Ανοίγεις τα μάτια σου και ψάχνεις μέσα στο σκοτάδι για το κινητό σου τηλέφωνο. Ξύπνησες πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι και νιώθεις κάπως κουρασμένος. Ο ύπνος που έκανες ήταν ανήσυχος όπως είσαι και εσύ αυτή τη στιγμή. Είναι η μέρα που θα πας σε συνέντευξη και δεν θες να τα θαλασσώσεις. Αυτή είναι η δουλειά των ονείρων σου, έτσι δεν είναι; Μπορεί βέβαια να είναι και μια δουλειά που δεν σε καλύπτει εξ ολοκλήρου αλλά τη χρειάζεσαι.
Η ώρα περνά γρήγορα και χωρίς να το καταλάβεις έχει ντυθεί, έχεις πιει τον καφέ σου και βρίσκεσαι έξω από το γραφείο του μελλοντικού σου αφεντικού. Έτσι ελπίζεις τουλάχιστον γιατί μαζί με εσένα, περιμένουν άλλοι τέσσερις. Έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα αλλά όλοι ξέρουμε πως μία λάθος απάντηση μπορεί να καταστρέψει το άρτιο πλάνο που έχεις καταστρώσει για να είσαι εσύ αυτός που θα «κερδίσει» τη θέση.
Σύνδρομο Burnout: Μήπως το έχεις παρακάνει με τη δουλειά σου;
Ακούς το όνομά σου. Μπαίνεις στο γραφείο. Ανταλλάζεις μια χειραψία, απαντάς στις πρώτες κρίσιμες ερωτήσεις και τότε, το άτομο που έχεις απέναντί σου, αφήνει το βιογραφικό σου στο γραφείο του. «Πες μου λίγα πράγματα για εσένα». Αυτή είναι μία αθώα αλλά σημαντική ερώτηση και μπορεί κάλλιστα να κρίνει το αν είσαι εσύ αυτός που αύριο θα εργάζεται ή όχι.
Τι δεν πρέπει να απαντήσεις
Απέφυγε να αναλύσεις τη διαδρομή σου μέχρι σήμερα. Το άτομο που έχεις μπροστά σου κρατά ένα χαρτί και στο χαρτί αυτό υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται. Ναι, για το βιογραφικό σου μιλάμε και αν θέλει να μάθει σε ποια σχολή φοίτησες και τι μεταπτυχιακό επέλεξες να κάνεις, μπορεί να χαμηλώσει απλά το βλέμμα του. Μην αρχίσεις αυτή την κουβέντα με πληροφορίες που γνωρίζει ήδη για εσένα ο μελλοντικός σου εργοδότης.
Απέφυγε να μιλήσεις με κάθε λεπτομέρεια για τη ζωή σου. Τα εντελώς προσωπικά όπως είναι οι σχέσεις σου και τα ζητήματα της οικογένειάς σου δεν αφορούν κανέναν. Μόνο εσένα.
«Θα κάνω οτιδήποτε χρειαστείτε». Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις σε μια συνέντευξη. Μην ξεχνάς πως θες αυτή τη δουλειά για να καλύψεις ένα συγκεκριμένο κενό και όχι για να λύσεις τα προβλήματα ολόκληρης της εταιρείας.
Πώς πρέπει να απαντήσεις
Να είσαι ειλικρινής και σύντομος στην απάντηση που θα δώσεις. Αν αρχίσεις να μιλάς ακατάπαυστα τότε το πιθανότερο είναι να κουράσεις τον συνομιλητή σου και κάτι τέτοιο φυσικά δεν το θες.
Διάβασε περισσότερα στις φωτογραφίες που ακολουθούν.