Μήπως οι Ιάπωνες μόλις δημιούργησαν το πλέον γρήγορο ίντερνετ που υπάρχει;

Μετέφεραν δεδομένα σε χρόνο ρεκόρ με εξελιγμένες οπτικές ίνες.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Laser & Electro-Optics (CLEO) στις 19 Μάιου, επιστήμονες έρχονται να ανεβάσουν τον πήχη για την ψηφιακή μεταφορά δεδομένων, καταφέρνοντας να στείλουν αρχεία με την εξωφρενική ταχύτητα των 1.02 petabits ανά δευτερόλεπτο μέσω μιας «προσβάσιμης» οπτικής ίνας.

Πώς να μην το ρίξεις στη μάσα επειδή έχεις πολύ άγχος

 
 

Για να πετύχουν αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή ταχύτητα, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (NICT) της Ιαπωνίας χρησιμοποιήσαν μια οπτική ίνα πολλαπλών πυρήνων (MCF) με τυπική διάμετρο 0,125 χιλιοστά.

Για την ιστορία, το NICT κατάφερε να σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων του ενός petabit ανά δευτερόλεπτο τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά το έκανε με μια οπτική ίνα 15 πυρήνων.

 

 
 

Στην πράξη ένα τέτοιο σύστημα θα απαιτούσε έναν εξαιρετικό πολύπλοκο ψηφιακό επεξεργαστή σήματος, περιορίζοντας σημαντικά τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας. Το νέο σύστημα των Ιαπώνων λύνει αυτό το πρόβλημα, αφού κάνει χρήση ενός 4 πυρήνων MCF, το οποίο μπορεί να μεταδώσει 1,02 petabit ανά δευτερόλεπτο σε 51,7 χιλιόμετρα, σε σχέση με τα 610 terabits ανά δευτερόλεπτο που είχαν επιτευχθεί προηγουμένως με παρόμοια οπτική ίνα.

Πρόκειται για νέο ρεκόρ όσον αφορά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέσω τέτοιου τύπου οπτικής ίνας και μάλιστα με μια τεχνική που είναι συμβατή με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές του backbone του internet, σε αντίθεση με κάτι που είναι θεωρητικά εφικτό μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες.

 

 
 

Σε περίπτωση που χρειάζεστε λίγο περισσότερο context για να αντιληφθείτε το επίτευγμα,  1 petabite δεδομένων ανά δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 127,500 GB ανά δευτερόλεπτο. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ταχύτητα αυτή είναι αρκετή για τη μετάδοση 8K βίντεο περιεχομένου από 10 εκατομμύρια κανάλια ταυτόχρονα.

Τα 4 πυρήνων MCFs πιστεύεται ότι είναι οι πιο πιθανές από τις νέες προηγμένες οπτικές ίνες για πρώιμη εμπορική υιοθέτηση. Αυτή η επίδειξη δείχνει τις δυνατότητες μεταφοράς πληροφοριών τους και είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση backbone συστημάτων επικοινωνίας που θα υποστηρίξουν την εξέλιξη των υπηρεσιών πέρα από το 5G.

πηγή



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved