Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα έναν καημό: Ήθελα να πάρω κατοικίδιο. Κάθε χρόνο, λοιπόν, παρακαλούσα τους γονείς μου για ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι και κάθε χρόνο έπαιρνα την ίδια απάντηση: «Ξέχασέ το»!
Η αλήθεια είναι πως όταν μεγαλώνεις σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα και ζεις με τα αδέρφια και τους γονείς σου, η ζωή με ένα κατοικίδιο δεν φαντάζει τόσο εύκολη. Για τη μητέρα μου δε, υπήρχε ένας βασικός λόγος που δεν θα ζούσαμε ποτέ με μία γάτα ή έναν σκύλο στο σπίτι. «Δεν θα μαζεύω τρίχες όλη μέρα», συνήθιζε να επαναλαμβάνει.
Αυτές οι λέξεις της μητέρας μου είχαν «καρφωθεί» στο μυαλό μου για πολλά χρόνια. Για αυτό, άλλωστε, ακόμη και όταν άρχισα να ζω μόνος μου, ήμουν διστακτικός στο ενδεχόμενο να συγκατοικήσω με ένα κατοικίδιο, όσο και αν το ήθελα.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες όμως, η σκέψη του να αποκτήσω μια γάτα ή έναν σκύλο επανήλθε, πιο έντονα από ποτέ. Ίσως το γεγονός ότι περνούσα τόσες ώρες μόνος στο σπίτι με έκανε να αποζητώ τη συντροφιά ενός κατοικίδιου ή πιθανότατα, οι ιστορίες των κολλητών μου για το ατελείωτο παιχνίδι με τους τριχωτούς τους φίλους, με έκαναν να θέλω και εγώ αυτή την καθημερινότητα.
Κάθε φορά που ήμουν έτοιμος να υιοθετήσω ένα κατοικίδιο όμως, μια γνώριμη φωνή άρχιζε να «παίζει» στο μυαλό μου: «Δεν θα μαζεύω όλη μέρα τρίχες». Κακά τα ψέματα, εδώ δυσκολευόμουν να κρατάω κάθε μέρα το σπίτι καθαρό την περίοδο της καραντίνας. Πώς, λοιπόν, θα κατάφερνα να τα βγάλω πέρα με τις δουλειές του σπιτιού, ζώντας με ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι;
Γνωρίζοντας τη Roomba
Όλα άλλαξαν, ωστόσο, όταν την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκα το σπίτι του κολλητού μου και γνώρισα τη Roomba. Οφείλω να ομολογήσω ότι το φιλαράκι μου δεν είχε τη φήμη του πιο καθαρού εργένη. Το σπίτι του ήταν πάντα ακατάστατο. Έμεινα, λοιπόν, έκπληκτος όταν τον επισκέφτηκα και διαπίστωσα πως παρά το γεγονός ότι συγκατοικούσε με ένα γκόλντεν ριτρίβερ σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, το σπίτι του όχι μόνο ήταν απίστευτα καθαρό και τακτοποιημένο, αλλά δεν υπήρχε ούτε μία τρίχα!
«Τι έγινε βρε Πέτρο; Συγκατοικείς με κοπέλα και δεν μας το λες;», τον ρώτησα. Τότε εκείνος χαμογέλασε πονηρά και με μία γρήγορη κίνηση, έκανε στην άκρη την κουρτίνα και μου έδειξε με καμάρι τη «φιλενάδα», που του είχε αλλάξει τη ζωή.
«Από εδώ η Roomba», μου είπε και κάπως έτσι, ο Πέτρος με έκανε να νιώσω πιο millennial από ποτέ. Βλέπεις, όσο tech και αν ήθελα να πιστεύω ότι είμαι και όσο νουμπά θεωρούσα τον κολλητό μου, τώρα εκείνος ζούσε με μία σκούπα ρομπότ και με έναν σκύλο.
Τι κάνει η iRobot Roomba i7+ για τον Πέτρο; Από πού να ξεκινήσω; Από το αυτόματο άδειασμα του κάδου και το γεγονός ότι επειδή ακριβώς επαναφορτίζει, συνεχίζει το σκούπισμα και αδειάζει τον κάδο μόνη της, μπορεί να καλύψει ουσιαστικά απεριόριστα τετραγωνικά; Από το ότι διαθέτει διπλές βούρτσες πολλαπλών επιφανειών από καουτσούκ που είναι ιδανικές για κατοικίδια; Από τη λειτουργία Ζωνών Μη Πρόσβασης που επιτρέπει στον φίλο μου να ορίζει έναν απεριόριστο αριθμό περιοχών πάνω στο χάρτη της εφαρμογής iRobot HOME για να σκουπίζει η Roomba κάθε σημείο του σπιτιού, ακόμη και εκείνα που ξεχνά ή να μην πέφτει πάνω στο μπολ με το νερό του σκύλου; Από το γεγονός ότι προσανατολίζεται τέλεια -και δη μόνη της- σε κάθε χώρο του σπιτιού και μάλιστα, επιλέγει πάντοτε την καλύτερη τεχνική καθαρισμού, ανάλογα με τη βρομιά και τις… τρίχες που υπάρχουν χάρη στη χαρτογράφηση αποτυπώματος; Από τον πανίσχυρο κινητήρα που προσφέρει στη Roomba έως και δέκα φορές πιο ισχυρή αναρρόφηση στο καθάρισμα; Από το ότι του επιτρέπει να καθαρίζει το σπίτι από το smartphone ή το tablet του, ενώ εκείνος αράζει στον καναπέ ή στέλνει SMS για να πάει βόλτα τον σκύλο… και όταν επιστρέφει, το σπίτι είναι καθαρό ή μήπως από το ότι του δίνει τη δυνατότητα να ξεχνάει το καθάρισμα για εβδομάδες ολόκληρες, αφού αδειάζει τις ακαθαρσίες σε σακούλες μιας χρήσης, οπότε εκείνος αφαιρεί απλώς τη σακούλα, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τη βρομιά;
Ένα ρομπότ, λοιπόν, και για την ακρίβεια ένα iRobot, ήταν η αφορμή που έψαχνα για να υιοθετήσω και εγώ το δικό μου κατοικίδιο. Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να το πάρω απόφαση, αλλά από τη στιγμή που οι τρίχες δεν ήταν πια πρόβλημα, δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο ανάμεσα σε εμένα και τον γάτο των ονείρων μου.
Όσο και αν «το έχεις» με την τεχνολογία, λοιπόν, η συμβουλή μου είναι να ψάχνεσαι συνεχώς. Γιατί υπάρχουν τόσες νέες τεχνολογίες που «παίζουν» εκεί έξω και μπορούν να αναβαθμίσουν την καθημερινότητά σου, που είναι κρίμα να μην τις γνωρίζεις. Για εμένα, το γεγονός ότι πλέον συγκατοικώ με έναν γάτο και μία ρομποτική σκούπα ήταν η αλλαγή που έκανε το 2020 λίγο πιο όμορφο. Τώρα, λοιπόν, που η Black Friday και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, κάνε και εσύ αυτό το tech δώρο στον εαυτό σου και θα με θυμηθείς, είτε θέλεις να πάρεις κατοικίδιο, είτε όχι. Πίστεψέ με, τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση του να καθαρίζεις το σπίτι από τον καναπέ σου ή ενώ είσαι έξω και κάνεις την solo προπόνησή σου.