Πώς θα νικήσεις το αργό internet

Τα δίκτυα υπεφορτώνονται και τα νεύρα σου εξαντλούνται, μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό;

Είναι πολύ πιθανό να είχε ήδη ξεσπάσει ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος ή εκατοντάδες εμφύλιοι σε ολόκληρο τον πλανήτη αν δεν υπήρχε το internet σε αυτή την πανδημία. Όλοι το είχαμε ως δεδομένο και το πόσο αναντικατάστατο είναι το καταλάβαμε όταν πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ώς εκείνο το λεπτό νήμα που καταφέρνει και συγκρατεί την εργασία, την κοινωνικοποίηση και τη διασκέδασή μας. Δυστυχώς οι υποδομές δεν ήταν έτοιμες να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος στα ξαφνικά, ακόμα και σε πιο ανεπτυγμένες χώρες από την Ελλάδα. Αν τα zoom meetings έχουν περισσότερες παύσεις κι από αμήχανο πρώτο ραντεβού, στην προσπάθεια να δεις ένα ρημάδι βίντεο στο YouTube το αφήνεις πρώτα να φορτώσει όπως παλιά και η ζωή σου είναι γενικά ένα τεχνολογικό μαρτύριο, ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γι’αυτό. 

Κεφάλαιο πρώτο, και σίγουρα το σημαντικότερο, είναι το reboot/reset του router σου. Είναι η πρώτη συμβουλή που δίνεται και συχνά η μοναδική. Το περιοδικό «ξεμπούκωμα» του router σου είναι σωτήριο. Ενώ είναι ίσως η πιο σημαντική συσκευή που έχεις συνδεδεμένη στο ρεύμας, είναι και απο τις πιο παραμελημένες. Τσέκαρε αν έχεις εγκατεστημένο το τελευταίο firmware και τα κανάλια εκπομπής με τις συσκευές σου. Η ευκολία που σου δίνει το ασύρματο ίντερνετ είναι πασιφανής, αλλά όταν εργάζεσαι η φορητότητα μπορεί εύκολα να θυσιαστεί για τη σταθερότητα και την ταχύτητα της Ethernet σύνδεσης.

Αν το καλώδιο του Ethernet είναι παμπάλαιο δες αν μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα πιο σύγχρονο (cat5E ή cat6). Στην περίπτωση που θες να επιμείνεις στην ευκολία της ασύρματης σύνδεσης υπάρχουν λύσεις. Αν το router είναι αρκετά μακριά από εκεί που κάθεσαι φρόντισε το μεταξύ του router και το υπολογιστή σου να παρεμβάλλονται όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα. Τοίχοι και μεταλλικά αντικείμενα κοντά στο router είναι τα σημαντικότερα προβλήματα. Επειδή η όσο το δυνατόν ανεμπόδιστη πρόσβαση δεν χρειάζεται την επιστράτευση κομπρεσέρ και να ρίξεις ότι τοίχο βρεις, μπορείς να δοκιμάσεις ένα Wifi extender

Αν και το ίδιο το router έχει αρχίσει να δέιχνει γερασμένο, ίσως ήρθε η ώρα να επικοινωνήσεις με τον πάροχό σου και να δεις αν γίνεται να στο αντικαταστήσουν με ένα πιο σύγχρονο. Σε ένα επόμενο βήμα μπορείς να διαλέξεις έναν πιο γρήγορο DNS server, ειδικά κάποιον που θα μπλοκάρει κάθε είδους malware πριν καν τα φορτώσει ο υπολογιστής σου. Οι μεταπτώσεις της ταχύτητας μερικές φορές έχουν ένα μοτίβο το οποίο σχετίζεται με την πίεση που δέχεται το δίκτυο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν έχεις παρατηρήσει κι εσύ κάτι τέτοιο μπορείς, σαν προσωρινή λύση, να ιεραρχήσεις τις δραστηριότητές σου. Διεκπεραιώνοντας τις πιο απαιτητικές όταν έχεις ικανοποιητική ταχύτητα και αντίστροφα.

Στο μεταξύ καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με τον πάροχό σου σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης από την ονομαστική σύνδεση της σύνδεσής σου. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα μιας εξωτερικής βλάβης η οποία έχει περιορίζει σημαντικά την ταχύτητά σου. Αν υπάρχει κάποια διαθέσιμη σύνδεση με σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα χωρίς να ξεπαραδιαστείς, εννοείται πως είναι μια πολύ σοφή κίνηση και ίσως η καλύτερη μακροπρόθεσμα. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved