Οι μη παραγωγικές δουλειές, δεν είναι ακριβώς άχρηστες, αλλά μας τρώνε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε και αν σκεφτούμε πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε αντί να απαντάμε emails ή να συμμετέχουμε σε αδιάφορα meetings, τότε καταλαβαίνουμε γιατί όταν πάει 17:00 η ώρα και έχεις τόσες εκκρεμότητες, θέλεις να κλάψεις σε εμβρυακή στάση στην ντουζιέρα.
Οδηγός επιβίωσης και συμβίωσης με δύσκολο εργοδότη
Δυστυχώς όλα αυτά τα μη παραγωγικά πράγματα είναι αναγκαία κακά στις περισσότερες των περιπτώσεων και δεν πρόκειται να φύγουν εντελώς από το 8ωρό σου στο γραφείο. Μπορείς όμως να εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τουλάχιστον 4 ώρες που θα τις κάνεις όσο πιο παραγωγικές γίνεται κι έτσι θα είσαι πιο ξεκούραστος από τη στιγμή που δεν θα συσσωρεύονται εκκρεμότητες. Η λύση έρχεται με τον όρο deep work.
Πρόκειται για μία έννοια που επινόησε ο Cal Newport, καθηγητής πληροφορικής στο Georgetown University και ουσιαστικά είναι μια κατάσταση στην οποία μπορείς να έχεις το peak της συγκέντρωσής σου ώστε να μπορείς να φέρνεις σε πέρας δύσκολες καταστάσεις σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Για το φαινόμενο αυτό ο Newport έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο στο οποίο αναλύει το γιατί είναι οπαδός του ψηφιακού μινιμαλισμού, μέσα από τον οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος στην κατάσταση του deep work.
10 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ στο γραφείο
O τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί είναι να ορίσεις ένα αδιαπραγμάτευτο χρονικό παράθυρο στον εργασιακό σου χρόνο κατά το οποίο θα δουλέψεις πάνω στα πιο σοβαρά πράγματα που απαιτούν συγκεντρωμένο μυαλό. Το πόσο μεγάλο ή μικρό θα είναι αυτό το χρονικό παράθυρο, είναι κάτι που εξαρτάται από τη φύση της δουλειάς και τις ανάγκες σου. Μπορεί να είναι μία ώρα, μπορεί και έξι και αν δεν είσαι σίγουρος μπορείς να δοκιμάσεις ένα τετράωρο για αρχή.
Όποιο κι αν είναι το χρονικό διάστημα που θα δοκιμάσεις, το θέμα είναι να το κρατήσεις σε μια κατάσταση deep work. Αυτό σημαίνει ότι δίνεις πλήρη αφοσίωση στα εργαλεία της δουλειάς σου και απομονώνεις όλα τα υπόλοιπα. Αν δουλεύεις σε υπολογιστή, βάλε ακουστικά με active noise cancelling και κλείσει όλα τα apps και tabs, αλλά και ανθρώπους, που σου αποσπούν την προσοχή. Βάλε και το κινητό στο αθόρυβο και ξεκίνα να δουλεύεις αφοσιωμένος. Στην αρχή μπορεί να έχεις μια μικρή δυσκολία συγκέντρωσης και να αγχώνεσαι ότι κάτι σημαντικό χάνεται από τη ζωή σου, αλλά είναι μια ψευδαίσθηση που γρήγορα θα διαλυθεί. Είναι σημαντικό να μην υποκύψεις σε κάποιο cheat και να ρίξεις μια κλεφτή ματιά γιατί εκτός από τον χρόνο που θα ξοδέψεις, θα χρειαστείς και λίγο χρόνο ακόμα για να μπει το μυαλό σου σε λειτουργία deep work.
Τι ακριβώς είναι το quiet quitting που κυριαρχεί στους χώρους εργασίας;
Δεν θα χρειαστούν πάνω από 2-3 μέρες για να καταλάβεις τι έχανες τόσο καιρό. Αυτές οι λίγες ώρες σε κατάσταση deep work θα σου βγάλουν τόση δουλειά που μετά θα σου περισσεύει χρόνος, ακόμα και για χασομέρι σκρολαρίσματος στο instagram.