Είναι από τα σπαστικά που μπορούν να τύχουν μέσα στην ημέρα και να στη χαλάσουν. Ωστόσο ο κάθε τύπος λεκέ έχει την αντιμετώπισή του, είτε βρίσκεσαι στο σπίτι, είτε είσαι σε άλλο χώρο όπου πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό και για να αυτοσχεδιάσεις.
Ας δούμε όμως τον κάθε λεκέ ξεχωριστά γιατί ειδικά ο εργένης πρέπει να ξέρει να τους αντιμετωπίζει.
Σοκολάτα
Σταθερή αξία στους λεκέδες σε σημείο που σε κάνει να το μετανιώνεις. Αν προλάβεις τον λεκέ πριν ξεραθεί, τρίψε τον με οινόπνευμα και μετά πλύνε το ρούχο. Αν πάλι δεν το πήρες είδηση και ο λεκές έχει στεγνώσει, τότε βάλε σε μισό ποτήρι νερό μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Βούτα μέσα μία παλιά οδοντόβουρτσα στο διάλυμα και τρίψε τον λεκέ. Θα σε καλύψει μέχρι να τον βάλεις στο πλυντήριο.
Μελάνι
Είχες συνηθίσει να τα πετάς κατευθείαν πλυντήριο ή να τα στέλνεις καθαριστήριο σωστά; Μπορείς να τρίψεις το σημείο του λεκέ με λεμόνι ή οινόπνευμα αν το ρούχο είναι βαμβακερό και με αλάτι (ή και γάλα) αν το ρούχο είναι συνθετικό.
Καφές
Ο πιο συχνός λεκές που μπορείς να σου τύχει. Αν συμβεί στο γραφείο ή κάπου έξω, το τρίψιμο με ένα μωρομάντηλο θα σε καλύψει. Αν πάλι είσαι στο σπίτι τρίψε τον λεκέ με μπίρα πριν μπει το ρούχο στο πλυντήριο.
Κρασί
Εδώ είναι τα δύσκολα γιατί το κρασί αφήνει στάμπα και μάλιστα σε μεγάλη επιφάνεια. Αν είσαι σε κάποιο εστιατόριο, ζήτα ένα ποτηράκι με λίγο λευκό ξίδι για να το ρίξεις στο λεκέ και στη συνέχεια τρίψτον με μια χαρτοπετσέτα. Δεν θα τον αφαιρέσει αλλά θα εμποδίσει το κρασί να «κάτσει» στις ίνες. Αν συμβεί στο σπίτι, στο λευκό ξίδι θα προσθέσεις και μαγειρική σόδα. Και εδώ σου δίνουμε ένα tip. Αν δεν έχεις λευκό ξίδι μπορείς να τρίψεις τον λεκέ και με λευκό κρασί!