Ναι, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η γενιά των Baby Boomers ήξερε πώς να εκτιμά τις πολυτέλειες της ζωής, ενώ οι σημερινοί νέοι τις θεωρούν απλώς δεδομένες. Τους αδικείς; Έτσι έχουν μεγαλώσει. Ο κόσμος είναι διαφορετικός τώρα, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε οκτώ πράγματα που οι boomers γνώρισαν ως πολυτέλειες, αλλά οι νεότερες γενιές απλά τις προσπερνούν.
1) Συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο
Οι boomers δεν μεγάλωσαν με smartphones ή social media. Ηεπικοινωνία δεν ήταν τόσο απλή όσο το να στείλεις ένα γρήγορο μήνυμα ή να κάνεις μια ανάρτηση. Έπρεπε να μιλήσουμε πραγματικά ο ένας στον άλλον—πρόσωπο με πρόσωπο, μάτια με μάτια—και αυτό ήταν υπέροχο! Μάθαμε να διαβάζουμε τις εκφράσεις, τον τόνο της φωνής και τη γλώσσα του σώματος του συνομιλητή μας.
Οι baby boomers έμαθαν να διαβάζουν την ομορφιά μιας πραγματικής συζήτησης, με τις παύσεις, τα γέλια και τις απρόβλεπτες τροπές της. Η σημερινή νεολαία; Χάνει αυτή τη μαγεία της ανθρώπινης επαφής. Ίσως το θεωρούν ξεπερασμένο ή περιττό, αλλά δεν υπάρχει εφαρμογή που να μπορεί να αντικαταστήσει μια καλή, παλιομοδίτικη κουβέντα με έναν φίλο.
2) Οι δουλειές με το χέρι
Κάποτε, κάθε Σάββατο ήταν μια ημέρα για δουλειές.Δεν υπήρχαν προηγμένα πλυντήρια πιάτων ή ρομποτικές σκούπες, τα πάντα γίνονταν στο χέρι.
Οι προηγούμενες γεννιές έπλεναν τα πιάτα στο χέρι και περνούσαν τις ώρες τους τρίβοντας τα πατώματα, καθαρίζοντας τα παράθυρα... και το πιο σημαντικό; Το απολάμβαναν!
Υπήρχε μια ικανοποίηση στο να βλέπεις το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς σου. Σήμερα, τα παιδιά έχουν όλες αυτές τις συσκευές που κάνουν τη δουλειά γι’ αυτά. Σίγουρα, εξοικονομούν χρόνο, αλλά χάνουν το συναίσθημα της επιτυχίας που νιώθει κανείς όταν ολοκληρώνει μια χειρονακτική εργασία.
3) Να έχεις αυτοκίνητο
Σκέψου το εξής: Πόσα νοικοκυριά είχαν στα 60's δικό τους αμάξι; Σίγουρα όχι όσα σήμερα. Τότε, οι μισές οικογένειες δεν είχαν αυτή την ελευθερία και ευκολία, σήμερα, σχεδόν κάθε 18χρονος ανυπομονεί να αποκτήσει δίπλωμα και το δικό του αυτοκίνητο. Το βλέπουν ως δεδομένο, όχι ως πολυτέλεια.
Για τους boomers, το να έχεις αυτοκίνητο ήταν μεγάλο γεγονός. Σήμαινε ανεξαρτησία, κύρος και τη δυνατότητα να πηγαίνεις όπου θέλεις. Ενδεχομένβς ούτε οι baby boomers να μην μπορούν να το καταλάβουν, πόσω δε μάλλον, οι νεότερες γενιές.
4) Ταξίδια στο εξωτερικό
Το να περάσει κανείς τα σύνορα και να γνωρίσει νέους πολιτισμούς δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο. Το ταξίδι στο εξωτερικό ήταν πολυτέλεια, ένα όνειρο για πολλούς.
Οι εκδρομές υπήρχαν, αλλά μάλλον περιορίζονταν εντός χώρας ή μέχρι τα εξοχικά μας. Αν σου δινόταν όμως η ευκαιρία για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ήταν μια περιπέτεια, μια ευκαιρία να δεις και να βιώσεις κάτι τελείως διαφορετικό.
Τώρα; Τα παιδιά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο ακόμα και όταν πηγαίνουν στο σχολείο. Είναι υπέροχο, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι το να ταξιδεύεις είναι προνόμιο, όχι κάτι αυτονόητο.
5) Σπιτικό φαγητό
Σαφώς και δεν υποννοούμε ότι τα παιδιά σήμερα δεν εκτιμούν ένα καλό σπιτικό γεύμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για φαγητό που μπορεί να τους έρθει στην πόρτα με ένα κλικ.
Πλέον όλα είναι αυτοματοποιημένα, τα πάντα έρχονται εύκολα και γρήγορα, χωρίς καμία προετοιμασία. Τι θα γίνει όμως στις νεότερες γενιές αν χάσουν αυτή την ευκολία του φαγητού στο σπίτι; Δεν είναι μόνο θέμα χορτασμού, αλλά και θέμα φροντίδας της ψυχής.
6) Ιδιωτικότητα
Να μια ανατροπή: Με τα social media και το διαδίκτυο, η ιδιωτικότητα έχει γίνει σπάνια. Στην εποχή των boomers, τα προσωπικά θέματα έμεναν προσωπικά. Η ζωή δεν ήταν ανοιχτό βιβλίο για όλους, και υπήρχε μια ηρεμία σε αυτό, σήμερα τα πάντα γίνονται δημόσια. Η νεολαία φαίνεται να είναι συνεχώς online, μοιράζοντας κάθε λεπτομέρεια της ζωής της.
Ίσως δεν το συνειδητοποιούν, αλλά η ιδιωτικότητα που είχαμε ήταν πολυτέλεια. Το να έχεις χώρο να κάνεις λάθη, να μεγαλώνεις και να μαθαίνεις χωρίς να σε βλέπει όλος ο κόσμος είναι πραγματικά πολύτιμο.
7) Χειρόγραφα γράμματα
Για τους ρομαντικούς θα υπάρχει πάντα η μαγεία των γραμμάτων, παρά τις δυσκολίες στην άμεσότητα της επικοινωνίας. Κάτι το χειρόγραφο δεν αφορούσε μονάχα το περιεχόμενό του, αλλά την προσμονή, τη συγκίνηση και τελικά τη χαρά του να διαβάζεις τις λέξεις που κάποιος έγραψε με το χέρι. Κάθε γράμμα ήταν ένας θησαυρός.
Σήμερα, με τα emails και τα instant messages, αυτή η γοητεία έχει χαθεί. Οι νέες γενιές μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, αλλά αυτή η αργή, στοχαστική επικοινωνία ήταν μια πολυτέλεια που κάποτε εκτιμούσαν πολύ οι άνθρωποι.
8) Χρόνος
Και το πιο σημαντικό: Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη.
Εδώ πριν 10 χρόνια η ζωή έμοιαζε πιο αργή, φανταστείτε πριν 30 και 50 χρόνια πώς θα ήταν.
Τότε οι άνθρωποι είχαν χρόνο να καθίσουν, να σκεφτούν, να απολαύσουν τη στιγμή. Δεν ήταν συνεχώς αποσπασμένοι από οθόνες ή κατακλυσμένοι από πληροφορίες. Σήμερα ο κόσμος όλος θυμίζει... Νέα Υόρκη από την άποψη ότι είναι συνεχώς όλοι απασχολημένοι με κάτι και τρέχουν σαν μουρλοί!
Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί κανείς να πάρει πίσω—είναι η πιο πολύτιμη πολυτέλεια όλων.
Τελικές σκέψεις
Ο κόσμος αλλάζει, αλλά κάποιες αξίες δεν πρέπει να χαθούν. Οι πολυτέλειες που γνώριζαν οι προηγούμενες γενιές και κυρίως οι boomers ήταν μεν απλές, αλλά βαθιές.
Γιατί, στο τέλος, η αληθινή πολυτέλεια είναι η αυθεντικότητα της ζωής.