H έξοδος της Ρωσίας από το internet θα αλλάξει και τις δικές μας ζωές

Αν κάθε χώρα φτιάξει το δικό της διαδίκτυο χάνεται το νόημα της παγκόσμιας συνδεσιμότητας και οδηγούμαστε σε εθνικά δίκτυα.

Ένας-ένας όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας που συνδέουν τη Ρωσία με τον έξω κόσμο κόβονται ως συνέπεια του πολέμου με την Ουκρανία. Αυτή είναι μια διαδικασία αμφίδρομου καψίματος γεφυρών. Αρχικά facebook και instagram έκοψαν τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο και τα μέσα τα οποία εκφράζουν τις θέσεις του να διαχέουν στο εσωτερικό, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο τη δική τους οπτική στον πόλεμο. 

Αυτό το είδος αντίστροφης λογοκρισίας θεωρητικά θα έδινε τη δυνατότητα στους Ρώσους πολίτες που εναντιώνονται στον πολεμο να εκφραστούν ανεπηρέαστοι και να οργανώσουν αντιπολιτευτικές δράσεις μέσα από τα social media, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν να κόψει την πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό και να φτιάξει το δικό της internet παραμένοντας ταυτοχρονα συνδεδεμένη, αλλά και αποκομμένη.

 

 

Δεν είναι κάποια καινούργια πρακτική αυτή, την εφαρμόζει ήδη η Κίνα εδώ και περίπου ένα χρόνο και η τακτική του εθνικού διαδικτύου λέγεται splinternet. Αυτό θεωρητικά είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να μας αφορά όσο είμαστε κομμάτι του παγκόσμιου ιστού, αλλά τελικά τα εθνικά δίκτυα δεν είναι και τόσο απομονωμένα όσο νομίζουν και νομίζουμε.

Είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε με δύο ή περισσότερα δίκτυα τα οποία να είναι εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους. Τα συστήματα αυτά θα είναι ανταγωνιστικά και θα μπορούν να ελέγχουν προϋπάρχουσες διευθύνσεις IP και DNS. Με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή το internet αυτό ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος μιας IP από τον πραγματικό της ιδιοκτήτη και να βρεθεί σε κάποια άγνωστη ή ακόμα και εχθρική χώρα. 

 

 

Ένα ακόμα ζήτημα που αναδύεται, αφορά υπηρεσίες όπως το Github ή το πολύ πιο δημοφιλές σε εμάς Amazon. Επειδή ακριβώς ο ρόλος αυτών των υπηρεσιών είναι να δρουν σαν ένα παράλληλο διαδίκτυο που ενώνει διάφορα σημεία του παγκόσμιου ιστού, αυτό είναι κάτι που μπορεί να πάψει να συμβαίνει ή τουλάχιστον να γίνει πάρα πολύ δύσκολο. 

Ένα διαδίκτυο που θα χάσει την πραγματικά παγκόσμια υπόστασή του θα κάνει τις εθνικές οικονομίες πιο εσωστρεφείς και πιο ευάλωτες. Ο προστατευτισμός θα φέρει ανταγωνισμό και μεγαλύτερες προστριβές και όσοι αναζητούν αφορμές για πολέμους, θα έχουν έτοιμες τις αιτίες. Τελικά το να κοπεί το Netflix στη Ρωσία, ίσως αποδειχθεί ένα πέταγμα πεταλούδας με ανυπολόγιστες συνέπειες και τότε το γέλιο όσων διασκεδάζουν με τις influencers που χάνουν τη δουλειά τους να κοπεί απότομα.  

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved