Αν κάτι μας δίδαξε η τραυματική κατα τα άλλα εμπειρία του lockdown, είναι ότι η τηλεργασία μας δίδαξε ότι ή έννοια του εργασιακού χώρου είναι μάλλον υπερεκτιμημένη. Μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ κι ένας υπολογιστής είναι τα μοναδικά εργαλεία που χρειάζονται το ταλέντο και η δημιουργικότητά μας για να ανθίσουν. Εκτός από μια γενναία ενίσχυση του εισοδήματος, μια παράλληλη ενασχόληση που δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο, είναι και μια μορφή δημιουργικού χόμπι.
Πόσες επιχειρηματικές ιδέες γεννήθηκαν στον ελεύθερο χρόνο κάποιου ανήσυχου μυαλού; Ακόμα κι αν δεν φτιάξεις την επόμενη μεγάλη startup θα που θα συναγωνιστεί την Amazon, μπορείς να μαζέψεις το ποσό που απαιτείται για να ξαναβάλεις πετρέλαιο θέρμανσης τον χειμώνα. Όπως και να το πάρεις win-win κατάσταση είναι και στη συνέχεια μπορείς να δεις μερικές ιδέες για να εμπνευστείς τη δική σου εναλλακτική.
Κάνε ό,τι κάνεις ως freelancer
Όπως είπαμε και πιο πάνω το γραφείο δεν χρειάζεται. Αν το αντικείμενό σου σου δίνει τη δυνατότητα να δουλεύεις και ως freelancer χωρίς να έχεις κάποια σύγκρουση συμφερόντων με την κύρια εργασία, δεν υπάρχει λόγος να μην το τολμήσεις. Δεν ρισκάρεις τίποτα στην ουσία και δεν χρειάζεται να χτίσεις κάποια νέα δεξιότητα.
Ένα παράπλευρο όφελος είναι ότι αν πάει καλά ως side project, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά απελευθερωτικό. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να προχωρήσεις και να αποκτήσεις την πλήρη ελευθερία σου ως 100% freelancer. Η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμα πιο συναρπαστική.
Φτιάξε ένα blog
Ποιος είπε ότι τα blog έχουν πεθάνει; Οκ, με τη μορφή που τα ξέραμε πριν την επέλαση των social media μπορεί να μην υπάρχουν πια, όμως ακόμα υπάρχει χώρος για λίγο επικερδές blogging. Αυτό που χρειάζεται είναι να κατευθύνεις το ταλέντο και τις γνώσεις σου σε έναν τομέα που υπάρχει κάποιο κενό. Όσο εκκεντρικό και περιορισμένου ενδιαφέροντος κι αν νομίζεις πως είναι η ιδέα σου, τόσο πιο πιθανό είναι να ξεχωρίσει μέσα σε ένα κορεσμένο περιβάλλον.
Υπάρχει μεγάλη δίψα για niche περιεχόμενο από το κοινό και δεν θα διστάσει να το αγκαλιάσει. Μαζί με το κοινό έρχονται και τα λεφτά από διαφημίσεις και συνεργασίες. Όσο πιο μαζεμένο και niche το κρατήσεις, τόσο πιο εύκολα θα το διαχειριστείς χωρίς πολλές απαιτήσεις.
Ξεκίνα να επενδύεις
Ξέρουμε δεν έχεις ένα σακί με λεφτά κάτω από στρώμα για να το παίξεις άρχοντας της Wall Street, αλλά δεν το χρειάζεσαι για να γίνεις επενδυτής. Πολλές καλές επενδύσεις ξεκίνησαν με μικρά ποσά και μια μεγάλη ιδέα από πίσω. Επένδυση μικρής κλίμακας για τον ελεύθερό σου χρόνο μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, από ένα ξεχασμένο κτήμα στο χωριό μέχρι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι και να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, είναι να μην ενθουσιαστείς πολύ και σου πάρει περισσότερο χρόνο και ενέργεια από όσο θα έπρεπε. Είπαμε είναι side project.
Χειροτεχνίες για όσους πιάνουν τα χέρια τους
Εδώ περνάμε για τα καλά στον μαγικό κόσμο του χόμπι. Μπορεί να είναι κάτι με το οποίο είχες καταπιαστεί σαν παιδί και το παράτησες όταν μπήκες στον σκληρό κόσμο των ενηλίκων. Μπορεί όμως να είναι κάποιο απωθημένο, το οποίο έπνιγε ο σκληρός κόσμος των ενηλίκων. Με όρους αγοράς, ό,τι είναι χειροποίητο, είναι χρυσός. Στην εποχή της μαζικής και γρήγορης κατανάλωσης, το αγοραστικό κοινό αποζητά τις παύσεις. Θα δώσει το κάτι παραπάνω για κάτι που έχει μεράκι κι ένα κομμάτι από την ψυχή αυτού που το έφτιαξε.
Τώρα το τι μπορεί να είναι αυτό; Μόνο η φαντασία είναι το όριο. Από κεριά μέχρι ανακατασκευές παλιών συσκευών, φτιάξε, μεταποίησε, χάλασε ό,τι θέλεις. Δεν χρειάζεται να μπεις άμεσα στη διαδικασία να βγάλεις λεφτά από αυτό. Ακόμα και η ψυχοθεραπεία που θα κάνεις στον εαυτό σου αφιερώνοντας χρόνο σε εσένα και σε κάτι που αγαπάς, μόνο κέρδος είναι κι ας μην αποτιμάται σε ευρώ. Τώρα αν βγάλεις και χαρτζιλίκι, συνδυάζεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου.