Hit the road Jack!

Το Jack Daniel's σε ένα ιστορικό road trip 150 χρόνων. 

Υπάρχει ένα whiskey που δεδομένα και ιεροτελεστικά συνοδεύει τις βραδιές με τους φίλους σου σε κάποια από τις πολλές κοινές σας εξόδους. Ή τις άλλες, τις μοναχικές, που γυρίζοντας σπίτι αργά το βράδυ μετά από μια δύσκολη μέρα,  θέλεις απλά να σε συντροφεύσει σε μερικές ώρες χαλάρωσης και περισυλλογής.

Είναι το ίδιο whiskey  που στα πρώτα μας χρόνια ως ενήλικες είχαμε ταυτίσει το όνομά του με αυτό το ίδιο το ποτό. Θεωρούσαμε πως δεν υπήρχε άλλο στην κατηγορία, ότι έπαιζε, αυτό που λέμε, μόνο του.  Λέγαμε "whiskey" κι εννοούσαμε "Jack Daniel's". Και το λέμε ακόμα. Τόσο απλά.

Ένα whiskey, ένα όνομα, μία ιστορία.  Ή μήπως όχι;

Πίσω από το γυάλινο μπουκάλι με τη χαρακτηριστική ασπρόμαυρη ετικέτα, δεν κρύβεται μονάχα ένα πρόσωπο. Πίσω από τον ενάμιση αιώνα ζωής που κουβαλάει στις πλάτες του, υπάρχει ένα ψηφιδωτό ανθρώπων, ιστοριών, εμπειριών και προσπαθειών προκειμένου το αγαπημένο Jack να συνεχίσει να είναι αυτό που είναι σήμερα: Συνώνυμο του whiskey, της γευστικής απόλαυσης και των εμπειριών που χτίζουμε τα βράδια και θυμόμαστε για μια ολόκληρη ζωή.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από τους 7 άνδρες που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας την ιστορική συνέχεια του μοναδικού Jack Daniel's...

1. Jack Daniel (1866-1911)

Mr. Jack 1866 1911

Το κανονικό του όνομα ήταν Jasper Newton Daniel αλλά ο κόσμος συνήθιζε να τον αποκαλεί Jack. Και με αυτό έμεινε στην ιστορία εκείνος που εισήγαγε στον κόσμο το Old No.7. To Tennessee whiskey που μέσα από το αργό του φιλτράρισμα με ξυλοκάρβουνο σφενδάμου, έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο.  Έχοντας διδαχθεί τα μυστικά του whiskey από τον εφημέριο Dan Call, το 1866 εγκαθιδρύει το αποστακτήριο Jack Daniel, το παλαιότερο καταχωρημένο στις ΗΠΑ. Το 1904, το Old No.7 κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση του St. Louis. Θα ακολουθήσουν άλλα 7. Ο Jack δεν θα βρίσκεται εκεί για να τα χαρεί. Φεύγει από τη ζωή δύο χρόνια αργότερα. Όπως δεν θα χαρεί και το γεγονός ότι ενάμιση αιώνα μετά την ημέρα των γενεθλίων του, εκατομμύρια άντρες σε κάθε γωνιά της γης θα τσούγκριζουν ποτήρια στην υγειά του, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι του οφείλουν πολλά από αυτήν την  μικρή μυσταγωγία.

Θα πίναμε μαζί του ένα ποτήρι ουίσκι γιατί απλά έβλεπε μπροστά. Και γιατί είναι ο JACK DANIEL, διάολε.

2. Jess Motlow (1911-1941)

Jess MotlowJDhi res

Δεδομένου ότι ο Jack Daniel δεν είχε αποκτήσει οικογένεια, μετά το θάνατό του η επιχείρηση πήγε στα χέρια του ανιψιού του, του Lem Motlow, o οποίος μαζί με τον μικρότερό του αδερφό τον Jess αναλαμβάνουν να επιβιώσουν στη δύσκολη εποχή της Ποτοαπαγόρευσης και της Μεγάλης Ύφεσης. Γεγονός που δεν εμποδίζει τον δεύτερο να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές της και να ανακηρυχθεί to 1911 o δεύτερος Master Distiller στην ιστορία του whiskey μετά τον Jack Daniel.

Θα πίναμε μαζί του ένα ποτήρι Jack Daniel’s γιατί δεν ήξερε τι πάει να πει «παραιτούμαι» ακόμη κι όταν όλα γύρω δείχνουν χαμένα.

3. Lem Tolley (1941-1964)

Lem Tolley 1941 1964

Όταν πήρε τα ηνία της επιχείρησης το 1941 ήταν μόλις 23 χρονών. Η τύχη τον ευνόησε ορίζοντάς τον απόγονο του Jack Daniel, αν θέλουμε όμως να εστιάσουμε στις ατυχίες του, η μεγαλύτερη δεν ήταν άλλη από το ότι ανέλαβε την επιχείρηση στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάτι που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή μιας και οι πρώτες ύλες δεν περίσσευαν. Αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του αποστακτηρίου προκειμένου οι πρώτες ύλες να διοχετευθούν στην πολεμική προετοιμασία. Η λήξη του πολέμου σήμανε και την επαναλειτουργία του, ενώ το 1947 σε κάποιο μπαρ της Νέας Υόρκης έρχεται σε επαφή με το Jack Daniel’s ένας άνθρωπος που έμελλε να γίνει ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές του. To όνομα αυτού; Frank Sinatra.

Θα πίναμε μαζί του ένα ποτήρι Jack Daniel’s επειδή το κράτησε αληθινό και ζωντανό στις πιο μαύρες σελίδες του 20ου αιώνα.

4. Jess Gamble (1964-1966)

Jess Gamble 1964 1966

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος Master Distiller εκτός οικογενείας, λέει πολλά. Δύσκολα θα μπορούσαν να εμπιστευτούν έναν άνθρωπο που δεν θα ήταν σε θέση να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος του ιστορικού αυτού brand. Με την αφοσίωση και τα έργα του ο Jess κράτησε σε υψηλά standards την ποιότητα του Jack Daniel’s, ενώ ήταν εκείνος που φρόντισε να γίνει πασίγνωστη η διαφημιστική εκστρατεία με τον εμβληματικό Jack Daniel’s που κατά τη δεκαετία του '60 όρισε το σύμπαν  σε ασπρόμαυρο φόντο.

Θα πίναμε μαζί του ένα ποτήρι Jack Daniel's γιατί επιβεβαίωσε με την εμπλοκή του σε μια κατεξοχήν οικογενειακή επιχείρηση ότι τριγύρω μας περισσεύουν τα αδέρφια από διαφορετική μητέρα.

5. Frank Bobo (1966-1988)

Frank Bobo 1966 1992

Πόσο αδιανόητο θα ήταν το να εγκλωβιζόταν η φήμη του Jack Daniel’s στα στενά όρια των ΗΠΑ; Ευτυχώς ο Frank Bobo όταν ανέλαβε να τρέξει την επιχείρηση το 1966 έδειξε να καταλαβαίνει το πόσο σημαντικό ήταν να ανοίξει τους ορίζοντες της στο εξωτερικό. Σε αυτόν οφείλουμε σήμερα το γεγονός πως το Jack Daniel’s έχει καταστεί συνώνυμο του  whiskey με την ίδια ένταση που όταν ακούμε «ηλεκτρική κιθάρα» το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στο rock.

Θα πίναμε μαζί του ένα ποτήρι Jack Daniel’s γιατί αν δεν ήταν αυτός ίσως και να βγάζαμε τις νύχτες μπροστά από το τζάκι μόνο με -το κατά τ' άλλα τιμιότατο κι αγαπημένο- τσίπουρο.

6. Jimmy Bedford (1988-2008)

Jack Daniels Master Distiller Micromanagement JimmyBedford

Έχοντας το προνόμιο να πάρει τη σκυτάλη από τον Frank Bobo, δεν επαναπαύτηκε αλλά φρόντισε να δώσει με τις καινοτομίες του έναν άλλο αέρα στην επιχείρηση. Ήταν εκείνος που το 1988 συστήνει στην αμερικανική αγορά το Gentleman Jack, το οποίο περνάει από διπλό φιλτράρισμα και το Single Barrel Select μια δεκαετία αργότερα.

Θα πίναμε μαζί του ένα ποτήρι Jack Daniel’s γιατί ήταν τόσο αφοσιωμένος με αυτό που καταπιανόταν, που τέσταρε  προσωπικά κάθε ένα από τα βαρέλια του Single Barrel Select.

7. Jeff Arnett (2008-Σήμερα)

R Lynchburg ArnettHoldingGlass BW

Και φτάνουμε στο σήμερα, στον άνθρωπο που εδώ και μια οκταετία έχει την τιμή να κρατάει το τιμόνι ενός από τα μεγαλύτερα brands. Στην ιστορία ενός ανθρώπου που επί των ημερών του η επιχείρηση γνώρισε την μεγαλύτερη επέκταση της 150χρονης πορείας της. Μεταξύ άλλων του οφείλουμε την καινοτομία του Jack Daniel’s Tennessee Honey, του Jack Daniel’s Tennessee Fire και μίας ακόμη εξαιρετικής πρωτοπορίας στη μέθοδο ζυμωμένης πολτοποίησης: εκείνης που οδήγησε στο τραπέζι μας το μπουκάλι του Single Barrel Rye.

Θα πίναμε μαζί του ένα ποτήρι Jack Daniel's γιατί θα μας εξασφάλιζε αδιάκοπη πρόσβαση στο αγαπημένο μας whiskey. Ο σημερινός Master Distiller είναι, όσο να 'ναι μια γνωριμία μαζί του θα μας ήταν χρήσιμη...



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved