Χωρίζοντας σε δύο σκέλη την εντύπωση που αφήνεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, το πρώτο αφορά όσα δεν λέγονται και το δεύτερο όσα λέγονται. Στο πρώτο σκέλος πρέπει να προσέξεις τι θα φορέσεις, το πως θα μπεις στην αίθουσα της συνέντευξης, τη χειραψία σου και γενικότερα τη γλώσσα του σώματός σου. Η υπερβολική προσπάθεια στο πρώτο σκέλος, από τη στιγμή που έχει και τις περισσότερες δυσκολίες να προσδιοριστεί ως άψογο, φέρνει το δεύτερο σκέλος σε μία εξίσου δεύτερη μοίρα κι ας είναι το πιο ουσιαστικό.
Τέλειες απαντήσεις στις ερωτήσεις δεν υπάρχουν γιατί κάθε φορά οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Όμως μπορείς σε κάθε περίπτωση να είσαι προετοιμασμένος για τις πιο συνήθεις ερωτήσεις. Δεν είναι απαραίτητα οι πιο δύσκολες, αλλά είναι οι ερωτήσεις-βαρόμετρο που θα γείρουν τελικά τη ζυγαριά αυτού που θα αποφασίσει αν θα πει τελικά το ναι ή όχι. Ας τις δούμε αναλυτικά.
Μίλησέ μας για σένα
Είναι ίσως η μεγαλύτερη ερώτηση-παγίδα, αφού δεν έχει καμία σχέση θεωρητικά με τη θέση εργασίας για την οποία είσαι υποψήφιος. Σε γενικές γραμμές πρέπει να κάνεις μια προφορική ανασκόπηση του βιογραφικού σου, αλλά να μην είναι στεγνή απαγγελία. Τα σημεία του βιογραφικού σου τα έχει μπροστά του αυτός που σου παίρνει συνέντευξη, αυτό που θέλει να δει την αυτοπεποίθησή σου και αν είσαι ενδιαφέρων τύπος.
Ανάμεσα στα επιτεύγματα της ζωής σου να μην ξεχάσεις να αναφέρεις τα πιο εντυπωσιακά, ένα ταξίδι ζωής, μια σπουδαία γνωριμία και ό,τι άλλο μοιάζει με αφορμή για να ξεκινήσει μια παράλληλη συζήτηση πάνω σε αυτό.
Τι σε έκανε να δηλώσεις ενδιαφέρον για αυτή τη θέση;
Μέσα σου μπορείς να πεις ότι δεν βρήκες κάτι καλύτερο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πεις αυτό και το ξέρεις. Σε αυτή την ερώτηση πρέπει να κάνεις τον απέναντί σου να αναρωτηθεί ο ίδιος για τις ικανότητες της εταιρείας και όχι για τις δικές σου.
Δώσε την εντύπωση πως σε διάλεξε η θέση και όχι εσύ τη θέση. Ταύτισε τις απαιτήσεις της δουλειάς με τις ικανότητές σου και δείξε ότι είσαι πραγματικά αναντικατάστατος. Μην μπεις στην παγίδα να εκθειάσεις κάποιο skill που μπορεί να είναι εντυπωσιακό, αλλά άσχετο με τη θέση. Θα έχεις άλλη στιγμή στη συνέντευξη να το αναφέρεις, πιο κατάλληλη.
Τι σου αρέσει να κάνεις εκτός δουλειάς;
Μοιάζει με δύσκολη και γενικόλογη ερώτηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι η χρυσή ευκαιρία που έψαχνες για να πεις όλα αυτά που ήθελες να πεις και δεν είχες την ευκαιρία επειδή δεν σε ρώτησαν. Ακόμα κι αν έχεις 20 διαφορετικά χόμπι, μην τα αναφέρεις όλα, δεν είσαι υποψήφιος γαμπρός σε συνοικέσιο. Δώσε βάση σε ένα, δύο το πολύ πράγματα που σου αρέσει να κάνεις εκτός δουλειάς.
Αναλύοντας μόνο μια ή δύο δραστηριότητες δείχνεις ότι είσαι στοχοπροσηλωμένος στα πράγματα που σου αρέσουν και δεν ενθουσιάζεσαι με πράγματα που μπορεί να τα παρατήσεις κάποια στιγμή όταν τα βαρεθείς. Ένας υπάλληλος με πάθος και αφοσίωση σε κάτι είναι πάντα επιθυμητός σε μια εταιρεία.
Πώς φαντάζεσαι στην εξέλιξή σου στην εταιρεία ή πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;
Είναι ίσως η πιο μισητή ερώτηση γιατί δεν υπάρχει μια ακριβώς σωστή και ειλικρινής απάντηση. Ξέρουμε ότι μέσα σου θες να πεις απλά «Σκοπεύω να πάρω τη θέση σου», αλλά καλό είναι να μην το πεις, εκτός κι αν θες να τεστάρεις τα όρια του χιούμορ αυτού που έχεις απέναντί σου. Από την άλλη πλευρά ούτε η παντελής έλλειψη φιλοδοξίας εκτιμάται.
Υπάρχει μια δύσκολη χρυσή τομή της καλώς εννοούμενης φιλοδοξίας. εξήγησε πως θα ήθελες να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που μπορεί να σου παρέχει αυτή η εταιρεία και να εξελιχθείς πρώτα από όλα ο ίδιος σαν εργαζόμενος. Η όποια ανέλιξη στην ιεραρχία ή προαγωγή είναι πολύ πρώιμο να προεξολφηθεί σε αυτή τη φάση, αλλά μπορεί να είναι κάτι που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου.
Έχεις κάποια ερώτηση;
Όσο αναλυτική κι εξαντλητική κι αν ήταν η συνέντευξή σου, ποτέ μην πεις όχι. Ακόμα κι αν δεν έχεις καμία απολύτως απορία και όλα είναι καθάρια και κρυστάλλινα, ζήτησε κάποια επαλήθευση ή περαιτέρω σχόλιο σε κάτι που προαναφέρθηκε. Έτσι δείχνεις ότι πρόσεχες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και δεν βρισκόσουν εκεί διεκπεραιωτικά εκτίωντας αγγαρεία.