Αυτή η διαφορά συνοψίζεται στη γλώσσα. Οι boomers μερικές φορές χρησιμοποιούν φράσεις με τους νεότερους που φαίνεται να έχουν ξεπηδήσει κατευθείαν από τη δεκαετία του ’70, κάνοντάς τους να ακούγονται αμέσως ξεπερασμένοι. Η αποτελεσματική επικοινωνία με τις νεότερες γενιές, ωστόσο, σημαίνει να εκφράζεις τις σκέψεις σου με τρόπο που να τους είναι οικείος, χωρίς να μοιάζεις σαν να βγήκες από μια χρονομηχανή.
Ακολουθεί μια ανάλαφρη ματιά σε επτά φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά οι boomers και που τους κάνουν να ακούγονται εκτός εποχής. Το ζητούμενο είναι να γεφυρωθεί αυτό το επικοινωνιακό χάσμα, μία φράση τη φορά.
1) «Τότε, στα χρόνια μας…»
Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι κάποιος είναι εκτός εποχής από το να ξεκινά μια πρόταση με το «Τότε, στα χρόνια μας…».
Είναι μια φράση που οι boomers συνηθίζουν να χρησιμοποιούν όταν θέλουν να συγκρίνουν τον σημερινό κόσμο με το παρελθόν. Ωστόσο, συχνά ακούγεται σαν υποτιμητική και απορριπτική προς τους νεότερους.
Κάθε γενιά ζει διαφορετικές εμπειρίες λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και των αλλαγών στην κοινωνία. Αυτό που ήταν φυσιολογικό «στα χρόνια σας» μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το σήμερα.
Αντί να πέσετε στην παγίδα του «Τότε, στα χρόνια μας…», δοκιμάστε να κατανοήσετε την οπτική των νεότερων. Ρωτήστε τους για τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις λύσεις τους.
Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνετε έναν ανοιχτό διάλογο που γεφυρώνει το γενεακό χάσμα αντί να το διευρύνει.
Βέβαια, όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία. Οι ιστορίες από το παρελθόν μπορούν να είναι διασκεδαστικές και διδακτικές, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να μειώσουν το παρόν.
2) «Εσείς και τα κινητά σας…»
Να σας πω μια προσωπική ιστορία. Πρόσφατα, ήμουν σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όταν ο θείος μου, κλασικός boomer, έδειξε το κινητό του ξαδέλφου μου και είπε: «Εσείς και τα κινητά σας, όλο με τις οθόνες είστε».
Είναι μια φράση που έχω ακούσει αμέτρητες φορές. Οι boomers συχνά εκφράζουν την απορία τους για τη σχέση των νεότερων με την τεχνολογία.
Όμως, αυτή η φράση απλώς ενισχύει τη γενεακή απόσταση από τον ψηφιακό κόσμο.
Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας—για τη δουλειά, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία.
Αντί να την κριτικάρουμε, μπορούμε να συζητήσουμε πώς να τη χρησιμοποιούμε υπεύθυνα ή πώς έχει αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.
Οπότε, αντί για «Εσείς και τα κινητά σας…», δοκιμάστε να ρωτήσετε: «Τι καινούργια εφαρμογή χρησιμοποιείτε αυτές τις μέρες;» ή «Δείξε μου πώς λειτουργεί αυτό το χαρακτηριστικό στο κινητό».
Αυτό μπορεί να ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο κοινής κατανόησης.
3) «Γιατί δεν τους παίρνεις τηλέφωνο;»
«Μα γιατί δεν τους παίρνεις απλά ένα τηλέφωνο;» – άλλη μια κλασική φράση που συχνά ακούμε από boomers.
Σε έναν κόσμο όπου η επικοινωνία έχει εξελιχθεί από τις παραδοσιακές κλήσεις στα μηνύματα, τα social media και τις βιντεοκλήσεις, αυτή η φράση ακούγεται εκτός εποχής.
Έρευνες δείχνουν ότι το 75% των millennials προτιμά να στέλνει μηνύματα αντί να μιλάει στο τηλέφωνο, επειδή είναι λιγότερο ενοχλητικό και πιο αποτελεσματικό.
Η ευκολία των μηνυμάτων επιτρέπει το multitasking και αποφεύγει την αμήχανη ψιλοκουβέντα που απαιτούν οι τηλεφωνικές κλήσεις.
Αντί να προτείνετε ένα τηλεφώνημα, δοκιμάστε να αγκαλιάσετε τους τρόπους επικοινωνίας που προτιμούν οι νεότεροι.
4) «Πότε θα τακτοποιηθείς;»
Μια ακόμη φράση που οι boomers συνηθίζουν να λένε στους νεότερους είναι: «Πότε θα τακτοποιηθείς;».
Αυτή η ερώτηση, που συνήθως αναφέρεται στον γάμο ή στην αγορά σπιτιού, μπορεί να κάνει τους boomers να φαίνονται εκτός εποχής.
Οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από τα παραδοσιακά ορόσημα της ενηλικίωσης που ίσχυαν για τους boomers.
Σήμερα, δίνεται περισσότερη έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη, την επαγγελματική εξέλιξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα πριν σκεφτεί κάποιος τον γάμο ή την ιδιοκτησία ακινήτου.
Αντί να πιέζετε τους νεότερους να «τακτοποιηθούν», είναι πιο εποικοδομητικό να ρωτήσετε για τους στόχους, τα πάθη τους και τι θεωρούν σημαντικό στη ζωή τους.
5) «Οι πραγματικές δουλειές προσφέρουν σταθερότητα»
Όταν αποφάσισα να αφήσω τη δουλειά 9-5 και να στραφώ στη freelance εργασία, η πρώτη φράση που άκουσα από κάποιους boomers ήταν: «Οι πραγματικές δουλειές προσφέρουν σταθερότητα, ξέρεις».
Αυτή η φράση δείχνει έλλειψη κατανόησης της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Η gig economy, η απομακρυσμένη εργασία και η επιχειρηματικότητα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς μεταξύ των νέων που εκτιμούν την ευελιξία, την αυτονομία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τις διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές ως νόμιμες και πιθανώς αποδοτικές.
6) «Έτσι δεν το κάναμε εμείς»
Αυτή η φράση μπορεί να κάνει τους boomers να ακούγονται αρνητικοί προς την αλλαγή.
Κάθε γενιά αναπτύσσει νέους τρόπους για να κάνει πράγματα, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους και τις συνθήκες της εποχής της.
Αντί να απορρίπτετε νέες μεθόδους, δείτε την καινοτομία ως ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη.
7) «Δεν ξέρετε πόσο καλά τα έχετε»
Αυτή η φράση, αν και συχνά λέγεται με καλές προθέσεις, μπορεί να ακουστεί υποτιμητική.
Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, παρά τις τεχνολογικές και κοινωνικές προόδους.
Συμπέρασμα: Το παν είναι η κατανόηση
Η γλώσσα είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Και το πώς τη χρησιμοποιούμε μπορεί είτε να μας φέρει πιο κοντά είτε να μας απομακρύνει.