Στη ζωή πολλές φορές δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Αυτός είναι ο κανόνας που πρέπει να έχεις στο νου σου. Και αν ισχύει για σένα, δεν βλέπουμε τον λόγο να μην ισχύει και για τους άλλους. Πόσο μάλλον όταν θέλεις να μπεις εσύ σε θέση ισχύος. O Gary Noesner, πρώην διαπραγματευτής Καταστάσεων Υψηλού Κινδύνου, έχει καταφέρει να διπλαρώσει δεκάδες τύπους που πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να τον φέρουν τούμπα. Κυκλοφόρησε μερικές συμβουλές από το βιβλίο του ‘‘Stalling For Time’’ και τις παρουσιάζουμε. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στο γραφείο, στη σχέση, στις φιλίες.
Μην συμφωνείς σε τίποτα από την πρώτη στιγμή
Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να μην εκτιμούν καταστάσεις που έρχονται πολύ γρήγορα υπέρ τους. Είναι σαν να προσπαθείς να πουλήσεις ένα σπίτι. Το βάζεις στην τιμή που έχεις στο νου και όταν καταφέρεις να το πουλήσεις το πρώτο σου σχόλιο είναι ‘‘Μήπως μπορούσα να βγάλω κι άλλα;’’. Ψυχραιμία λοιπόν.
Το να παίρνεις αυτό που θες, έχει να κάνει με την επιρροή
Ξεκάθαρα πράγματα. Κανείς δεν παίρνει τίποτα από κάποιον αν δεν έχει πρώτα ένα ποσοστό από τον χαρακτήρα του. Μην μπαίνεις οπότε στη διαδικασία να ζητήσεις πράγματα από κάποιον που δεν έχεις κατακτήσει, απλά και μόνο επειδή έχεις το δίκιο με το μέρος σου.
Κανείς δεν θέλει να δείχνει την αποτυχία του
Όταν παίρνεις αυτό που θέλεις, δώσε στον αντίπαλό σου το δικαίωμα να αποσυρθεί με το κεφάλι ψηλά. Μην τον εξευτελίσεις γιατί αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα. Σκέψου τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε και στον Β’, ήταν επειδή οι νικητές -οι Συμμαχικές Δυνάμεις- απαίτησαν πολλά περισσότερα από όσα μπορούσαν να δώσουν οι ηττημένοι.
Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται δημόσια
Η παρουσία του κοινού αλλάζει την ψυχολογία. Το γόητρο μπαίνει στη μέση και κάνει την διαδικασία πολύ δυσκολότερη από ότι θα ήταν κανονικά.
Οι συμφωνίες ξεκινούν από τα μικρά πράγματα
Σκέψου τις διακοπές. Δεν αποφασίζεις ξενοδοχείο πριν αποφασίσεις το μέρος. Δεν αποφασίζεις μέρος αν πρώτα δεν σκεφτείς την παρέα. Δεν αποφασίζεις διακοπές αν δεν έχεις τον χρόνο. Όταν κερδίζεις τα βασικά μικρά πράγματα, μπορείς να κάνεις και σχεδιασμό για τα μεγαλύτερα.
Έχεις να κάνεις με αντίζηλο ή «τρομοκράτη»;
Εμείς όταν λέμε τρομοκράτες εννοούμε αυτό που έχεις στο νου από ταινίες. Εσύ πιθανόν να λες το αφεντικό σου στο γραφείο. Τον πρώην της κοπέλας σου. Τον εχθρικό γείτονα. Πάντως όλοι -και οι δικοί σας και οι δικοί μας- έχουν κάτι κοινό: δεν ψάχνουν να κάνουν συμφωνία. Θέλουν απλά να βρουν την κατάλληλη στιγμή για να σου τη φέρουν. Και αυτό καλά θα κάνεις να μην το ξεχνάς ποτέ.