Μπορώ να πω υπεύθυνα πως το να γράψει κανείς ένα βιβλίο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον ένα βιβλίο μη-μυθιστορηματικό. Το ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ & ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω σαν βιβλίο, ούτε επίσης να οικειοποιηθώ τον τίτλο του συγγραφέα.
Για να γίνω όμως πιο κατανοητός θα σας αφηγηθώ ένα μικρό μου κομμάτι από το παρελθόν: Πριν περίπου 3 χρόνια μου δημιουργήθηκε μια ανάγκη. Όντας λάτρης των sherry cask matured whiskies ήθελα να εμβαθύνω λίγο στα sherry wines. Εκεί συνειδητοποίησα πως δεν είναι όλα τα sherry πανομοιότυπα, ούτε και τα βαρέλια τους. Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες λένε και αυτό το έχω βιώσει χρόνια τώρα πίσω από τα bar! Ανέθεσα λοιπόν στον εαυτό μου μια σημαντική αποστολή-εργασία: ποια sherry είναι αυτά που υιοθετούν τα βαρέλια τους στην παραγωγή single malt στη Σκωτία, απο τι ξύλο είναι φτιαγμένα και τι γευστική απόδοση παρέχουν στο αγαπημένο μας απόσταγμα.
Με τον καιρό, προχωρώντας την έρευνα μου συναντούσα όλο και πιο συχνά αυτόν τον διάβολο της λεπτομέρειας καταλαβαίνοντας τους αμέτρητους παράγοντες στην τελική γευστική απόδοση. Από την προέλευση των κριθαριών και της τύρφης, στις επιλογές ζύμωσης και απόσταξης, από την αμερικάνικη δρυ στην ισπανική και την γαλλική! Τόσες πολλές επιλογές κατεύθυνσης και λεπτομέρειες. Και ξανά μπροστά μου ο διάολος. «Ναι Θοδωρή, αλλά πως μιλάς για όλες τις λεπτομέρειες σε κάποιον χωρίς να του αναφέρεις τον βασικό τρόπο παραγωγής; Και πως μας μιλάς για sherry χωρίς να γνωρίζουμε τα βασικά για την παραγωγή του;».
Ύπουλο πράγμα, σε καταπιάνει, σε ξεζουμίζει και σε καθηλώνει με ένα τετράδιο σημειώσεων να καταγράφεις όλα τα ευρήματα της έρευνας. Αυτός ακριβώς είναι ο όρος που δίνω εγώ στο ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ & ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ. Μια έρευνα πάνω στο σκωτσέζικο single malt, την παράγωγή του καθώς και λεπτομέρειες παλαίωσης. Καμμιά πρωτοτυπία ή ανακάλυψη από μέρους μου, αλλά ίσως μια ειλικρινή καταγραφή στα ελληνικά. Συνοδεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ με ένα καλό dram από το αγαπημένο σας scotch single malt.
Slainte mhath.