Το συναίσθημα είναι κάτι παραπάνω από γνώριμο. Γυρίζεις σπίτι κουρασμένος από τη δουλειά και γνωρίζοντας ότι έχει πει «ναι» σε έξοδο με φίλους, ετοιμάζεσαι ψυχολογικά μπροστά από τον καθρέφτη σαν τον Robert De Niro στον ταξιτζή. Δεν ετοιμάζεσαι για την έξοδο, αλλά σκηνοθετείς το πώς θα την αποφύγεις. Στο ύφος δεν θες πολλή προσπάθεια, αλλά στη δικαιολογία χρειάζεται φαντασία, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.
5 συμβουλές για να κάνεις πιο εύκολα φιλίες
Ξαφνικά ακούγεται ειδοποίηση από το κινητό, κάποιος άλλος από την παρέα σε πρόλαβε, θέτει εαυτόν εκτός εξόδου. Κανείς δεν ξέρει τι ποσοστό αλήθειας υπάρχει στη δικαιολογία που επικαλέστηκε, δεν έχει καμία σημασία, ακόμα κι αν υπάρχουν εξωγήινοι στην Πατησίων. Κάποιος άλλος έβγαλε το φίδι από την τρύπα και τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι η λιγότερο γενναία απόφαση για τη αποστολή του «μήπως να το πάμε για άλλη φορά, να μπορεί και ο Ταδόπουλος;» Έχει πλάκα αυτό το σημείο γιατί το τρίτο μύνημα έρχεται σχεδόν στη στιγμή προς επιβεβαίωση της αναβολής. Ήταν όλοι με το κινητό στο χέρι και προσπαθούσαν να ακυρώσουν όλοι την έξοδο, το θέμα ήταν μόνο η σειρά με την οποία θα συμπληρωνόταν το γαϊτανάκι.
Το φαινόμενο λέγεται flaking, ξεφλούδισμα δηλαδή, και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή γιατί απέκτησε αυτό το καινοφανές νόημα η λέξη. Βαριόμαστε να δούμε τους φίλους μας, τους κολλητούς μας, αυτούς που αγαπάμε και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να το κρύψει αυτό, ούτε καν η πρόσκαιρη ντροπή της ακύρωσης. Η ευδαιμονία που μας γεμίζει όταν κάποιος άλλος ακυρώνει, το μαρτυρά με τον πιο εμφατικό τρόπο. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι 7 φίλοι που έχεις ανάγκη στη ζωή σου
Είναι απολύτως λογικό να μην θέλουμε να τραβιόμαστε μετά τη δουλειά σε άκυρες και παρεμπίπτουσες κοινωνικές υποχρεώσεις, αλλά γιατί αυτό καταπίνει και αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Γιατί όταν λέμε το ναι, το εννοούμε στις περισσότερες των περιπτώσεων, μιλάμε με τους φίλους μας και ανυπομονούμε να τα πούμε από κοντά, αλλά στην κρίσιμη στιγμή, επιλέγουμε την ασφάλεια του πιο ασφαλούς social bubble, αυτού που περιέχει μονάχα τον εαυτό μας.
Δεν είναι μόνο τα μάτια μας που είναι νυσταγμένα και βαριά, που λέει και το λαϊκό άσμα. Πολλές φορές μπορεί απλά να ξενυχτήσουμε σκρολάροντας στα SoMe ή ακόμα και να μιλάμε σε κάποιο group chat με όλους αυτούς που μέχρι πριν από λίγο μιλούσαμε πετώντας την καυτή πατάτα της ακύρωσης. Άρα τι συμβαίνει;
Γιατί έχει γίνει τόσο δύσκολο να κάνεις φίλους σήμερα;
Η υπερέκθεση στον κόσμο, ψηφιακά και κυριολεκτικά, από τη δουλειά μέχρι τα SoMe και ό,τι άλλο περιλαμβάνει η κοινωνική μας ζωή, μας έχει κάνει ελαφρά αγοραφοβικούς και αυτό είναι απολύτως νορμάλ. Δεν μιλάμε για μια σοβαρή κατάσταση αγοραφοβίας, αλλά για μία προσπάθεια του μυαλού μας να έρθει σε ισορροπία και να μείνει λίγο μόνο του να ξεκουραστεί.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που το να πάμε από το ένα σημείο της πόλης για να βρούμε τους φίλους μας ήταν πολύ πιο δύσκολο. Ήταν πολύ πιο δύσκολη και η συνεννόηση χωρίς να είμαστε 24/7 on line. Ουσιαστικά το flaking, αυτή η αθέλητη προσπάθεια αποφυγής είναι μια μορφή επιστροφής σε ένα πρόσφατο, πιο αναλογικό παρελθόν και ίσως τελικά να μην είναι καθόλου κακό σαν φαινόμενο. Όσο κρατάμε την επαφή με τους φίλους μας δεν τους χάνουμε.
Γιατί έχεις ανάγκη τους φίλους στη δουλειά και πώς θα τους αποκτήσεις
Το μόνο που χρειάζεται είναι να μένουμε πιστοί σε όσες στιγμές αξίζει πραγματικά να βρεθούμε, μετά τις διακοπές, σε γιορτές, σε συναυλίες και γενικά σε ορόσημα που δεν γίνεται να τα αποφύγουμε.