«Shaken, not stirred»: Ο James Bond ήταν περίεργος ακόμη και στο κοκτέιλ του

Φτιάξε το Vesper Martini του πράκτορα 007 στο σπίτι

 

Λίγοι χαρακτήρες στην ιστορία του κινηματογράφου είναι τόσο εμβληματικοί και ανθεκτικοί όσο ο James Bond, o ευγενικός Βρετανός κατάσκοπος που πάνω από όλα έχει αισθητική. Πάνω από έξι δεκαετίες και περισσότερες από 25 ταινίες, το άψογο στιλ, η ευφυΐα και η ψύχραιμη συμπεριφορά του Bond έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη pop κουλτούρα. Και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι και η προτίμησή του σε κοκτέιλ ή αλλιώς «Shaken, not stirred».

Το κοκτέιλ του πράκτορα 007 είναι το Vesper Martini που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο μυθιστόρημα του Fleming το 1953 στο Casino Royale και αργότερα απαθανατίστηκε στην κινηματογραφική μεταφορά του 2006. Ο ίδιος ο Bond δίνει την ακριβή συνταγή στο μυθιστόρημα, καθιστώντας το μια από τις πιο γνωστές φανταστικές συνταγές ποτών: «Τρεις μεζούρες Gordon's, μία βότκα, μισή μεζούρα Kina Lillet. Κουνάς πολύ καλά, μέχρι να παγώσει και μετά προσθέτεις μια μεγάλη λεπτή φέτα φλούδα λεμονιού. Κατάλαβες;». 

Αξίζει ν’ ακολουθήσεις την στρατηγική του James Bond στη ρουλέτα;

 

 

Εσύ έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο πιο καλοντυμένος James Bond;


Shaken, Not Stirred: Ποια είναι η διαφορά;

Η προτίμηση του Βοnd να «χτυπά» τα martini του αντί να τα ανακατεύει έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των mixologists. Παραδοσιακά, τα martini ανακατεύονται απαλά με πάγο για να αποφευχθεί η υπερβολική αραίωση και να διατηρηθεί η διαύγεια του ποτού. Το κούνημα, από την άλλη πλευρά, δεν είναι η ιδανική εκδοχή του, καθώς ακόμη μπορεί να υπάρχουν μικροσκοπικά κομμάτια πάγου που να επιπλέουν από πάνω. Για τον Bond, ωστόσο, η τεχνική έχει γίνει ένα προσωπικό σήμα κατατεθέν, συμβολίζοντας την επαναστατική φύση του και την προθυμία του να σπάσει την παράδοση. Επίσης, υπάρχει και η άποψη ότι ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιπλέον αραίωση από το κούνημα κάνει το  Vesper πιο εύγευστο, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ του συνδυασμού τζιν-βότκας. Η κρύα θερμοκρασία που επιτυγχάνεται με το «χτύπημα» βοηθά επίσης στο να απαλύνει τα ποτά.

 

 

Η επιρροή του Bond στην κουλτούρα του κοκτέιλ

Οι επιλογές κοκτέιλ του James Bond είχαν βαθιά επιρροή στην pop κουλτούρα και στον κόσμο του mixology.  Η φράση «shaken, not stirred» έχει γίνει συνώνυμη με την κομψότητα και το στιλ, και η δημοτικότητα του martini αυξήθηκε. Το Vesper Martini υπάρχει σε όλο τον κόσμο να το προσθέτουν στο μενού τους ως φόρο τιμής στα εκλεπτυσμένα γούστα του Μποντ.

Πώς να φτιάξεις το Vesper Martini στο σπίτι

Υλικά:

90 ml τζιν
30 ml βότκα
15 ml Lillet Blanc -δεν υπάρχει πλέον το Kina Lillet-
μια χούφτα πάγο
twist λεμoνιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζεις το τζιν, τη βότκα και το Lillet Blanc σε ένα σέικερ με πάγο. Στη συνέχεια, Χτυπάς καλά και μετά στραγγίζεις σε ένα παγωμένο ποτήρι και γαρνίρεις με ένα twist λεμονιού.

Και επειδή όπως είπαμε είναι δυνατό το κοκτέιλ, μπορείς να μειώσεις τις ποσότητες, αν θέλεις κάτι πιο ελαφρύ.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved