Mulled Wine: Ένα ζεστό κοκτέιλ για τις κρύες νύχτες του Νοεμβρίου

Θα χρειαστείς κόκκινο κρασί.

Καθώς οι μέρες μικραίνουν και οι θερμοκρασίες πέφτουν, η ανάγκη για ζεστά, ανακουφιστικά ποτά γίνεται πιο έντονη. Ένα από τα πιο απολαυστικά και χαρακτηριστικά κοκτέιλ του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι το Mulled Wine ή αλλιώς «Ζεστό Κρασί με Μπαχαρικά». Η παραδοσιακή αυτή συνταγή είναι δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη και είναι συνώνυμη με την άνεση, τη χαλάρωση και τις γιορτινές συγκεντρώσεις. Eπίσης, είναι πολύ καλή πρόταση για όταν έχεις καλεσμένους στο σπίτι για ζεστά σερβιρίσματα.

 

Η ιστορία του Mulled Wine

Έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, καθώς η ιδέα του ζεστού, μπαχαρώδους κρασιού προέρχεται από την Αρχαία Ρώμη. Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να ζεσταίνουν το κρασί και να προσθέτουν μπαχαρικά για να το κάνουν πιο εύγευστο και να το διατηρούν περισσότερο. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη και η συνήθεια αυτή εξαπλώθηκε και έγινε αγαπητή σε πολλές χώρες.

Στη Σκανδιναβία, το mulled wine είναι γνωστό ως «Glögg» και περιλαμβάνει συχνά πρόσθετα συστατικά, όπως ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Στη Γερμανία, αποκαλείται «Glühwein» και αποτελεί βασικό μέρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Η παράδοση έχει παραμείνει ζωντανή μέχρι και σήμερα, με το συγκεκριμένο ζεστό κοκτέιλ να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των χειμερινών εορτασμών.

Γιατί να το δοκιμάσεις;

Δεν είναι μόνο ένα ποτό αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά γεμίζουν το σπίτι και δημιουργούν μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Είναι ιδανικό για τις γιορτινές συγκεντρώσεις, βραδιές με φίλους ή απλά για να χαλαρώσεις με ένα βιβλίο δίπλα στο τζάκι. Ένα ποτήρι ζεστό κρασί μπορεί να μετατρέψει μια απλή χειμωνιάτικη νύχτα σε μια ξεχωριστή ανάμνηση. 

 

Τα Συστατικά του Mulled Wine

Η βάση για το mulled wine είναι, φυσικά, το κόκκινο κρασί. Συνήθως προτιμώνται κρασιά με γεμάτο σώμα, όπως το Merlot ή το Cabernet Sauvignon, που αντέχουν καλά στις έντονες γεύσεις των μπαχαρικών. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα συστατικά δίνουν τον χαρακτήρα και την πολυπλοκότητα στο κοκτέιλ:

Μπαχαρικά: Η κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και ο γλυκάνισος είναι από τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά που προστίθενται στο ζεστό κρασί. Δίνουν ζεστασιά και ένα ιδιαίτερο άρωμα που ξυπνά τις αισθήσεις.

Φρούτα: Πορτοκάλι, μήλο ή λεμόνι προσθέτουν φρουτώδη γεύση και οξύτητα. Τα φρέσκα εσπεριδοειδή ισορροπούν τη γλυκύτητα και δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας.

Γλυκαντικά: Μέλι, ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν γλυκύτητα, ανάλογα με την προτίμηση. Το σιρόπι σφενδάμου προσθέτει έναν υπέροχο τόνο καραμέλας.

Αλκοόλ: Εάν επιθυμείς μια πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο brandy, ρούμι ή λικέρ, δίνοντας έτσι βάθος στο ποτό σου.

Πώς να φτιάξεις το τέλειο Mulled Wine

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αλλά απαιτεί προσοχή για να μην «καεί»  το κρασί, χάνοντας έτσι τη φρεσκάδα του. 

Υλικά:

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (750 ml)
2-3 ξυλάκια κανέλας
4-5 γαρίφαλα
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 πορτοκάλι (κομμένο σε φέτες)
2-3 κουταλιές της σούπας μέλι ή ζάχαρη (ανάλογα με την προτίμηση)
1/4 φλιτζάνι brandy (προαιρετικά)

Εκτέλεση: 

Βάζεις το κρασί σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτεις τα μπαχαρικά, το πορτοκάλι και τη γλυκαντικά. Ζεσταίνεις το κρασί σε χαμηλή θερμοκρασία, αποφεύγοντας το βρασμό. Το κρασί πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι να κοχλάζει.

Αν θέλεις προσθέτεις το brandy και ανακατεύεις.

Σουρώνεις το κρασί και το σερβίρεις ζεστό σε ποτήρια, γαρνιρισμένα με μια φέτα πορτοκάλι ή ένα ξυλάκι κανέλας.

 

 

Tips για την τέλεια εμπειρία

 Μην αφήνεις το κρασί να βράσει: Ο βρασμός μπορεί να καταστρέψει τη γεύση και το άρωμα του κρασιού, καθώς και να μειώσει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Πειραματίσου με τα μπαχαρικά: Μπορείς να προσθέσετεις ή να αφαιρείς μπαχαρικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

 Δοκιμάστε διάφορους τύπους κρασιού: Ένα κρασί με πιο πλούσιο σώμα μπορεί να δώσει πιο έντονη γεύση στο ποτό σας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved