Μπορεί να είναι τα πιο αηδιαστικά πλάσματα στον κόσμο, μπορεί σχεδόν κανείς άνθρωπος να μην μπορεί να τα αντέξει, μπορεί όλοι να τις μισούν, κι όμως οι κατσαρίδες μπορεί κάποια μέρα να σου σώσουν τη ζωή, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. Οι Ιάπωνες έκαναν και πάλι το θαύμα τους, η τεχνολογία τους μπορεί να σε τρελάνει στην κυριολεξία. Εκεί που λες πως έχεις ξεφορτωθεί τις κατσαρίδες στο σπίτι, έρχονται οι κατσαρίδες-ρομπότ και σου βάζουν τα γυαλιά. Αυτά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας είναι ικανά να σε σώσουν από μια μεγάλη καταστροφή κάποια μέρα. Τα συγκεκριμένα ρομπότ είναι σε θέση, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, να βοηθούν τους διασώστες να εντοπίζουν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα σε περιπτώσεις σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών. Είναι σε θέση να χώνονται κάτω από συντρίμμια και πέτρες, χαλάσματα και χώμα. Έχουν πάνω τους ένα πομπό που ειδοποιεί τις αρχές άμεσα μόλις έρθει σε επαφή με τον άτυχο άνθρωπο.
Ένα Ιαπωνικό robot έχει μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ από εσένα
Οι ερευνητές τοποθέτησαν ειδικά σακίδια στις πλάτες των κατσαρίδων με ηλιακά πάνελ και ηλεκτρονικά κυκλώματα, με τα οποία μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις τους remotely. Τα ελαστικά ηλιακά πάνελ έχουν πάχος μόλις 4 microns, περίπου το 1/25 μιας ανθρώπινης τρίχας δηλαδή, επιτρέποντας στην κατσαρίδα να κινείται ελεύθερα όσο το πάνελ παράγει αρκετή ενέργεια για να στείλει σήματα κατεύθυνσης στα αισθητήρια όργανα του εντόμου. Αν αυτό δεν σας θυμίζει κάποια ακριβή παραγωγή του Hollywood τότε τι να πω. Από πάντα οι κατσαρίδες είχαν την πιο αρνητική εικόνα στα μάτια του ανθρώπου, ίσως τώρα ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει.
Οι μπαταρίες σε μικρά ρομπότ εξαντλούνται γρήγορα, οπότε ο χρόνος εξερεύνησης μειώνεται σημαντικά. Το πλεονέκτημα ενός cyborg εντόμου είναι στην κίνησή του, οι κινήσεις γίνονται από το ίδιο το έντομο οπότε ο ηλεκτρισμός που χρειάζεται είναι αμελητέος. Η ενέργεια που θα καταναλώσει θα είναι πραγματικά πολύ μικρή, τόσο μικρή που τελικά το όλο εγχείρημα είναι πειστικό και αποδίδει καρπούς. Ναι οι κατσαρίδες είναι πραγματικές και φέρουν πάνω στο σώμα τους ένα κύκλωμα εντοπισμού. Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν κατσαρίδες Μαδαγασκάρης λόγω του τεράστιου μεγέθους τους, το οποίο τις καθιστά ικανές να κουβαλούν το φορτίο, ενώ δεν έχουν φτερά τα οποία θα εμπόδιζαν τον εξοπλισμό. Ακόμα και με τον εξοπλισμό στην πλάτη τους, οι κατσαρίδες μπορούν να ξεπεράσουν μικρά εμπόδια και να επανέλθουν στα πόδια τους αν αναποδογυρίσουν.
Εδώ μιλάμε για τον απόλυτο διασώστη, την κατσαρίδα. Ποιος θα το περίμενε έτσι; Μέσω τεχνολογίας bluetooth οι επιστήμονες κατάφεραν να στείλουν σήματα στην κατσαρίδα. Σήματα που της δίνουν εντολές να κάνει ό,τι εκείνοι θέλουν, όπως π.χ. Να στρίψει σε συγκεκριμένα σημεία. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων θα είναι να μικρύνουν κι άλλο τον εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη πιο μικρά έντομα ή τελικά να ενσωματώσουν μικροσκοπικές κάμερες πάνω στις κατσαρίδες έτσι ώστε να έχουν και εικόνα. Όλος ο εξοπλισμός μπορεί να αφαιρεθεί από τα έντομα και να επιστρέψουν οι κατσαρίδες στο περιβάλλον τους. Οι κατσαρίδες ωριμάζουν σε μόλις τέσσερις μήνες, ενώ μπορούν να ζήσουν έως και πέντε χρόνια σε αιχμαλωσία.