Τα social media μέσω δυνατών αλγορίθμων που κατασκευάζουν μπορούν πλέον να κάνουν επιτυχημένα guesses για πολλά θέματα και προτιμήσεις μέσα στο κεφάλι σου. Έτσι δεν είναι; Το έχεις παρατηρήσει κι εσύ. Η καινούρια τεχνολογία BCI μπορεί να πάει το θέμα ακόμη παραπέρα.
Μια βροχερή μέρα που δεν κρατάς ομπρέλα εύχεσαι να είχες ένα ωραίο αδιάβροχο που πριν από ένα λεπτό είδες στη βιτρίνα ενός καταστήματος, μετά πας στο σπίτι, ανοίγεις το Instagram και βλέπεις ακριβώς το ίδιο αδιάβροχο στην οθόνη σου σαν προτεινόμενη διαφήμιση.
Ένα κύμα παράνοιας σε αρπάζει. Όντως το Instagram μόλις έχει διαβάσει το μυαλό σου ή απλά έχεις παραισθήσεις; Μήπως είναι απλά σύμπτωση; Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.
Μπορεί να φαίνεται πως σου διαβάζουν το μυαλό αλλά στην ουσία αυτό είναι το αποτέλεσμα από χιλιάδες συγκρίσεις αποτελεσμάτων από τα δικά σου search.
Αυτή είναι η ζωή στον μοντέρνο καπιταλισμό. Είτε το δέχεσαι και προχωράς είτε απλά φρικάρεις και βγάζεις ηλίθια συμπεράσματα για θεωρίες συνομωσίας.
Επίσης μπορείς να τα παρατήσεις όλα και να πας να μείνεις σε κάποιο βουνό, μόνος σου, σαν την άδικη κατάρα. Για να σε δούμε πόσο καιρό θ’ αντέξεις στο δάσος με τις αρκούδες…
Οι τελευταίες εξελίξεις στο brain computing interface (BCI), το οποίο δουλεύει και αναλύει αποτελέσματα σύμφωνα με τα κύματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος, ίσως αλλάξει τα πάντα.
Με πολύ εξελιγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πλέον να μεταφράσουν ουδέτερα κύματα εγκεφάλου σε λόγο. Αυτό είναι τρομερά ελπιδοφόρο για αυτούς που πάσχουν από σοβαρά νευρολογικά προβλήματα που έχουν σχέση με την ομιλία, αυτή όμως η τεχνολογία παρακολουθείται πολύ από εταιρίες τύπου Facebook.
Θα μπορούμε πλέον να επικοινωνούμε άμεσα και με το ίδιο το μυαλό μας με τις προσωπικές μας μηχανές. Σου θυμίζει κάτι αυτό; Ίσως το έχεις δει σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα πρόσφατα…
Ποιο θα είναι όμως το τίμημα που θα πληρώσουμε; Θα είναι η ολοκληρωτική εξάλειψη της ιδιωτικότητας μας; Ήρθε όντως το τέλος της;
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέδωσε μία μελέτη, στην οποία παρεμπιπτόντως συμμετείχε και το Facebook, στην οποία τα δείγματα απάντησαν σε ερωτήσεις οι οποίες μεταφράστηκαν αμέσως σε αλγόριθμους οι οποίοι αποθηκεύονταν και αναλύονταν από μηχανές BCI.
Τα αποτελέσματα; Οι μηχανές δεν είναι ακόμη ικανές να μεταφράσουν ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε, μπορούν όμως να έρθουν πολύ κοντά, κι αυτό είναι ταυτόχρονα ανησυχητικό αλλά και ελπιδοφόρο, όσο τουλάχιστον αφορά την ιατρική και την θεραπεία ισχυρών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε και να ελπίζουμε για το καλύτερο.
Το μέλλον θα δείξει.
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις πως λειτουργεί το BCI: