Είναι εκείνο το πιάτο που δεν λείπει ποτέ από κανένα τραπέζι παρέας. Είναι αυτό που λέμε ένα από τα βασικά μεζεδάκια που πάντα η παρέα ρωτάει «Σαγανάκι, θα πάρουμε έτσι;» είναι κάτι σαν το τζατζίκι και τη σαλάτα. Και τελικά δεν είμαστε οι μόνοι που το εκτιμάμε, αφού ψηφίστηκε ως το καλύτερο πιάτο τυριού στον κόσμο. Ο γνωστός γαστρονομικός οδηγός «Taste Atlas» έδωσε λίστα με τα καλύτερα τυριά στον κόσμο και στην κορυφή βρέθηκε το δικό μας σαγανάκι, με βαθμολογία 4,6 (με άριστα το πέντε) και κατέκτησε την κορυφή.
Το τηγάνι «τέγανον» ή «σάγανον» και για τους βυζαντινούς «στέγανον» ήταν ένα σκεύος μεταλλικό ή πήλινο στο οποίο τηγάνιζαν και από το σκεύος αυτό πήρε το όνομα του το λιωμένο τυρί, το σαγανάκι.
Η απολαυστική περιγραφή για το σαγανάκι
«Το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά, όπως γαρίδες ή μύδια, τυλίγονται σε τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται. Το τυρί μπορεί να παρασκευαστεί και μόνο του, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Στη συνέχεια ψήνεται στο τηγάνι μέχρι να αποκτήσει την χαρακτηριστική χρυσαφένια κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγκάνι, ένα μικρό τηγάνι με δύο λαβές στο οποίο τηγανίστηκε», αναφέρει ο Taste Atlas για το σαγανάκι και συνεχίζει «Παλαιότερα, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του ντόπιου τυριού από Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγανίζουν διάφορες ποικιλίες τυριού όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή μανούρι. Ενώ οι τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το σχήμα του».
Είναι το σαγανάκι το καλύτερο ορεκτικό για το τραπέζι της παρέας;
Ένας άλλος συντάκτης εδώ στο Ratpack.gr είχε γράψει ότι είναι ό,τι χειρότερο, εγώ βρίσκομαι στον αντίποδα αυτής της άποψης.
Το τυρί σαγανάκι είναι η ντροπή της παραγγελίας στην ταβέρνα
Το σαγανάκι είναι τέχνη και δεν την έχουν όλα τα μαγαζιά για αυτό και διαφέρει από κατάλογο σε κατάλογο: Άλλο ψήσιμο, άλλα πανάρισμα και άρα άλλο αποτέλεσμα. Ακόμη και το αλάτι παίζει σημασία. Ένα μικρό ορεκτικό που ενώνει τα μέλη της παρέας, αφού κάποιος πάντα βάζει το λεμόνι από πάνω και κόβει σε κομμάτια το σαγανάκι, ενώ το τυρί λιώνει μέσα. Το σαγανάκι μαγειρευόταν κυρίως με κεφαλοτύρι από την δεκαετία του ’90 και μετά ετοιμάστηκε με άλλα τυριά. Το σαγανάκι μπορεί να μαγειρευτεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους και όταν δένουν και τα υλικά αρμονικά μεταξύ τους, απογειώνεται η γεύση.
Η δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με τυρί στον κόσμο:
Mechanical Solutions
Σαγανάκι, Ελλάδα
Προβολέτα, Αργεντινή
Σβρλίσκι Μπελμούζ, Σερβία
Κάτσιο ε πέπε, Ιταλία
Καχαπούρι, Γεωργία
Μπανίτσα σας σιρένε, Βουλγαρία
Φοκάτσια κον φορμάτζιο, Ιταλία
Αζαρούλι καχαπούρι, Γεωργία
Φοντί, Γαλλία
Κεσαντίγια, Μεξικό