Αν νομίζεις πως η μοναξιά δεν μπορεί να σου χαλάσει την υγεία κάνεις μεγάλο λάθος. Η μοναξιά είναι μία μάστιγα στη ζωή, κάτι που κανείς δεν μπορεί ουσιαστικά να αποφύγει. Όσο μεγάλη οικογένεια και να έχεις σίγουρα όταν γεράσεις θα νιώσεις μόνος σου, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ουσιαστικά δεν έχει να κάνει με την οικογένεια, αλλά με κάτι άλλο ακόμη πιο προσωπικό και βαθύ. Όταν κάποιος ζει μόνος του και βιώνει έντονη μοναξιά τότε κινδυνεύει από υψηλή πίεση, κατάθλιψη, άγχος, νεύρα αλλά και καρδιοπάθεια. Οι ηλικιωμένοι όμως δεν χρειάζονται μόνο παρέα, θέλουν σεβασμό, ενδιαφέροντα, ενθουσιασμό. Ακούγεται περίεργο αλλά όμως δεν συνειδητοποιούμε ένα πολύ βασικό πράγμα: είμαστε όλοι μας ηλικιακοί ρατσιστές. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε διαχωρίζουμε τους νέους εαυτούς μας με τους ηλικιωμένους της ζωής.
Πώς το μπαρμπέρικο έγινε ο ναός της ανδρικής περιποίησης και ψυχοθεραπείας
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου μας αποκαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την μοναξιά που νιώθουν οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι. Η έρευνα ανακάλυψε πως ακόμη κι αν κάποιος ηλικιωμένος ζει μέσα σε μία πολύ μεγάλη οικογένεια, ακόμη και τότε, είναι πολύ πιθανόν να αισθάνεται μεγάλη μοναξιά.
Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται περισσότερες ασχολίες και θέλει να αποδείξει σε όλους πως η ζωή που έζησε σημαίνει κάτι. Ακόμη και ένας ηλικιωμένος δεν θέλει να σταματήσει να εργάζεται, μπορεί να είναι συνταξιούχος αλλά όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει να εργάζεται. Ένας βασικός λόγος που κάποιος μεγάλος σε ηλικία μπορεί να αισθάνεται μοναξιά.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σεβόμαστε λίγο παραπάνω τους ηλικιωμένους, ακόμη κι αν είναι τρομερά γκρινιάρηδες όλη την ώρα. Σε εμάς μπορεί να φαίνεται παράξενο που μπορεί να παραπονιούνται για την μοναξιά της ζωής, πρέπει όμως να καταλάβουμε και να μπούμε στη θέση τους.