«Η γαλοπούλα θέλει τέχνη» λένε οι μανάδες και δεν έχουν άδικο.
Πρέπει να είναι ζουμερή μέσα και τραγανή απ' έξω. Πρέπει η γέμιση της να μελώσει με το κρέας και οι πατάτες να ψηθούν σωστά χωρίς να αρπάξουν. Γουστάρουμε φουλ το αρνάκι στην Ελλάδα, αλλά και η γαλοπούλα έχει την δική της δόξα. Αν αποφασίσεις λοιπόν τα φετινά Χριστούγεννα να πάρεις την όλη διαδικασία πάνω σου, σου έχουμε μία συνταγή που θα τη ζηλεύει και η μάνα σου.
Υλικά
1 γαλοπούλα με τα συκωτάκια της
180γρ. κάστανα
35γρ. κουκουνάρι
Μερικά κομμάτια κασέρι
Φρέσκο βούτυρο γάλακτος
8-10 πατάτες
250ml ρύζι
1,5 λεμόνι
3 κ.σ. μουστάρδα
Λίγο λάδι
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
500ml νερό
Εκτέλεση
1. Βγάζεις τα συκωτάκια από την κοιλιά της γαλοπούλς και τα πλένεις καλά.
2. Καψαλίζεις τη γαλοπούλα στο γκαζάκι για να φύγουν τα φτερά αλλά και πολλά λίπη.
3. Βάζεις το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και ρίχνεις τα συκωτάκια, τα οποία έχεις ψιλοκόψει όσο περισσότερο γίνεται. Αν τα βρεις σκούρα με το μαχαίρι, χρησιμοποίησε ψαλίδι.
4. Αφού σοταριστεί, ρίχνεις το νερό και ένα φλιτζάκι ρύζι και το αφήνεις να βράσει μέχρις ότου να κρατάει.
5. Κατόπιν ρίχνεις τα κάστανα και το κουκουνάρι και ανακατεύεις. Θα πρέπει να τα έχεις ξεφλουδίσει νωρίτερα και να τα βράσεις λίγο.
6. Γεμίζεις τη γαλοπούλα προσέχοντας να μην παραγεμιστεί.
7. Βάζεις ένα κομμάτι κασέρι σε κάθε τρύπα για να μην χυθεί έξω το μείγμα αλλά, και για να φύγει η μυρωδιά της γαλοπούλας. Της ράβεις στην συνέχεια το στήθος.
8. Την βάζεις μαζί με τις πατάτες σε ένα ταψί, τα περνάς με λεμόνι χτυπημένο με μουστάρδα και λίγο λάδι και βάζεις το ταψί στο φούρνο. Ψήνεις στους 150 βαθμούς για 3,5 ώρες, ή περίπου μία ώρα για κάθε κιλό κρέατος, πάλι στους 150. Εάν ψήνεις την γαλοπούλα με το θερμόμετρο, θα καταλάβεις πως έχει ψηθεί όταν αυτό πεταχτεί έξω.