετική ακρίβεια που κάποια στιγμή χάνεται τελικά.

 

 
 

Έτσι, επιστήμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι, κατά τη διάρκεια του General Conference on Weights and Measures στη Γαλλία, πήραν την απόφαση να σταματήσουν να προσθέτουν επιπλέον δευτερόλεπτα μέχρι το 2035. Μόνο έτσι θα πραγματοποιηθεί μία συνεχής ροή δευτερολέπτων που διακόπτεται από τον επιπλέον χρόνο που προστίθεται λόγω της διαφοράς. Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί μέχρι ή πριν το 2035. Παρόλο που και τα 59 κράτη συμφώνησαν επί της αρχής, η Ρωσία θέλει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2040, ενώ άλλες χώρες θέλουν πιο γρήγορη αλλαγή μέχρι το 2025. Έτσι, επιλέχθηκε μία μέση λύση για το 2035.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έχουμε μια αύρα που καθαρίζει τον αέρα γύρω μας

Τίποτα όμως δεν θα αλλάξει για εμάς τους κοινούς ανθρώπους. Τα δευτερόλεπτα μετριούνταν από τους αστρονόμους αναλύοντας την περιστροφή της Γης, ωστόσο η έλευση των ατομικών ρολογιών τα οποία χρησιμοποιούν τη συχνότητα των ατόμων ως τον...τικ-τοκ μηχανισμό τους, πρόσφεραν μία εποχή μεγαλύτερης ακρίβειας στην καταγραφή του χρόνου. Αλλά η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης σημαίνει πως οι δύο χρόνοι δεν είναι συγχρονισμένοι. Για να γεφυρωθεί το κενό, το 1972 εισάχθηκαν τα επιπλέον δευτερόλεπτα και μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 27 δευτερόλεπτα. Το τελευταίο προστέθηκε το 2016.

πηγή



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved