Οι πέντε βασικοί κανόνες που πρέπει να σέβεσαι όταν έχεις συγκάτοικο

Μην κάνεις αυτά που δεν θέλεις να σου κάνουν.

Σε κάποιο σημείο της ζωής σου, πιθανότατα στο νεαρότερο, ίσως βρεθείς (ή έχεις ήδη βρεθεί), σε ένα διαμέρισμα που χωρίζεται στα δύο. Τι εννοούμε με αυτό: Θα βρεις συγκάτοικο. Με την κίνηση αυτή, λύνεις το σημαντικότερο ζήτημα, δηλαδή το οικονομικό. Βέβαια, θα βρεθούν και άλλα που μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικά όσο αυτό, όμως καλό θα ήταν να τα γνωρίζεις γιατί, να είσαι σίγουρος, θα τα βρεις μπροστά σου. Αν είσαι προετοιμασμένος για τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν, τότε ετοιμάσου να περάσεις στιγμές (σχεδόν) τέλειας συγκατοίκησης.

 

 Αν ετοιμάζεσαι να συγκατοικήσεις με κοπέλα, διάβασε αυτό το κείμενο.

 

Υπάρχουν κανόνες

Στην αρχή, όλα θα πηγαίνουν καλά μεταξύ εσένα και του συγκάτοικού σου. Όπως ακριβώς γίνεται και στις πρώτες ημέρες του γάμου. Στη συνέχεια όμως θα έρθει η στιγμή που ο νεροχύτης θα έχει γεμίσει με πιάτα και ποτήρια και το μαύρο τραπεζάκι θα έχει γίνει γκρίζο από τη σκόνη. Υπάρχουν κανόνες στην κοινή συμβίωση και οφείλουν να ξέρουν και να σέβονται και δύο πλευρές. Τα θέματα υγιεινής και ησυχίας, πρέπει να είναι από τα πρώτα που θα συζητηθούν μεταξύ σας.

 

Λογαριασμοί

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Οι λογαριασμοί με το όνομά σου ή το όνομα του συγκάτοικού σου, είναι για να πληρώνονται. Επίσης, για να ζήσει ένας ανθρώπινος οργανισμός, χρειάζεται φαγητό. Οπότε, μοιράζεστε τα χρήματα για να γεμίσει το ψυγείο. Τόσο απλά. Τώρα στο πιο σημαντικό: Ενοίκιο. Ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξες να έχεις συγκάτοικο, αν όχι ο βασικότερος, είναι για να μοιράζεσαι το ενοίκιο. Μην το αμελείς, ούτε εσύ ούτε το άτομο που μένεις μαζί. Α, μην αφήνεις τα χαρτιά με τα κοινόχρηστα να μαζεύονται σε μία γωνία, το ποσό μεγαλώνει απίστευτα γρήγορα.

 

 

Η συγκατοίκηση δεν είναι και ούτε πρέπει να θεωρείται μόνιμη

Κανείς από τους δύο δεν θα ήθελε να συμβεί αυτό. Αργά ή γρήγορα, θα έρθει η στιγμή που ο καθένας θα πρέπει να σταθεί στα πόδια του. Στην αρχή, ίσως σου φανεί περίεργο που δεν θα ακούς το ροχαλητό του φίλου σου από το διπλανό δωμάτιο, όμως η πραγματική ζωή θα σας χωρίσει, τουλάχιστον όσον αφορά τη συγκατοίκηση. Η σκέψη πως κάτι είναι προσωρινό, μας βάζει στη διαδικασία να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς, τόσο το καλύτερο και για τους δύο.

 

Μην ανακατεύεσαι συνεχώς στις δουλειές του άλλου

Αυτό είναι δύσκολο για δύο άτομα που συγκατοικούν, ειδικά αν είναι φίλοι. Για όλα υπάρχει όριο όμως. Μπορεί να βρίσκεστε στο ίδιο σπίτι, να μοιράζεστε το κόστος του, όμως αυτό δε σημαίνει πως το πρόβλημα ή μια προσωπική υπόθεση του ενός, είναι και του άλλου. Αν το άτομο που συγκατοικείς χρειαστεί τη βοήθειά σου σε κάτι, θα σου τη ζητήσει, μην πιέζεις συνεχώς καταστάσεις και μην γίνεσαι επίμονος. Μέσα σε όλα αυτά, φυσικά, υπάρχει και το μείζον ζήτημα της ιδιωτικότητας. Αυτό αφορά και τους δύο.

 

 

Μην δανείζεσαι πράγματα χωρίς να ρωτήσεις

Είναι ενοχλητικό και δείχνει κατά ένα μεγάλο βαθμό τους τρόπους σου. Από μικρή ηλικία μας μαθαίνουν να ρωτάμε πριν πάρουμε κάτι και αυτό δεν αλλάζει στην συγκατοίκηση. Σκέψου να ψάχνεις τον φορτιστή του κινητού σου και να μην τον βρίσκεις και τελικά να το βρίσκεις στο δωμάτιο του συγκάτοικού σου. Τουλάχιστον εκνευριστικό.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved